Resor till Hvar

Ön Hvar, som ligger utanför Dalmatiens kust, är tack vare sina lockande sandstränder med kristallklart vatten samt öns kulturhistoriska värde ett av de mest eftertraktade resmålen i den idylliska kroatiska skärgården söder om Split. Under många år har ön framför allt varit känd för att locka till sig jetsettare men detta är ett resmål med plats för alla. I den sofistikerade staden Hvar kan du dock fortfarande undra över om du befinner dig i Kroatien eller på den exklusiva delen av Franska Rivieran.

Hvar ligger centralt belägen precis där många av historiens viktigaste handelsleder korsade östra delen av Adriatiska havet. Detta har gjort att den långsträckta ön, som är 70 kilometer lång och knappa 5 kilometer bred, har varit mycket eftertraktad och därför lytt under olika makter. Hvar har genom tiderna varit under såväl grekiskt som romerskt och bysantinskt herradöme innan den närmre i tiden kom att höra till Österrike-Ungern som satt på makten fram tills ön blev en del av Jugoslavien.

Känn historiens vingslag i de charmiga kuststäderna

Spåren av öns tidvis dramatiska historia syns än idag om du reser till Hvar stad, som är den mest populära destinationen på ön vilket man lätt kan förstå. Det är ett sant nöje att gå på upptäcktsfärd i labyrinten av smala gator mellan måleriska hus och mysiga torg där du fortfarande kan känna historiens vingslag. Nere vid den trevliga lustbåtshamnen ligger flera utomhusrestauranger där du kan avnjuta det lokala kökets härligheter medan du betraktar livet på promenaden och utsikten över havet.

Det är emellertid inte enbart i stadens gator och gränder som du kan se att Hvar har en lång historia. Ett av de tydligaste bevisen på öns tidvis dramatiska förflutna kan du se högt beläget ovanför staden i form av Tvrdava Fortica. Även om namnet betyder den spanska borgen så var det bysantinerna som på 500-talet byggde ett citadell här som senare byggdes ut till en fästning dit stadens invånare kunde söka sin tillflykt när osmanerna invaderade staden 1571. Så sent som på 1800-talet renoverade österrikarna fästningen och byggde nya baracker. Idag är det väl värt ansträngningen att gå upp hit för att njuta av den fantastiska utsikten över Hvar och de omkringliggande öarna. Vill du spara benen så går det även buss upp till Tvrdava Fortica.

En lite mindre men väl så stämningsfull stad som du bör besöka på en resa till Hvar är Stari Grad. Stadens namn, som den först tilldelades under Medeltiden, betyder "gammal stad". Så blev också Stari Grad grundlagd av grekerna 4oo år före Kristus vilket gör den till en av Europas äldsta städer. I Stari Grad är det en lite mer dämpad stämning än i Hvar stad som är känd för sitt livliga nattliv. Färjan från Split lägger till här i Stari Grad.

Perfekt för en badsemester

Det är inte bara kulturhistorien som gör att Hvar sticker ut som ett av de mest attraktiva resmålen i Kroatien. Även naturen är enastående på Hvar och då inte minst stränderna. Har du tidigare rest längs Kroatiens kust så vet du att det turkosblåa Adriatiska havet är ett av landets huvudattraktioner.

På Hvar hittar du även åtskilliga små badvikar där du kan koppla av vid det inbjudande, kristallklara vattnet på stränder av småsten eller sand. Reser du med barn kommer de tillbringa mycket tid här med snorkel och cyklop. Har strandlivet hög prioritet kan det även rekommenderas att göra en tur över till Paklinski-öarna. På dessa småöar, som ligger en kort båttur från Hvar stad, finns massor av dolda bukter och stränder där du kan njuta en fridfull dag vid vattnet.

Vi på Escapeaway ser fram emot att få hälsa dig välkommen som gäst på något av de hotell på Hvar som vi handplockat till vårt program.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Hvar

Populära hotell i Hvar

Kroatien, Dalmatien, Hvar
  • Närmaste flygplats: 88 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Hvar
  • Närmaste flygplats: 86 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Hvar
9,5
Fantastiskt
377 omdömen
  • Närmaste flygplats: 574 km
  • Närmaste stad: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi