Resor till Dalmatien

Vill du få en semesterupplevelse i skönt klimat, med vänlig lokalbefolkning, rimliga priser, möjlighet att utforska charmerande gamla landsbyar och med många möjligheter att från en härlig sandstrand glida ner i ett kristallklart hav med badvänlig vattentemperatur? I så fall är Dalmatien i Kroatien ett riktigt bra alternativ till många av de mer traditionella sydeuropeiska resmålen runt Medelhavet, Adriatiskahavet och Atlanten.

Du ska dock inte välja Dalmatien för att det är billigare än många andra platser. Du ska välja det som resmål för den unika kulturen, historien och för att den vackra naturen kommer att göra ett outplånligt intryck på dig.

Semester i norra Dalmatien

Har man sagt Kroatien och semester så har man i många fall även sagt Dalmatien. Området är uppdelat i två distrikt: Det norra Dalmatien och det södra Dalmatien.

Det norra Dalmatien kännetecknas bland annat av att vara ett kompakt och överskådligt område. Här finns alla de goda sakerna som du förknippar med resor till Adriatiska havet samlade i en härlig koncentration.

Dessutom är många av öarna fortfarande ofördärvade. Det råder därför inget tvivel om att de närmaste åren är som klippta och skurna för ett kroatiskt äventyr i det norra Dalmatien. Passa på innan allt för många upptäcker paradiset och du tvingas slåss om en plats på de idylliska stränderna.

Utspridda längs kusten ligger vackert bevarade medeltida små städer högt och dramatiskt placerade på klipporna och blickar ner mot det klaraste badvattnet du kan hitta i Europa. En av de verkligt stora attraktionerna i Dalmatien är de många exotiska öarna där uråldriga småstäder och paradisliknande vikar lockar dig till en kombination av äventyr och renodlat strandliv.

Hitta lugnet och perfekta stränder på öarna i det norra Dalmatien

Är inte Kroatien lite av ett festresmål för de unga som bara vill ha massor av sprit och högljudd musik? Jo, den typen av resenärer hittar man både i södra och norra Dalmatien precis som på många andra platser i landet.

Men för dig som mera söker lugn och ro och vill komma bort från stressen och på ditt eget sätt bara ta in allt Kroatien har att erbjuda, utgör både det norra och det södra Dalmatien attraktiva resmål. Regionen erbjuder något för alla vilket kombinationen av underhållande festivaler, betagande panoramautsikter och lugna paradisstränder bevisar.

Utforska Dalmatiens rika historia i de pittoreska kustbyarna

Huvudstaden i norra Dalmatien heter Zadar. Staden är en salig blandning av romerska, venetianska och moderna stilarter och ger därigenom en bra introduktion till Dalmatiens sprudlande historia. Staden ligger på bekvämt avstånd från medeltidsstaden Nin som du därför lätt kan besöka på en dagsutflykt. Zadar är också den största färjehamnen när du får lust att ta båten till öar som Silba, Olib och Dugi Otok. På dessa öar kan du se fram emot att besöka fridfulla småbyar, avkopplande stränder och en nivå av turism som ännu inte vuxit till en industri.

Självklart står ö-hoppning och bad på dagordningen när du semestrar i det norra Dalmatien. Men glöm för den skull inte att utforska områdets historia genom att besöka de många exceptionellt vackra och välbevarade gamla byarna och småstäderna. Sibenik är ett exempel på en intressant medeltida stad väl värd ett besök. Staden ligger bara 45 km från Zadar och det blir inte sämre av att den ligger i mycket natursköna omgivningar. Inte långt från det betagande vackra Krka-vattenfallet där du kan ta ett uppfriskande dopp och heller inte långt från den natursköna och ofördärvade ögruppen Komati.

Semester i södra Dalmatien

Charmerande, gamla kuststäder med massor av möjligheter till att både äta läcker mat, dricka goda viner samt åka på sightseeing. Små vackra öar där semesterstämningen på allvar tar tag i dig mellan palmerna och de vita sandstränderna. En badvattentemperatur som lockar till och med den största badkrukan att hoppa i igen och igen. Dessutom en behaglig lokal befolkning, kan det bli bättre?

Mat, vin - och en perfekt semester-mix av chic charm och tradition

Den kroatiska Adriatiska havskusten har rykte om sig att blanda traditioner från medelhavsområdet med det moderna och chica, men ingen stans är denna fina blandning så tydlig som på öarna i södra Dalmatien. Här finns i och för sig ett par stora resorts men huvudsakligen har turismen här en attraktiv karaktär av moderna boutique-hotell och ett fint urval av bra restauranger där man håller ett tidstypiskt fokus på kvalitet och gastronomiska upplevelser (självklart finns det även många avslappnade matställen). Promenader i solen längs de läckra marinorna är en oumbärlig del av din semester i södra Dalmatien och det är ett sant nöje att titta på de lyxiga yachterna som ligger och vaggar på det kristallklara, blåa vattnet.

Allt detta går hand i hand med mycket äldre rese- och semestertraditioner här på Adiatiskahavets kust som har varit ett älskat resmål i århundraden. När du anländer till en ö i södra Dalmatien med båt över det Adriatiska havet kommer du mötas av en oförglömlig syn av urgamla hamnar inbäddade bland palmer, historia och exotik i en härlig blandning.

Du kan glädja dig åt inte enbart de moderna restaurangerna utan även till att smaka på det traditionella, lokala vinet och maten när du tillbringar semestern i södra Dalmatien. De bästa matupplevelserna du kan se fram emot är framför allt fokuserade på fisk och skaldjur, dessutom hör vinerna till de bästa i världen. Den kända tidskriften USA Today utsåg 2014 Kroatien, däribland vinregionen Dalmatien till världens femte bästa vinproducent.

Ö-hopp i södra Dalmatien

= ett semesteräventyr

Den ö i södra Dalmatien som du lättast kan nå från fastlandet är Brac. Här hittar du läckra stränder bland annat vid Supetar och en annan helt fantastisk strand vid Bol. Utanför Bracs norra kust ligger det, märkligt nog, relativt okända Solta där det råder en idylliskt, lantlig atmosfär och finns massor av små orörda öar.

Längre åt söder kommer du till Hvar vars huvudstad, Hvar stad, är en sann rival till det storslagna Dubrovnik när det gäller arkitektonisk skönhet. Hvar är även ett mycket fashionabelt ställe att besöka som resenär om du söker en storstadsupplevelse. Här ligger chica barer sida vid sida med gotiska palats och vattentaxis tar dig snabbt och lätt till de olika badmöjligheterna på små idylliska öar utanför kusten.

Hvar stads hektiska stämning med fokus på underhållning och nöjen står i stark kontrast till resten av denna fridfulla ö. Du kan söka lugnet och en mer avslappnad atmosfär i exempelvis Stari Grad och Jelsa. Det samma kan sägas om ön Korcula som ligger söder om Hvar. Denna ös huvudstad, Korcula stad, erbjuder en mix av storstadsturism och total avkoppling med stranden i centrum.

Något längre ut men fortfarande bara några timmars båttur från Split ligger Vis som först öppnades för turism så sent som 1989, fram till dess fungerade ön som flottbas. Här på Vis är naturen vildare och besökarna färre än på Brac och Hvar och du kan bokstavligt talat få en liten bit av Adriatiska havet helt (nästan) för dig själv.

Se fram emot ditt äventyr i södra Dalmatien med Escapeaway. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha ytterligare information eller om du vill att vi hjälper dig arrangera din resa.

Boka din resa till Dalmatien med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Dalmatien. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med noga utvalda hotell i Dalmatien samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Istrien
>> Läs även om resor till Kvarner-bukten

Resmål i Dalmatien

 • Gästrecensioner 8,8
  Dubrovnik
  23 hotell
  Dubrovnik lever fullt upp till sitt smeknamn, Adriatiska havets pärla. Bakom den medeltida stadsmuren, gömmer sig stämningsfulla gator, där det känns som att du befinner dig i en svunnen tid. Njut av utsikten från muren, och ta därpå ett dopp ... i det azurblå havet. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,0
  Split
  15 hotell
  UNESCO-staden Split är Kroatiens näst största stad och bjuder på lite av varje: strand, kultur, historia, aptitväckande mat, shopping, liv och rörelse. Split har allt för allas behov.
 • Gästrecensioner 8,3
  Makarska
  8 hotell
  Kuststaden Makarska ar ett ovanligt vackert läge vid foten av de branta Biokovo-bergen vid Adriatiska havets klara vatten. Det betagande landskapet komplementeras på finaste vis, av den vackra strandpromenaden, där det liksom i resten av staden ... råder lugn och ro. Läs mer
 • Hvar
  6 hotell
  Ön Hvar är ett av de mest attraktiva resmålen i den idylliska kroatiska skärgården. Denna långsträckta ö skapar med sina stämningsfulla städer, soliga klimat och många vackra stränder perfekta förutsättningar för en avkopplande badsemester med ... många spännande intryck. Läs mer
 • Sibenik
  6 hotell
  Sibenik är känd för sin vackra katedral, som finns med på UNESCOs världsarvslista, som ligger i den gamla stadsmitten. Reser du till Sibenik, finns det också mycket mer att uppleva. Berömda Krka Nationalpark ligger till exempel inom räckvidd.
 • Omis
  4 hotell
  Omis ligger vid foten av de branta bergen vid en flodmynning. Detta natursköna läge kan du njuta av nere från stadens breda strand som bara är en av många inbjudande badstränder på denna vackra kuststräcka. Det finns även många aktivitetsmöjligheter ... och utflyktsmål. Läs mer

Populära hotell i Dalmatien

Kroatien, Dalmatien, Makarska
9,5
Fantastiskt
430 omdömen
 • Närmaste flygplats: 113 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Makarska
9,8
Fantastiskt
206 omdömen
 • Närmaste flygplats: 96 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Split
9,4
Fantastiskt
468 omdömen
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de få av de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester i Norra Dalmatien. Beskrivningarna är enbart avsedda som inspiration till din resa varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Kroatien så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Zadar

I Zadar som är Dalmatiens gamla huvudstad kombineras antikens och medeltidens arv med ett livligt caféliv, en pulserande barmiljö och arkitektoniska projekt som närmast får strandpromenaden att likna en modern konstinstallation.
 
Det har bott människor här i minst 3 000 år vilket gör Zadar till den mest kontinuerligt bebodda staden i Kroatien men det var först när romarna kom hit som den fick riktig stadskaraktär. Sedan romartiden har staden som idag har omkring 75 000 invånare varit i händerna på en lång rad folk häribland ungrare, italienare, fransmän, österrikare och kroater.
 
Bland stadens största sevärdheter finns bland annat ett romerskt  forum som grundades av Kejsare Augustus och som är det största på den östra sidan av Adriatiskahavet. Här finns även många andra romerska ruiner som resterna av en romersk akvedukt, ett torn och två torg lägg därtill stadens katedral Sankt Anastasia som byggdes på 1300- och 1400-talet och är den största katedralen i Dalmatien.

Šibenik

Šibenik belägen vid floden Krkas mynning till Adriatiskahavet är – med sina 47 000 invånare – den tredje största staden i Dalmatien och även den äldsta kuststaden som grundats av kroater.
 
Staden stammar från 1000-talet när inflyttade kroater byggde ett försvarsverk på den norra sidan av områdets naturliga hamn. Senare byggde man hus omkring fästningen och på så sätt uppstod staden som för första gången nämns i skrift år 1066 av kung Petar Krešimir IV av Kroatien.
 
Stadens största sevärdhet är katedralen Sankt Jakova som även är den katolska kyrkans kyrka i Kroatien och det finaste exemplet på renässansarkitektur i hela landet. Kyrkan står sedan år 2000 med på UNESCOs lista över unika världsarv.
Utöver kyrkan så bjuder staden även på hela fyra fästningar Tvrdava Sv. Mihovil, Tvrdava Sv. Ivan, Tvrdava Šubicevac och Tvrdava Sv. Nikole av vilka den sistnämnda ligger på ön Ljuljevac vid inseglingen till Šibenik.
 
18 kilometer norr om staden ligger den berömda nationalparken Krka vilken du kan läsa mer om nedan.

Krka nationalpark

Krka nationalpark - eller Nacionalni park Krka som den heter på kroatiska – är en av Kroatiens totalt sju nationalparker och omsluts av floden Krka från vilken den fått sitt namn.
 
Parken som ursprungligen grundades för att skydda floden Krkas ekosystem har en ovanligt rik flora och fauna. Parken har till exempel 860 olika växtarter, 220 fågelarter, 18 fladdermus arter och 18 olika fiskarter i floden Krka av vilka 10 är endemiska.
 
Det finns även tre vattenfall i parken och en liten gåtfull ö som heter Visovac och som hyser ett franciskanerkloster från 1445.

Paklenica nationalpark

Paklenica nationalpark är ytterligare en av Norra Dalmatiens nationalparker och den ligger på berget Velebits sydsluttning.
 
Parken har två spektakulära klyftor Mala (“lilla”) och Velika (“stora”) Paklenica men det är bara i Velika Paklenica som det fortfarande rinner vatten. Den största av klyftorna (Velika) är 14 kilometer lång och mellan 500 - 800 meter bred medan den mindre (Mala) är 12 kilometer lång och mellan  400 - 500 bred.
 
Det finns över 1000 växtarter i parken varav 79 är endemiska, 230 fågelarter – häribland hotade arter som kungsörn, duvhök och pilgrimsfalk – och 40 arter av paddor och kräldjur samt 53 arter av däggdjur.

 

Information och fakta

Jag har här samlat lite fakta och information om Norra Dalmatien bland annat gällande områdets geografi, historia och klimat för att ge dig lite inspiration inför din semester på detta populära kroatiska resmål. Informationen är enbart avsedd som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare information till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi

Norra Dalmatien sträcker sig från Kvarner Rivieran ner till staden Split som är Kroatiens största kuststad.
 
Området inkluderar städer som Zadar, Sibenik och Nin, öar som Silba, Olib och Dugi otok samt nationalparker som Krka nationalpark och Paklenica nationalpark.

Klimat och väder

Klimatet i Norra Dalmatien varierar beroende på var i regionen du befinner dig. Precis som på alla andra ställen skiljer sig klimatet längs kusten avsevärt från klimatet i inlandet. Generellt domineras Norra Dalmatien av ett milt klimat med varma torra somrar och mer nederbördspräglade vintrar.
 
Den varmaste månaden under året är juli måned med en maximal medeltemperatur på 26 grader följd av augusti med 25 grader och juni med en medeltemperatur på 22 grader. Januari är den kallaste månaden med en maximal medeltemperatur på 4 grader följd av december och februari båda med en maximal medeltemperatur på 6 grader följda av mars med 9 grader.
 
Längtar du efter solen bör du inrikta dig på juli som har 10 solskenstimmar i genomsnitt eller juni och augusti med 9 solskenstimmar i genomsnitt medan december och januari som båda har 3 solskenstimmar i genomsnitt är de solfattigaste månaderna.
 
Den mesta nederbörden faller i januari, mars och december med 13 dagar nederbörd i genomsnitt medan juli med ett genomsnitt på 7 regndagar är den torraste månaden under året i Norra Dalmatien. Därpå följer augusti med genomsnittliga 8 daggar nederbörd och september med 9 dagar nederbörd i genomsnitt.

Historia

Dalmatien är ett av de ställen i Kroatien som har påverkats mest av andra folkslag och kulturer runt Medelhavet. Dessa kulturer och folkslag har turats om med att kolonisera och bo i det område vi idag kallar Dalmatien. Två av de mest betydande koloniseringarna i områdets tidiga historia är den grekiska och den romerska och i båda fallen erövrades området från de ståndaktiga illyrerna.
 
Det var även romarna som gav Dalmatien dess namn troligen inspirerade av det illyriska ordet “delmat” som betyder en stolt och modig man. Med sina baser i städer som Jaderas (Zadar) och Salona (Solin, nära Split) utvecklade romarna en sofistikerad stadskultur, som överlevde även efter Romarrikets fall 476 och inkorporerades snabbt i den följande bysantinska provinsen Dalmatien.
 
Senare invaderades området av avarerna – ett turkiskt folk av ural-altaiskt ursprung – vilka år 614 ödelade staden Salona vilken som tidigare nämnts hade utgjort en av romarnas baser. De flyende romersk-illyriska invånarna grundade staden Split som senare skulle komma att utgöra Dalmatiens största kuststad. Bysantinerna behöll kontrollen över kuststräckan medan de i allt större utsträckning överlät inlandet åt kroaterna som följde i avarernas fotspår.
 
Omkring 1200-talet hade Dalmatien blivit en del av det ungersk-kroatiska kungariket och ett ökande  antal kroater flyttade därmed in i Dalmatiens städer. 1409 sålde den ungersk-kroatiske kungen Vladislav av Neapel området Dalmatien till Venedig och öppnade därmed upp Dalmatien för inflytande från den spirande italienska renässanskulturen.
 
Den urbana eliten i 1600-taletes Dalmatien såg sig själva som kroater och var ivriga med att utveckla det lokala slaviska språket som ett verktyg för att främja sina egna patriotiska förhoppningar.
 
1797 bröt den venetianska republiken samman och följdes av ett kort österrikiskt herradöme innan Napoleon år 1808 inkorporerade Dalmatien bland sina illyriska provinser.
 
1815 införlivades Dalmatien i det habsburgska riket varmed italienska blev det officiella språket. Efter det habsburgska rikets fall 1918 gjorde både Italien och det nya kungariket bestående av serber, kroater och slovener (senare Jugoslavien) anspråk på Dalmatien. Jugoslavien fick den största delen men rädslan för Italiens krav försämrade förhållandet mellan de två staterna särskilt efter att Italien besatte Dalmatien under delar av andra världskriget (1941-43) men vid krigsslutet hade de flesta kvarvarande italienarna i området flytt till Italien.
 
Socialismens frammarsch efter andra världskriget 1945 skapade en stor utvandring till den nya världen och Australien vilket i sin tur ledde till att den traditionella olivodlingen och fiskerinäringen på Adriatiskahavets öar och landsbygd försummades till fördel för tung industri. Den avbefolkning som detta skapat kunde enbart till del lindras av den växande turismen.  Paketturismen som började på 1960-talet ökade lokalbefolkningens välstånd samtidigt som befolkningen i inlandets städer som Zagreb och Beograd i stigande grad strävade efter att skaffa sig ”vikendice” weekend hus längs kusten. Allt detta sammantaget kom att ändra profilen på landsbygdens befolkning och förvandla Adriatiska havet till ett stort rekreationsområde för hela Jugoslavien.
 
Efter republiken Jugoslaviens upplösning 1992 fick Dalmatien lida lika mycket som andra områden i Kroatien av krigets efterverkningar. Det dröjde emellertid inte många år efter freden innan turisterna återvände till de populära områdena framförallt längs kusten. Byggandet av motorvägen mellan Zagreb och Split 2004 placerade dessutom kusten på lätt köravstånd från Centraleuropa och stärkte därmed områdets position som populär semesterdestination för många européer.
 

 

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Vad tycker gästerna om i Dalmatien?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 82 recensioner