Resor till Kroatien

Kroatien. En nation som du med stor sannolikhet kommer att älska i samma sekund du sätter foten i landet, och som du antagligen kommer at få ett alldeles särskilt förhållande till. Ett resmål som de flesta har hört talas om, men som många fortfarande ”har till godo”. Låt oss med en gång fastslå följande: Kroatien får mina varmaste rekommendationer – och varmaste tål att skrivas med stora bokstäver.

Efter mina resor i landet har jag utmanat mig själv och gjort en favoritlista över alla de resmål jag genom åren haft glädjen att besöka. Och detta lilla medelhavsland ligger helt klart på den övre halvan av denna lista. Varför? Det vill jag gärna utveckla i texten nedan. Men en sak kan jag lova dig redan nu, om du väljer Kroatien som värd för nästa semester så kan det mycket väl vara din första resa dit, men det blir absolut inte din sista!

Välkommen till Escapeaway Kroatien, vi är specialister på resor där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder.

Därför ska du resa till Kroatien

Trots att världen idag känns mindre än någonsin, finns det oändligt många valmöjligheter när det geografiska korsordet - med nyckelordet semester - skall fyllas i.

Jag erkänner att det kan vara svårt att välja - särskilt om du vill försäkra dig om behagliga temperaturer, kristallklart badvatten, ett välsmakande kök och en lokalbefolkning som öppnar sina armar för att välkomna dig och din familj.

Till Kroatien kan du resa relativt enkelt – antingen om du väljer att själv bila ner eller med några få timmars direktflyg. Här räcker semesterbudgeten långt och här behöver du inte kompromissa med dina andra önskemål som att bo nära de små kustbyarna, smaka på lokalproducerade viner eller ge dig ut på upptäcktsfärd i landets kultur och historia. Även om mitt förslag är subjektivt så får du gärna citera mig. Överväg, eller rättare sagt sätt ett kryss för Kroatien! Här har du nämligen möjlighet att få alla dina önskemål tillgodosedda… och lite till.

En liten (men sann) historia som mynnar ut i en kärleksförklaring

Det är ingen hemlighet att Kroatien funnits med i våra tankar i många år. I dag frågar jag mig själv varför i hela friden vi inte gjort något åt det förrän nu. För det är ett land som gömmer så många oupptäckta skatter. Själv har jag tillhört kategorin: Ja, det lär vara omåttligt vackert, och trots detta förde vägarna mig aldrig hit, till ett av Sydeuropas vackraste länder, fyllt av historia. Bättre sent än aldrig, och lyckligtvis (L-Y-C-K-L-I-G-T-V-I-S) kan du nu också välja och vraka bland Kroatiens alla frestelser på Escapeaway-menyn.

Före min avresa till Kroatien hade jag haft en del reseaktiviteter, så resväskan hade under en månads tid varit mitt ”andra hem”. Därför är det med skam i rösten jag måste erkänna att jag inte hade hunnit sätta mig in i varken geografi, befolkning eller de otaliga viktiga fakta som annars hör till normen när man besöker ett nytt land. 

Kärleksförklaringen fortsätter nedan.

Kanske Europas vackraste inflygning

Jag visste bara att det stod Kastrup med slutdestination Dubrovnik och med en hemresa 6 dagar senare från Istrien, på flygbiljetten. Och att det där emellan väntade ca 45 värdar och värdinnor på att få ett besök av Escapeaway. Innan flyget landade, enligt tidtabell, hade vi en förtrollande inflygning vilket plötsligt fick mig att inse att det här landet har ett fantastiskt landskap eller snarare fantastiska landskap.

Vi flög fram över det flacka slättlandskapet vid Zagreb och fortsatte över de karakteristiska Dinara bergen i landets centrala delar för att slutligen få uppleva den böljande gröna kuststräckan med sina otaliga öar som sticker upp över ytan i det turkosskimrande Adriatiska havet mellan Split och Dubrovnik. Jag kunden nästan inte låta bli att nypa mig själv i armen för att försäkra mig om att det var på riktigt. Nu, så här i efterhand, förstår jag äntligen uttrycket från tidigare ”Ja det lär vara omåttligt vackert”.

Landade i paradiset...

Har du någonting som du alltid gör när du är ute och reser? Själv skickar jag alltid ett textmeddelande till min mamma (hon är ju den bästa i världen), och berättar att jag kommit lyckligt fram. Utan att trötta ut dig med mina personliga göromål så står det denna gång ”Nu är jag lyckligt framme i paradiset, på väg till Dubrovnik och skall besöka dagens första hotell”. Svaret tillbaka från henne löd ”det låter som ett bra ställe att vara på”, och hon kunde inte ha mera rätt.

Kalendern skrev för övrigt november och dagstemperaturen låg runt 25 grader –  och det var ett sant nöje att gå runt med sina annars kritvita armar som på hemmaplan redan doldes i stora stickade tröjor.

En kort - en lång

Jag inser att du har en mycket lång historia framför dig, men nu skall du få de efterföljande sex dagarna i korta ordalag. Det måste ju finnas några överraskningar kvar åt dig på din semester!

Men du kommer inte undan ett par inskjutna noteringar från resan runt om i Kroatien. Det sägs visserligen lokalt att det sydliga Dalmatien (där Dubrovnik ligger) har det minst hjärtevarma av de kroatiska folken – men det är ett påhitt. Aldrig någonsin förr har jag känt mig så välkommen och denna känsla följde mig hela vägen upp till Istrien!

Kanske är kroaterna trots allt det "hjärtevarmaste" folket i hela Europa. Här utgör begreppet ”öppna armar” en del av deras DNA och det oavsett om de står i glasskiosken, affären eller arbetar på hotell. Hövlighet, leenden och ärlighet är djupt inrotat i den kroatiska personligheten, Inga turistlustigheter eller köttbulle kommentarer när kyparen ser att du tittar på menyn utanför hans restaurang. Kanske är en av orsakerna till denna rättframhet att landet inte har varit ett charterresmål som många andra härliga semesterresmål. Här serveras färska vällagade måltider till ytterst rimliga priser och All-Inclusive konceptet känns nästan som ett främmande begrepp, tack och lov!

Maten – åh, maten! Res till Kroatien om så bara för det goda kökets skull...

Mums! Var skall vi börja?! Frukost, lunch, middag eller bara något smått mellan måltiderna?
Vi befinner oss vid det  adriatiska havet, en vik av Medelhavet och givetvis har du influenser från det fantastiska medelhavsköket.

På ditt hotell består en typisk frukost av allt som ryms i ordet ”färskt” allt från croissanter, frukt, ost, yoghurt, ägg, hembakade pannkakor, bröd och mycket mera serveras tillsammans med din favoritdryck - färskpressad juice, örtte, amerikanskt kaffe eller en italiensk (kroatisk) cappuccino.

Lunchen är latininspirerad och, allt efter vad du känner för, kan du sätta dig till bords med dagens nyfångade fisk, en klassisk club sandwich, bläckfisksallad, hemmalagade soppor, skaldjursrisotto eller bara en tomat och mozzarellasallad. Gör dig själv och dina smaklökar en tjänst och kasta dig ut i allt det goda, även om det inte är något du är van att se på menyerna där hemma.

Middagen eller kvällsmaten erbjuder, precis som vid dagens övriga måltider, ett stort utbud av allt mellan himmel och jord. Du kan läsa mer om mat och dryck i menyn till höger om texten. Vi har ätit allt från skaldjur, lokalproducerad skinka till grön sallad som förrätt följt av färsk fisk eller kött efter restaurangens rekommendation - och inte en enda gång blev vi besvikna. Till efterrätt kan du välja bland gängse klassiker, men för- och huvudrätterna är oftast så mättande att du avrundar det hela med ett extra glas av det lokalproducerade kroatiska vinet.

Om du vill veta mer om det kroatiska matuniversumet såsom olivolja, kastanjer, oliver, vinproduktionen, appelsinlundarna och de otaliga konobaerna (små lokala restauranger/tavernor) så rekommenderar jag att du läser mer i vår blogg.

Ett hav av (bad)upplevelser med drygt 1777 km kustlinje och 1246 öar

Var skall vi börja och var skall vi sluta? Det är en bra fråga! Även om Kroatien utgör en jättelandmassa så kvarstår faktum att det är en sjöfartsnation, en stor sådan dessutom! Det tillsynes ändlösa turkosa havet som sträcker sig från Istrien i norr till Dalmatien i söder ger dig möjlighet att uppleva en av de vackraste kuststräckorna i Europa, både från land och från hav.

Inte nog med att du garanterat kommer att tillbringa en stor del av semestern under vatten så får du inte missunna dig att gå på upptäcktsfärd i den mera kulturella "sektionen" genom att besöka såväl stora som små kuststäder och öar. Även om jag själv inte är överdrivet kulturell så har jag fått en rejäl ögonöppnare efter att ha besökt städer som Dubrovnik, Pula och Omis och i hög grad även Rovinj, Split, Opatija och Zadar, för att nämna några. Att gå i dessa historiska, ofta bilfria, stadskärnor är som att få en återblick  i historieböckerna. Det är därför inte så konstigt att UNESCO har varit på besök och satt flera av dem på sin förnäma världsarvlista.

Till havs är det minst lika många upplevelser som väntar dig, för med ca 1246 öar finns det rikligt att ge sig i kast med om du har lust att åka på båtutflykt en dag eller två. Det är dock långt ifrån alla öar som är bebodda, vissa är bara praktiskt utsmyckade med ett fyrtorn, medan andra är lite större med små byar och med ett begränsat urval av hotell och restauranger. Men du har massor av lugn och ro och de mest förtrollande stränder.
Vi kan varmt rekommendera att ta en båttur från fastlandet och segla runt från ö till ö och kasta ankar när det är dags för en simtur. Några av de mest populära öarna att besöka på en sådan båttur är Brac, Mljet, Hvar, Krk, Korcula, Šipan och Lopud. Du kan faktiskt välja att kombinera ett Hideaway på fastlandet med några dagars ö-semester. Vi har nämligen handplockat flera hotell på bl.a. Hvar, Šipan och Lopud.

Besök mina älsklingshotell på en bilrundresa och varför inte ö-hoppa

Kanske eller rättare sagt förhoppningsvis har du nu blivit så inspirerad att du knappast kan vänta på att få komma iväg. Det är sällan jag sticker ut hakan och lovar garanterade upplevelser, men det vågar jag göra när det står Kroatien på dina resehandlingar.

Om du, precis som jag, har svårt att endast välja ett av hotellen, så kan jag varmt rekommendera att du överväger en bilrundresa där du gör två, tre olika stopp längs vägen och bor på några av våra utvalda ”stay charming” hotell. Kontakta oss gärna för ett skräddarsytt erbjudande. Kanske har du lust att flyga till Dubrovnik och stanna i området 3-4 dagar för att därefter köra vidare med din hyrbil mot Split eller besöka Hvar eller en av de andra öarna utanför Kroatiens kust. Det är relativt enkelt att ta sig från A till B med hyrbil och du kan på det sättet utforska regionen i ditt eget tempo.

Om du har möjlighet till mer än en veckas semester, så kanske du till och med har lust att köra vidare norrut mot Kvarnerbukten och Istrien och då eventuellt flyga hem från Zagreb efter att några dagar ha omfamnats av storstadspulsen. Det finns otaliga möjligheter och vi gläder oss åt att få komma med våra förslag till en kombinationsresa runt om i Kroatien. Säkerligen finns det någon rutt som passar just dig.

Så bokar du en billig resa till Kroatien

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade  och noga utvalda hotell i Kroatien som fått fina recensioner från tidigare gäster. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett exempelvis till Zagreb eller Dubrovnik med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegarantin. Enkelt och flexibelt - så fungerar en resa till Kroatien med Escapeaway.

- Marie

>> Läs även om flexibla paketresor till Kroatien
>> Se översikt över lyxhotell i Kroatien här

Resmål i Kroatien

 • Gästrecensioner 8,8
  Dalmatien
  117 hotell
  Gamla, charmiga kuststäder, vackra, frodiga nationalparker och långa kuststräckor som lockar badnymfer från när och fjärran. Det norra Dalmatien passar dig som gärna vill insupa historia och kultur, men samtidigt även ha en avkopplande semester ... med plats för aktiviteter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,2
  Istrien
  35 hotell
  Den vackra halvön ligger belägen i den norra delen av Kroatien och har varit mångas favorit semesterdestination i flera år. På Istriens västkust hittar du vackra och charmerande kuststäder så som Pula, Rovinj och Porec, medan öns östkust delas ... med Kvarner-bukten. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,1
  Kvarner
  22 hotell
  Många betecknar Kvarnerviken som det autentiska Kroatien. Här hittar du små städer, stränder och öar som ännu inte har upptäckts av massturismen, och som du kan njuta av i ditt eget tempo.

Populära hotell i Kroatien

Kroatien, Dalmatien, Sudurad
9,4
Fantastiskt
305 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 300 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Slano
8,9
Mycket bra
372 omdömen
 • Närmaste flygplats: 52 km
 • Avstånd till centrum: ca. 10 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Split
9,4
Fantastiskt
472 omdömen
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Jag har här sammanställt en kort beskrivning av utvalda sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Kroatien. Om du vill ha ytterligare inspiration så ta en titt i vår reseblogg där du kan se artiklar och inlägg bland annat om sevärdheter och utflykter.

Pula Arena

Amfiteatern i Pula belägen på den södra delen av halvön Istrien är den sjätte största romerska arenan som finns bevarad i världen idag och räknas dessutom som Kroatiens bäst bevarade antika monument. Arenan som byggdes mellan 27 före Kristus och 68 efter Kristus rymde mer än 23 000 åskådare och hade hela 15 portar. Det är den enda amfiteatern i världen som har sina fyra sidotorn intakta.
 
På 1400-talet togs mycket sten från amfiteatern för att bygga hus och andra byggnadsverk runt omkring i staden Pula, men som tur är stoppades detta innan hela amfiteaterns grundstruktur förstördes. Idag utgör amfiteatern inte bara en av de populäraste sevärdheterna i Kroatien utan bildar även kuliss till en lång rad föreställningar och festivaler under sommarmånaderna.

Plitvicesjöarna

Plitvicesjöarna som ligger i den centrala delen av landet på gränsen till Bosnien Hercegovina anses av många vara en av de vackraste naturdestinationerna i Europa. De totalt 16 sammanhängande sjöarna och den stora skogen som omger dem förklarades som nationalpark 1949. Nationalparken som utgör en yta på totalt 296,85 km² upptogs dessutom på UNESCOs världsarvslista 1979. Sjöarnas unika färger azurblå, grön, blå och grå lockar till sig drygt 1 miljon besökare årligen.
 
Området omkring sjöarna är hemvist för ett mycket brett urval av djur- och fågelarter, vissa är sällsynta eller utrotningshotade såsom den europeiska brunbjörnen, varg, örn, uggla och lodjur, andra är mer vanliga.

Hvar

Ön Hvar belägen utanför den dalmatiska kusten mellan öarna Brac, Vis och Korcula utgör en sann naturpärla. Ön bjuder på mängder av vackra och naturliga små bukter och fantastiska stränder förutom ett lapptäcke av fält med lavendel, vinodlingar och olivlundar. Men allt är inte bara natur utan ön rymmer även många små städer med en spännande antik historia. Hvar har dessutom varit en strategiskt viktig plats under sjöresorna mellan antikens olika folkgrupper i Medelhavet så som grekerna och romarna. Och som om det inte var nog så är Hvar dessutom den ö i Kroatien som har mest sol under året.

Dubrovnik

Dubrovnik som ofta går under smeknamnet ”Adriatiska havets pärla” och andra gånger under sitt antika namn Ragusa (ej att förväxla med Ragusa på Sicilien, Italien) utgör en av de mest framträdande sevärdheterna i Kroatien och i ett vidare begrepp hela Medelhavet. Den befästa staden som ligger vackert placerad vid Adriatiska havet anlades på 600-talet, men blommade på allvar ut som stad under den maritima republiken Ragusa under 1400- och 1500-talet då staden inte enbart gjorde sig känd på grund av sitt ekonomiska välstånd utan även för sin roll inom dåtidens diplomati.
 
Dubrovnik är fyllt av fantastisk arkitektur och en lång rad av historiska monument, kyrkor, kloster, muséer och inte minst den berömda ringmuren som omger den gamla staden. Som ett erkännande av stadens enastående historiska arv utsågs den som världsarvsstad av UNESCO 1979.

Zagreb

Zagreb som ligger vid Savafloden är inte bara landets huvudstad utan även landets kulturella, ekonomiska och politiska centrum. Det fina med Zagreb är att de flesta sevärdheterna ligger inom gångavstånd från varandra. Några av de största sevärdheterna i stan är katedralen Katedrala Marijina Uznesenja, Sankt Markus kyrkan (Crkva Svetog Marka), Mirogojkyrkogården, naturparken Medvednica, Ban Jelacictorget och gatan Kamenita Vrata.

 

Information og fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Kroatien, bland annat gällande landets geografi, befolkning, historia och klimat som kan ge inspiration till din semester i Kroatien. Om du vill ha ytterligare tips inför din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Kroatien ligger i det centrala, södra Europa och gränsar till Ungern i nordöst, Serbien i öster, Bosnien och Hercegovina i sydöst, Montenegro i sydöst, Adriatiska havet mot sydväst och Slovenien i nordväst.
 
Landet som breder ut sig lite över 56 000 km² har ett ytterst varierande landskap vilket inkluderar höga berg, vidsträckta slätter, stora floder, djupa grottor och mer än 1 000 öar. Med sina rika naturresurser kan landet själv producera eller utvinna kol, olja, järnmalm, lera, gips, asfalt och salt m.m.
 
Det bor omkring 4,2 miljoner människor i Kroatien vilka kan förvänta sig att nå en genomsnittsålder på 78 år. Landet har en av världens lägsta nativitetsnivåer med sina 1,5 barn per mamma.

Klimat och väder

Kroatien har ett i huvudsak moderat varmt och fuktigt kontinentalt klimat. Längs kusterna till exempel mot Adriatiska havet  och en bit in i landet är det dominerande klimatet mediterrant med milda vintrar och varma relativt torra somrar.
 
Temperaturväxlingarna är däremot mest utbredda i de kontinentala zonerna där du kan uppleva fler kyl- och värmegrader än längs kusten. Av den anledning har de högsta temperaturerna uppmätts vid Karlokav i den inre norra delen av landet medan de lägsta temperaturerna har uppmätts vid bland annat Lika som också ligger i den centrala norra delen av landet. De flesta soltimmarna hittar du på öar som till exempel Hvar och Korcula vilka har mer än 2 700 solskenstimmar per år.
 

Den varmaste månaden på hela året när man mäter genomsnittstemperaturen på 39 olika platser i Kroatien under de senaste 27 åren är juli med 22,2 grader i genomsnitt medan den kallaste månaden framräknad enligt samma princip är januari med en genomsnittstemperatur på 3,8 grader.

Historia

Det område som idag går under namnet Kroatien har varit bebott sedan förhistorisk tid med fynd av neandertalfossiler från äldre stenåldern i de norra delarna av landet. Senare kom området att lyda under kungariket Illyriens kontroll innan romarna i kölvattnet av de illyriska krigen 168 efter Kristus gjorde området till sitt. Den romerska dominansen varade fram till västromerska rikets kollaps år 476.
 
Därefter gled området över i östgotiska händer fram till år 535 då det åter kom under romersk kontroll men denna gång under det Bysantinska Riket. Under 5- och 600talet fördrevs romarna från de flesta av sina städer av kroater och avarer vilket för kroaternas del enbart resulterade i några hertigdömen.
 
Det första kroatiska kungadömet med påvlig välsignelse grundades år 925 och bestod fram till år 1102 varpå det avlöstes av unionen mellan Kroatien och Ungern och senare Republiken Venedig som 1409 köpte hela Dalmatien. Mellan åren från 1527 till 1797 var landet under både habsburgskt och ottomanskt herradöme innan det kom under det jugoslaviska kungadömets kontroll 1918.
 
Härpå följde den oberoende staten Kroatien som avlöstes av den socialistiska republiken Jugoslavien 1945. Den socialistiska republiken bestod fram till 1991 när det kroatiska parlamentet röstade för självständighet från Jugoslavien. De kommande fyra åren fram till 1995 bjöd på ett mycket blodigt och brutalt inbördeskrig mellan parterna i den tidigare republiken vilket satte djupa spår i landet. 1996 blev landet medlem av Europarådet och 2013 medlemmar i EU.

 

Vad tycker gästerna om i Kroatien?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 114 recensioner