Resor till Kroatien

Innan Balkan bröt ut i krig på 1990-talet var Kroatien som en del av det som hette Jugoslavien ett populärt resmål för alla som ville njuta av de otroliga naturscenerna och de låga priserna i området. Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna, men Kroatien har återuppstått från asken, som ett modernt resmål med alla tänkbara bekvämligheter och med en lokalbefolkning som hälsar turister välkomna till ett område som få ännu har utforskat - men som är på god väg att bli en ny favorit för många.

När du reser till Kroatien, får du först och främst uppleva en helt otroligt kustlinje mot Adriatiska havet, med kända städer som Dubrovnik, Split och Zadar. Något av det bästa som Kroatien kan erbjuda, hittar du på halvön Pula, som sticker ut i Adriatiska havet som en tunga från den norra delen av landet. I botten av bukten bakom halvön ligger den spännande staden Rijeka, varifrån du kan korsa SLovenien och nå den italienska staden Trieste på endast 1,5 timme i bil - eller ett par timmar i buss.

Längre söderut ligger den pulserande hamnstaden Split, gömd bakom en rad magiska öar, som har fungerat som en naturlig barriär mot havet. Hos oss på Escapeaway kan du boka hotell i centrum av Split, varifrån du kan uppleva denna historiska stad, som nästan tycks vara omgiven av havet på alla sidor. I den allra sydligaste delen av Kroatien hittar du UNESCO-staden Dubrovnik, som lockar miljoner av turister varje år - inte minst för att uppleva de historiska murarna och den vackra, naturliga hamnen. Du kan med fördel boka ett hotell på en av de omkringliggande öarna, som erbjuder goda förhållanden, låga priser och snabba förbindelser med Dubrovnik, vilket gör att du kan uppleva staden på en utflykt. 

Du hittar altid ett bra urval av hotell och semesterbostäder i Kroatien, och du kan boka din resa till Kroatioen inklusive flyg från de större flygplatserna i Sverige och Danmark, samt med eller utan hyrbil som du hämtar på flygplatsen - allt som en paketresa som är säkrad av Resegarantin. Om du hellre vill boka ditt hotell separat, är det också möjligt, och du kan alltid välja flexibla avresedatum. Välkommen till Kroatien med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell, och i semesterlägenheter som fått de högta betygen från sina gäster.

Information och fakta

Med sitt läge vid det vackra Adriatiska havet, en fantastisk gastronomi, ett behagligt klimat, rimliga priser (i jämförelse med många andra länder i Europa) och ett överflöd av spännande, historiska städer - däribland pärlan Dubrovnik - bjuder en resa till Kroatien på ett brett urval av aktiviteter, upplevelser och sevärdheter, som tillsammans har gjort landet till ett av de snabbast växande och mest populära semesterpopulationerna i sydöstra Europa.

Landet är hemstad för hela sju världsarv erkända av UNESCO, som vart och ett har sin egen historia att berätta. Och när du blivit mätt på alla kulturella och historiska sevärdheter i landet, är kusten aldrig mer än ett stenkast bort, så du kan njuta av en eftermiddag med sol, strand och hav.

På kvällen bjuder landets alla livliga och historiska städer, från Zagren vid Dubrovnik till Porec, på en värld av försklassiga restauranger, caféer och trevliga barer, som ger dig möjlighet att prova på det lokala köket.

Oavsett om du är på jakt efter en spännande kultursemester, en aktiv semester i naturen, en lugn sol- och badsemester - på platser som Mlini, Cavtat eller Pula - eller om du vill uppleva en blandning av allt, så är Kroation platsen för dig.

Väder och klimat

Kroatien är välsignat med ett behagligt Medelhavsklimat, vilket innebär att somrarna som regel är varma och torra, och vintrarna är milda.

Temperaturerna på sommaren sträcker sig normalt från 20 grader till cirka 30 grader i augusti, och blir sällan olidliga, då de flesta resmål i landet är kustnära och temperaturerna därför upplevs mildare på grund av brisen från havet.

Sevärdheter

Dubrovnik var en gång känd som Venedigs enda riktiga rival. Nu är den kroatiska juvelen ett av de mest populära resmålen för en stads- eller parsemester i sydöstra Europa. Med sina vackra terrakotta-tak, sina smala och snirkliga gator, sin rika historia med ett överflöd av kulturella och historiska sevärdheter, samt sitt läge vid Adriatiska havet med en av Europas vackraste nationalparker inom räckvidd, är det inte svårt att förstå varför staden har kommit att bli så populär.

Andra populära semesterområden i Kroatien är Cavtat, Porec, Pula och Milini längs den Kraoatiska Rivieran. Om du söker lugn och ro, på avstånd från de mest populära semestermålen, kan Tucepi och Rovinj båda rekommenderas, även om dessa också upplever hastigt växande intresse från europeiska semestergäster.

Kroatien ger dig också fantastisk möjlighet att åka på ö-luffning bland några av Adriatiska havets alla öar, som bjuder på fantastiska stränder och naturlig skönhet.

I den södra delen av landet, kan de vidunderliga öarna Hvar och Brac når från storstaden Split och den närliggande staden Makarska i Tucepi. Tucepi är för övrigt i besittning av en av de vackraste och mest dramatiska kusterna i hela Kroatien.

Lite längre norrut hittar du öarna Krk och Cres, som bäst nås via Rijeka. Se till att packa ner badkläderna och cyklopet, för här finns rikliga möjligheter för att bada, snorkla och dyka.

Stränder

Det finns många fantastiska stränder i Kroatien, både på fastlandet och på de hundratals öar som ligger i det vackra Adriatiska havet.

Medulin, som ligger på Istriens Riviera, har bra strand-facilieter och en lång sandstrand som ligger vid ett lugnt hav. Dubovica strand, på ön Hvar, är en annan populär strand bland kroatiska och utländska semestergäster. Den långa stenstranden är omgiven av caféer och restauranger där du kan inta förfriskningar när solen bli för het.

Dubrovniks Riviera har blivit en populära destinatiin de senaste åren, inte minst för att du kan kombinera din badsemester med besök i storstaden, och utflykter till andra badorter, som Cavtat och Mlini.

Om du letar efter en kombination av äventyr, historia och strandsemester, så åk en tur till Kupari, som ligger söder om Dubrovnik. Kupari var en gång i tiden tillflyktsort för den jugoslaviska hären och hotellen i området skadades unde rkrigen på 90-talet. Men trots att hotellen nu är tomma och inte går att bo i, står de fortfarande kvar och skapar en otrevlig kuliss till den vackra stranden bara några få meter bort.

Stränderna i Pula, Cavtat och Mlini på den berömda dalmatiska kusten, Makarska Rivieran i Tucepi samt Rovinj i norra Kroatien är andra populära strand-destinationer.

Mat och dryck

Kroatisk mat är starkt påverkad av det italienska, turkiska och ungerska köket, som har bidragit till att göra Kroatiens gastronomiska traditioner så rika och mångfaldiga.

Dubrovnik har många bra och trevliga restauranger längs kullerstensgatorna, som skapar en ideal kombination av fantastisk gastronomi och en behaglig, historisk atmosfär, medan de kroatiska kusterna i allmänhet - och de kroatiska öarna i synnerhet - bjuder på ett överflöd av goda fisk- och skaldjursrätter.

Här kan du t.ex. smaka på rätten skradinski rizot, som är en slags kroatisk risotto. Rätten smakar olika beroende på var i landet du äter den - några tillsätter fisk och skaldjur, medan andra föredrar ost. Oavsett vad, så är det en god och traditionell måltid.

Även om det inte är ett erkännande som nått hela världen runt, håller Kroatien på att snabbt bli en ledande nation inom vinproduktion. Testa t.ex. de välsmakande vinerna plavac mali eller malvazija

Aktiv semester

Kroatien har fler än 1000 öar utspridda i det Adriatiska havet, varav många är tillgångliga från kustområdena, däribland från Drubrovnik och Split, så det finns många möjligheter att åka iväg på en aktiv semester i Kroatien, eller att ö-luffa mellan några av dessa alla vackra öar.

Du kan också besöka en eller flera av landets åtta nationalparker, varav den vackraste är Plitvice Lake National Park, som rymmer 16 sammankopplade sjöar.

Om du gillar lite mer fartfyllda aktiviteter, kan du testa rafting i Cetina-floden, där de brusande strömmarna tar med dig på ett adrealinfyllt äventyr.

Kultur

Sedan 1100-talet har Kroatien varit under andra nationers herredöme. Dett är en av grunderna till, att Kroatien har påverkats så starkt av andra kulturers traditioner och seder, oavsett om det gäller mat, arkitektur eller konst.

I norra Kroatien har den kulturella påverkan främst kommit från Österrike och Ungern. Här hittar du stora parker, gågator och torg i städerna, som avspeglar de gamla banden till en förtid präglad av det Habsburgiska riket.

I kontrast till detta, står den södra delen av landet, som mer påminner om en typisk medelhavsstil, vilket avspeglar alla delar av samhället, allt från mat till städernas arkitektur.

Infrastruktur

Kroatien spelar en nyckelroll i sydöstra Europas kommunikationsnät. En stor del av trafiken från Västeuropa till Balkan och Mellanöstern, passerar genom landet. Det har öppnats nya motorvägar de senaste åren, och hela motorvägsnätet förväntas byggas ut inom kort. De flesta turister kommer till landet med reguljärflyg eller i egen bil, till halvön Istrien elle till den dalmatiska kusten.

Sjöfarten har stor betydelse för landet, som har hela 250 hamnar. Det finns internationella flygplatser i Zagrreb och i flera andra städer, och dessutom en rad inrikesflygplatser. Det nationella flygbolaget, Croatia Airlines, flyger in- och utrikes, men har de senare åren fått konkurrens på utrikesrutterna, från utländska lågprisbolag.

Industri

Kroatien har stora bestånd av bauxit (en rödaktig bergart) i Dalmatien och på Istrien-halvön. Därtill kommer reserver av olja och naturgas. Oljan utvidgas först och främst i Slavonien och är tillsammans med vattenkraft den viktigaste energikällan i landet.

Alla solskenstimmarna, framförallt vid kusten, ger goda möjligehter att nyttja solenergi, men denna alternativa energikälla är ännu inte fullt utvecklad. Det finns dock projekt igång, för att utnyttja vindkraften på öarna, bland annat i samarbete med danska vindmölle-producenter.

Lantbruk, fiske och industri

Lantbruket har inte längre samma ekonomiska betydelse för landets ekonomi, som det hade fram tills mitten av 1990-talet. De viktigaste lantbruksområdena ligger i Slavonien och på Istrien. De mesta av lantbruksjorden ägs av privata händer, och är vidare ganska små. I Dalmatien och på Istrien odlas framförallt vin och olja. I Slavonien är odling av korn drivande. Fisket är fortfarane viktigt, och det kommer stigande intäkter från fiske i dammar o