Resor till Santa Maria

Santa Maria ligger vid en bukt på södra spetsen av Sal, en av Kap Verdes nio bebodda öar. Santa Maria är ögruppens mest populära resmål och här har du även det bästa utbudet av hotell och resorts samt gyllene sandstränder helt i en klass för sig.

Det är huvudsakligen dessa fantastiska, kilometerlånga stränder och det soliga klimatet som gör att man reser till Santa Maria. Oavsett säsong så kan du alltid hitta din egen ostörda plats vid den kristallklara turkosblåa Atlanten. Närmast staden där vattnet som regel är lugnast kan du hyra solsängar och parasoller. Här har du inte heller särskilt långt upp till barer och matställen när hungern och törsten gör sig påmind.

Ett avslappnat surfparadis

När du förflyttar dig längre ut längs kusten mot udden väster om staden så är det som regel lite blåsigare och det blir vita gäss på vågtopparna. Här kan du ofta se massor av kite- och windsurfare som ger sig i kast med vinden och vågorna. De fina vindförhållandena för surfing vid Santa Maria är berömda och lockar till sig surfare från hela världen. Trots stadens relativt beskedliga storlek så finns där åtskilliga surfbutiker med utrustning för såväl proffs som nybörjare. Är det första gången du kommer i kontakt med surfing så erbjuder man undervisning på flera ställen. På grund av vinden och vågorna är inte stranden särskilt lämplig för barn. Här finns emellertid flaggor som varnar för höga vågor och starka strömmar.

Utöver surfbutiker så hittar du uppe längs den stenbelagda huvudgatan bland de pastellfärgade husen även ett bra utbud av restauranger, caféer och souvenirbutiker. Gå också gärna en tur ut till piren där de små lokala fiskebåtarna lägger till med dagens fångst. Idag lever man huvudsakligen av turismen i Santa Maria men du kan på många ställen fortfarande känna stämningen från den tiden då fisket och utvinnandet av salt var några av de få inkomstkällorna på Kap Verde.

Reser du till Santa Maria har du med andra ord allt du kan önska dig inom räckhåll på en avkopplande semester. Även om du har valt att ha din bas ända nere på sydspetsen av Sal så har du på en resa hit fantastiska möjligheter att utforska resten av ön. Du kommer märka att trots att Sal bara är 30 kilometer lång så finns här ändå massor av möjligheter att uppleva ett autentiskt landsortsliv.

Resor till Kap Verde

Läs mer om Kap Verde och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kap Verde här

Hotell i Santa Maria

Populära hotell i Santa Maria

Kap Verde, Santa Maria
8,6
Mycket bra
536 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kap Verde, Santa Maria
9,3
Fantastiskt
1643 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Kap Verde, Santa Maria
9,3
Fantastiskt
257 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter och aktiviteter

Här nedan har jag kort beskrivit några få av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Santa Maria. Skulle du vilja läsa mer om staden och attraktionerna på resten av Kap Verde så rekommenderar jag att du besöker vår reseblogg där du hittar massor av inspiration till din nästa semester. Stort nöje och trevlig resa!

Strandliv och vattensport vid Santa Maria

Den breda och åtskilliga kilometer långa stranden vid Santa Maria är den vackraste på hela ön. Den fina, gyllene sanden och det klarblåa havet är stadens obestridda huvudattraktion. Stranden och det solsäkra klimatet gör verkligen Santa Maria till ett perfekt resmål om det huvudsakliga syftet med din resa är att njuta av ett avslappnat strandliv. Livet i staden är under största delen av året koncentrerat till stranden där det finns massor av möjligheter att idka vattensport med allt från dykning till (och framför allt) kitesurfing.

Det hålls med jämna mellanrum stora mästerskapstävlingar i kitesurfing på Sal, men den stabila vinden och den behagliga vattentemperaturen lockar inte enbart proffsen. Skulle du själv ha lust att surfa på det turkosblåa havet så finns det flera surfskolor som erbjuder undervisning för både nybörjare och mer erfarna surfare samt uthyrning av den nödvändiga utrustningen. Det arrangeras även guidade dykturer till en del av de spännande skeppsvrak som finns runt ön.

I den västra änden av staden där de största hotellen ligger hittar du stranden Ponta Preta. Denna strand är med sin starkare vind och större vågor en favorit bland surfare men stranden är även känd för sina sanddyner och klitter. Dessa klitter är perfekta om barnen behöver förbruka lite överskottsenergi. Från toppen av sanddynerna kan du se långt ner längs kusten och kanske bli inspirerad till lite längre utflykter.

Vidsträckta öknar och slocknade vulkaner

Med tanke på öns överskådliga storlek är det som gjort för att utforska Sal på två hjul. Skulle du någon dag vilja uppleva något annat än stranden så kan du hyra en cykel för att söka dig lite bort från de mest turistiga områdena. Nu för tiden erbjuder uthyrarna även el-cyklar så oavsett vilken form du är i så kan du få mycket glädje av en cykeltur från Santa Maria. Med el-motorns hjälp och de breda ballongdäcken så tar du dig lätt runt både längs kusten och i inlandet.

Oavsett om du av egen kraft, i taxi eller på en guidad utflykt förflyttar dig in i landet från Santa Maria så kommer du upptäcka ett fascinerande, gyllene landskap som troligtvis är olikt allt annat du tidigare sett. Öknarna är vidsträckta men du hittar även små oaser och sovande vulkaner. Ta gärna vägen förbi den lilla landsorten Pedra Lume där du i bottnen av en utslocknad vulkan kan se den saltutvinning som har gett namn åt Sal. Idag har turismen långt större betydelse för ekonomin så saltet utvinns enbart för lokalt bruk men det är ändå intressant att se processen med egna ögon. Det går en vandringsled på omkring 4 kilometer runt saltbassängerna. Det är till och med möjligt att få bada i en av saltbassängerna och uppleva hur man precis som i Döda Havet kan flyta på ytan. Ta med egna badkläder och - skor. Det finns tillgång till duschar mot betalning. Salinas de Pedra de Lume ligger omkring 25 kilometer från Santa Maria.