Resor till Kap Verde

Kap Verde, som också är känt som Cabo Verde, är en före detta portugisisk koloni och ett fantastiskt resmål. Snart kan du här på Signatours hitta ett stort urval av hotell och paketresor till öarna väster om Afrikas kust. Anmäl dig till nyhetsbrevet eller håll ett öga på social media, för att få besked när vi öppnar upp försäljningen av resor till Kap Verde.

Inspiration och fakta

En resa till Kap Verde är kort sagt en perfekt plats för att koppla bort omvärlden och spendera dagarna med att promenera längs stränderna, slappna av med en bok under palmerna, eller åka på spännande utflykter. Du ska naturligtvis också komma ihåg att ta med badkläderna, för på vintern kan du se fram emot temperaturer mellan 22 och 24 grader i havet, medan temperaturerna kan nå upp till behagliga 27 grader.

Detta lilla ö-paradis, som består av 9 bebodda öar och några andra småöar, ligger i Atlanten utanför Afrikas västra kust. Det är cirka 1000 km till Kanarieöarna i norr, och knappt 500 km mot Senegals kust i öst. Det är därför inte fel att beskriva Kap Verde som mycket isolerat. På ögruppen kan du dock uppleva en stor variation av att från frodiga, gröna Santo Antão, till de stora sanddynorna på Sal och Maio. Den avsides placeringen ute i Atlanten, har dessutom gett öarna en rad endemiska växtarter, det vill säga arter som endast hittas här.

Du hittar Kap Verdes huvudstad Praia på den störa ön Santiago, men stränderna och det soliga vädret har också gjort mindre öar, som Sal, till populära resmål.

Historia

Då portugiserna ankom till öarna år 1456, var de obebodda. Idag ar Kap Verde cirka 540.000 invånare, varav merparten talar kreolspråket crioulo, också känt som kabuverdianu, som enligt ryktet är en kombination av portugisiska och flera afrikanska dialekter. Portugisiska är dock fortfarande det officiella språket, som används i regeringen, även om ögruppen uppnådde självständighet år 1975.

Historiskt har Kap Verde framförallt spelat en rol för sjöfarten tack vare sitt läge långt ute i Atlanten. Upptäcktsresenärer som Vasco da Gama och Columbus, har alltså lagt till här för att få frärska förfriskningar. Likaså lade den 22-åriga Charles Darwin till här år 1832 då han var ombord på The Beagle på den resa som skulle visa sig vara avgörande för hans epokavgörande teori. Kap Verde har dock också spelat en mindre trevlig roll som mellanstation för slavhandlare, vilket i en period ledde till ett visst välstånd på ögruppen. En stor del (ca. 70 procent) av befolkningen är efterkommor av blandade äktenskap mellan slavar och portugiser.

Kap Verde är, med europeisk ögon, sett som ett fattigt land, men i jämförelse med den afrikanska kontinenten som helhet, står den lilla ögruppen ut som ett stabilt land både politikst och ekonomiskt. Det är dock i många sammanhang, mer närliggande att jämföra Kap Verde med de andra större öarna i Makaroneisen: Azorerna, Madeira och Kanarieöarna.

Ekonomiskt sätt har den största utmaningen på Kap Verde varit avsaknaden på naturliga resurser, och det torra klimatet. Över 90 procent av livsmedeln impoteras. I många år har det lilla samhället därför varit beroende av stöd utifrån, där framförallt Portugal har donerat många miljoner euro årligen. Därtill kommer, att nästan alla på Kap Verde har familj i utlandet, som skickar pengar hem. Svår torka på 1900-talet tvingade en stor del av befolkningen att emigrera, så att det idag faktiskt lever fler Kap Verdianer utomlands än på öarna. Idag upplever dock Kap Verde framgång på många fronter, och istället för att tappa invånare till andra länder, kommer många nya bosättare hit. Det är inte minst den starka tillväxten i turismen, som bidrar till den ekonomiska framgången, även om den ännu är långt ifrån lika utbredd som på andra öarn i Makaronesien.

Väder och klimat

Är det en solsäker vintersemester du är på jakt efter, är Kap verde perfekt. På vintern kan du se fram emot att njuta av en genomsnittstemperatur på cirka 24 grader på dagen. Det regnar således nästan aldrig på vintern, inte heller resten av året för den sakens skull. Därtill kommer en genomsnittlig temperatur som på årsbasis ligger över 20 grader (i de varmaste månaderna upp mot 30 grader). Havet bjuder dessutom hela året in till badning i det ljumna, kristallklara vattnet.

Istället för fyra årstider, delar man på Kap Verde in året i Tempo das Brisas (vindtiden) och Tempo das Chuvas (regntiden). Förstnämnda varar mellan oktober till mitten av juli, medan regnperioden oftast ligger i augusti och september, som också är de varmaste månaderna. Resten av året faller endast regn ytterst sällan. På några öar, som Sal, Boa Vista och Malo, regnar det nästan aldrig. Santiago, Fogo och Santo Antao är mest frodiga.

Upplevelser och aktiviteter

Drömmer du om långa, vita sandstränder, azurblått hav och en strålande sol, så har du valt rätt resmål. På ön Sal kan du t.ex. enkelt spendera semestern med svalkande morgondopp i härliga Atlanten, efterföljt av god frukost i palmernas skugga, medan du planerar dagens program, som kanske endast kommer att bestå av att läsa en god bok på stranden.

Det soliga vädret bjuder in till avslappnade badsemestrar, men Kap verde är också känt för alla möjligheter till att hålla en aktiv semester. De unika vulkanska landskapen bjuder in till vandringar, där du t.ex. på Santiago, Fogo coh Santo Antao kan bestiga vulkaner, ta dig fram genom djupa klyftor och längs dramatiska kuster. Eller varför inte en romantisk ridtur eller en hisnande buggy-tur på de stora sanddynorna? Det är dessutom inte endast på land, som Kap Verde bjuder på stora naturupplevelser. Under havsytan kan du med snorkel eller med dykutrustning uppleva många spännande skeppsvrak, färgglada fiskar,koraller, sköldpaddor och delfiner. På vissa tidpunkter på året, är det också möjlighet att möta havets jättar på valsafari.

Mat och dryck

Du kan redan nu börja se fram emot resans kulinariska upplevelser. I de flesta större städerna har du ett bra urval av restauranger att välja mellan, där de serverar kreolska rätter och portugisiska specialiteter. I de mest populära semesterområdena finns det dessutom ett brett urval av barer, där det på helgerna spelas musik till morgontimmarna. På de små öarna ska du förvänta dig att urvalet av restauranger är begräsnat. 

På menyerna hittar du inte överraskande mycket från havet. Även om det också finns möjlighet att äta mer internationellt kända rätter, är det nästan en skam att inte ta chansen att smaka på alla läckereheter som du inte känner igen från hemmaplan. Det kan t.ex. vara öns nationalrätt, gryträtten Cachupa. Ingredienserna i denna lite tunga rätt, inkluderar majs, lök, gröna bananer, maniok, squash, yams, sötpotatis, tomat, kål och eventiellt kött i from av biff, gris eller fisk. Rätten är delikat kryddad med lagerblad, vitlök och många andra örter.

Många varir importeras från utlandet, och priset på livsmedel är därför högre. Lokalt producerade varor, bland annat bananer, mango och papaya, är dock billigare. Likaså finns det goda chanser att hitta fin lokal konst, där framförallt kombinationen av flätad korg och lera är populär.

Kort fakta

Tidsskilnad: Vit vintertid, -2 timmar, vid svensk sommartid, -3 timmar.

Valuta: Kap Verde Escudo (CVE). Kontrollera eventuellt aktuell dagskurs innan du åker. Du kan endast köpa CVE på Kap Verde. Om du vill ha kontanter, rekommenderas det därför att du tar med euro, som du kan växla in på destinationen. I större städer och på semesterområden, finns banker och bankomater. På de flesta restauranger och i butiker tar man emot kreditkort.

Transport: De är lättast att ta sig runt med taxi, som det ofta finns många av i de större städerna och på semsterområdena. Det är en bra idé att avtala priset innan avresa. Det finns också lokala bussar, som dock ofta är överfyllda. Mellan öarna är det lättast att flyga, även om det finns färjor till några öar som inte har flygplats (Santo Antão och Brava).

>> Läs även om resor till Gran Canaria
>> Läs även om resor till Lanzarote

För ytterligare information om Kap Verde kan du även besöka Wikipedia

Resmål på Kap Verde

 • Santa Maria
  16 hotell
  Santa Maria är det mest populära resmålet på Sal, en av Kap Verdes nio bebodda öar. Staden ligger längst ner på öns sydspets vid en kilometerlång, gyllene sandstrand. Här kan du lätt hitta din egen plats vid det turkosblåa havet för att njuta ... av den generösa solen. Läs mer

Populära hotell på Kap Verde

Kap Verde, Santa Maria
9,3
Fantastiskt
241 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Kap Verde, Santa Maria
9,0
Fantastiskt
1254 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kap Verde, Santa Maria
9,5
Fantastiskt
1322 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi