Resor till Italien

Välkommen till Italien med Escapeaway! Vi är specialister på resor till Italien, där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder under din semester. Vi arrangerar resor till bland annat Sicilien, Toscana, Umbrien, Amalfikusten, Sardinien och Sorrento.

Det är med stolthet som jag vill meddela att jag ingår i den 43 miljoner stora skara av turister som varje år besöker Italien. Det skall ju erkännas att det finns en hel del att se i detta fantastiska land. Förutom de 20 spännande regionerna, vill jag nämna kulturstäder som Rom, Florens, Siena, Lucca, Milano och Pisa. Det är bara att erkänna sig besegrad av Italiens mångfald, och att jag aldrig kommer hinna se allt.

Men, jag har åtminstone besökt Toscana och njutit av det kuperade landskapet med cypresser, pinjeträd och vacker arkitektur. Jag har upplevt Umbrien, Italiens gröna hjärta, med sina medeltida byar och magiska atmosfär. Mina besök på Amalfikusten inte att förglömma, eller mina avstickare till vackra Sorrento som jag alltid kommer att minnas. Och till Italiens praktfulla öar, Sardinien och Sicilien kommer jag att återvända till ofta och gärna. Vid mitt senaste besök gjorde jag en djupdykning i regionen Lazio, som jag tyckte mycket om. Ja, jag har kommit en bit på vägen i min strävan att uppleva detta intressanta och variationsrika land, men mycket återstår.

Konst, kultur och historia för livsnjutare

Italien gömmer några av världens mest betydelsefulla kulturskatter som har varit med om att forma den västliga civilisation som vi lever i idag. Många av oss är bekanta med renässanskonstnärerna och operakompositörerna; och några av oss är hänförda av italiensk film som med sin attityd har satt standarden för europeisk filmkonst.

Vi känner till den italienska matkulturen med pizza, pasta och vin. Enligt min mening ska dock den italienska gastronomin upplevas på plats. Italien består av så många regioner med sin egen särpräglade matkonst och vinproduktion, så när någon säger italiensk mat blir jag konfunderad. Den skiljer ju sig så mycket mellan regionerna - till och med mellan de enskilda byarna. Det finns alltså ingen stereotyp som beskriver den variation, som Italiens matkonst bjuder på.

Det är framförallt variationsrikedomen som fascinerar mig med Italien. Oavsett om jag rör mig mellan norr och söder, eller mellan öst och väst, så förändras landskapen, arkitekturen, lokalbefolkningens särart, och givetvis, som jag tidigare nämnt, maten och vinet. Spännvidden är enorm!

Italien räcker till för ett helt liv fullt av resor, men du skall ju starta eller fortsätta någonstans. Vi har därför handplockat ett pärlband av unika hideaways, som skapar en utomordentlig bas för din ”grande viaggio” genom landet.

Italien är en mosaik av variationer, och vi har verkligen ansträngt oss att hitta många olika små gömställen som ger dig en bra utgångspunkt när även du ska bli förälskad i landet, om du inte redan är det. En sak är säker, du hittar inte två hideaways som är lika varandra, men du hittar förhoppningsvis ett som faller dig i smaken. Smaka på följande namn, Toscana, Umbrien, Lazio, Amalfikusten, Sorrento, Sicilien och Sardinien. Vi har dammsugit dessa platser efter charmiga och pittoreska hideaways som kommer göra din semester himmelsk.

Externa källor med information om Italien

Förutom vår blogg, där vi delger goda tips och råd om resor till Italien och andra länder som du hittar i Escapeaway program, kan vi rekommendera In-Italia, som är specialist på resor till Italien, och har ett stort urval av hotell, villor, semesterlägenheter och semesterboende.

Resmål i Italien

 • Gästrecensioner 8,6
  Syditalien
  522 hotell
  I Syditalien är solen varmare, ljuset mer intensivt och färgerna mer sprakande. Syditalienarna är dessutom närvarande och gästvänliga människor som håller fast vid sina stolta traditioner. Här hittar du inte bara fantastiska stränder utan även ... det äkta Italien. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,6
  Norra Italien
  477 hotell
  Norra Italien är som en skattkammare. Här kan du uppleva kristklara sjöar som Iseosjön, vindistrikten Franciacorta, Valpolicella och Prosecco samt romantiska Venedig. Välj ett strategiskt välplacerat boende som gör din semester bekväm, eller ... rådfråga oss för en spännande rundresa. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,3
  Toscana
  258 hotell
  Toscana är med sina långa cypress-alléer, böljande landskap med vinodlingar och små vingårdar själva begreppet av italiensk latidyll. Samtidigt är det en region som bjuder på storslagen renässanskonst och utsökt gastronomi i ett pärlband av ... berömda kulturstäder. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,8
  Kampanien
  180 hotell
  Neapel är kulturell höjdpunkt i regionen, men en resa till Kampanien är också en möjlighet att få uppleva den vackra Amalfikusten med några av Italiens mest idylliska kuststäder. Missa inte heller alla historiska sevärdheter som Pompeji och Pæstum.
 • Gästrecensioner 8,4
  Sicilien
  172 hotell
  Att resa till Sicilien är en underbar upplevelse av vackra landskap, vulkanen Etna, historiska kulturskatter och vackra stränder. Det här är en drömsemester både för den som är intresserad av historia och för den som vill sola och bada - och ... inte minst för den som vill äta gott! Läs mer
 • Gästrecensioner 8,6
  Veneto
  147 hotell
  Av Italiens 20 regioner är det bara ett fåtal som bjuder på så många och varierande upplevelser för semesterresenären som Veneto. Regionen inkluderar den bildsköna naturen vid Gardasjön, stämningsfulla städer som Verona och Venedig samt långa ... badstränder längs Adriatiska havet. Läs mer

Populära hotell i Italien

Italien, Norra Italien, Ligurien, Bocca di Magra
8,5
Mycket bra
261 omdömen
 • Närmaste flygplats: 76 km
 • Närmaste strand: ca. 160 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Kampanien, Sant' Agnello
9,1
Fantastiskt
1101 omdömen
 • Närmaste flygplats: 53 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Kampanien, San Cipriano Picentino
9,6
Fantastiskt
86 omdömen
 • Närmaste flygplats: 76 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Utvalda destinationer

Få länder har fler semesterorter av utmärkt kvalitet än Italien. Här nedan ger vi dig en kort översikt över några av de mest populära från längst upp i nordliga till längst ner i sydliga Italien. Dessutom ett par tips på några "upcoming" resmål.

Som regel söker de flesta semesterresenärerna sig lite bort från de stora turiststråken och mer ut till de mindre hektiska byarna och städerna på landet, där, man även får mer för pengarna. Detta gäller i högsta grad under sommarperioden då storstäderna blir allt för varma eftersom vinden inte har möjlighet att svalka på grund av alla stora byggnader.

Populära Norditalien

Turin och den omkringliggande regionen Piemonte har blivit mycket populär vilket delvis beror på att temperaturen här är behaglig under sommarperioden - skulle det trots allt bli för varmt nere i staden kan man ju alltid söka sig upp till de närliggande bergsområdena.

Fortfarande i Norditalien, men ute på östkusten där hittar du Ravenna. Staden är inte stor, men trots sin beskedliga storlek har staden med omnejd inte mindre än åtta platser på UNESCO:s världsarvslista. Att staden ligger nära kusten gör ju inte saken sämre.

>> Se alla resor till Norditalien här

Toscana - nu ännu populärare

Toscana är naturligtvis alla tiders favoritställe i Italien - även bland många svenskar som förtrollas av medelhavsatmosfären i denna del av Italien. Framför allt har den lilla staden Orbetello, söder om Grosseto, med sin fantastiska lagun blivit populär och det är många som i år fått upp ögonen för denna italienska pärla.

Toscana är ett stort område med riktigt många möjligheter så även de som varit där flera gånger på semester kan hitta en liten stad eller ett intressant område i Toscana som de inte visste att det fanns. Den generella prisnivån är hög överallt i Toscana.

>> Se alla resor till Toscana här

Sicilien lockar

Ett av de områden i Italien som semesterresenärerna verkligen har fått upp ögonen för på senare år är Sicilien. Här hittar du ju också en del av världens bästa stränder för att inte tala om det rika kulturarvet och den fantastiska maten.

Agrigento är ett bra exempel på en siciliansk stad med en fantastisk havsutsikt och med historiska monument i den berömda Tempeldalen. På det hela taget har Sicilien många sevärdheter av hög klass. Är du mer intresserad av en aktiv semester och vattensport så är Trapani på Siciliens västkust ett perfekt ställe att tillbringa semestern.

>> Se alla resor till Sicilien här

Amalfikusten

Med sitt enastående kustlandskap, som tillhör en av världens vackraste, sin historia som maritim republik, och alla sina charmiga kuststäder med inbjudande medelhavskök, rik kulturhistoria och ett behagligt klimat, finns det många anledningar till, att låta Amalfikusten bli ditt nästa resmål.

>> Se alla resor till Amalfikusten här

Sorrento

Sorrento är en gästvänlig och vacker kuststad, som med sitt läge med utsikt över Napolibukten, sina labyrintliknande gränder i gamla stan och sin lokala färgskala blandad med kosmopolitisk atmosfär, utgör ett fantastiskt semestermål – och samtidigt en bra utgångspunkt för att utforska det omkringliggande området; mot söder - det bästa av Sorrentohalvöns orörda natur; mot öster - Amalfikusten; mot norr - Pompeji och de arkeologiska utgrävningarna; och till havs, den mytomspunna ön Capri.

>> Se alla resor till Sorrento här

Umbrien

Umbrien är Italiens dolda pärla, som ligger gömd i den centrala delen av landet, och då regionen saknar kust är den också befriad från massturism. Men detta gör också att anledningen till att avlägga ett besök, är desto större. Här osar det av klassisk och traditionell italiensk kultur, vacker natur (regionen går ofta under namnet ”Italiens gröna hjärta”), etruskisk charm och religiösa lidelser; helgonet Frans af Assisi som kröntes av påve Gregory IX härstammar härifrån och det var också han som grundade Franciskanerorden. Umbrien är, som sagt, inte lika besökt av turister som till exempel Toscana, så här finns det massor av svängrum och inte minst hjärterum.

>> Se alla resor till Umbrien här

Sardinien

Sardinien ligger – liksom Umbrien – utanför massturismens omedelbara räckvidd. Ön är Medelhavets näst största ö, efter Sicilien, och öarna har flera gemensamma nämnare, bland annat läget som är lite avsides, den vackra naturen med flera fantastiska kustlinjer, och en historia som präglas av inflytandet från främmande kulturer och folkslag. Här pratar vi om fenicier, vandaler, morer, berber, bysantiner, romare och spanjorer. Dessutom besitter ön ett anmärkningsvärt vittnesbörd om en försvunnen civilisation; den mytomspunna Nuragher-kulturen.

Upplev Sardinien med Escapeaway. Flyg direkt och bo på ett av våra handplockade hotell eller i semesterlägenhet. Sardinien är ett resmål, som bjuder på upplevelser för alla åldrar. Sardinien är berömd för några av de vackraste stränderna, inte bara i Italien, men i hela Europa.

>> Se alla resor till Sardinien här

Gardasjön

Gardasjön har under många år varit ett älskat resmål och är än idag ett av de resmål dit många söker sig, framför allt under sommarsemestern. Utöver den fantastiska naturen bjuder Gardasjön även på ett behagligt klimat och inte minst ligger sjön perfekt till för upptäcktsfärder på egen hand i norra Italien.

>> Läs mer om resor till Gardasjön här

Storstäder

>> Läs allt om storstadssemester i Italien här

Milano - mode och gastronomi
Milano är centrum för mode, gastronomi och Opera. Stadens största sevärdheter innefattar den ofullbordade katedralen, Sforza-slottet, domkyrkan och kyrkotorget samt Galleria Vittorio Emanuele II; ett av Italiens och världens mest eleganta inköpscenter.

>> Läs mer om resor till Milano här

Syditalien - Neapel
I Syditaliens lekfulla storstad Neapel hittar man karakteristiska smala gator, livliga marknader och gamla kyrkor som allt bidrar till att göra staden populär. Särskilt besöksvärda är den 800 år gamla domkyrkan, San Carlo Teatern, den eleganta Piazza Trento e Trieste, Sant’Elmo-slottet samt det charmerande fiskeläget Borgo Marinaro. Med bil kan du härifrån lätt utforska Toscana, Alperna och Dolomiterna, Amalfikusten samt Pompeji.

>> Läs mer om resor till Neapel här

Italiens huvudstad Rom
Några av roms största sevärdheter är bland annat Septimus Severus-bågen, Saturn-templet, Vestalindernas Hus, Antonius och Faustinas Tempel, Titus-bågen och självklart det kanske mest kända byggnadsverket i Italien, Colosseum. En fantastisk utsikt kan man få från toppen av Palatino; en närliggande höjdrygg som även är full av ruiner.

Pantheon är särskilt imponerande, Trevi-fontänen och Den Spanska Trappan är måleriska och Vatikanen har en from atmosfär med den spektakulära Peterskyrkan och det Sixtinska Kapellet.

>> Läs mer om storstadssemester i Rom här

Venedig - Italiens romantiska pärla
Venedig i Italien är unikt med sina ändlösa kanaler och utsmyckade balkonger. Staden utforskas bäst till fots och har många fantastiska kyrkor och vackra byggnader. Canale Grande börjar vid den oförglömliga Markusplatsen som imponerar med sin Kampanil, Dogepalatset och Basilikan. Suckarnas Bro är populär bland förälskade par medan Rialto-bron och Accademia-bron egentligen är mer imponerande.

>> Läs mer om resor till Venedig här

 

Information och fakta

Här har jag samlat lite information och fakta om Italien inför din resa. Om du vill läsa mer om Italien, så hittar du länkar till andra källor nedan, och glöm inte att läsa om Italien på vår blogg där du hittar inlägg om till exempel mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter samt förslag till dagsutflykter och inte minst upplevelser från våra egna resor till Italien.

Regioner

Italien är indelad i 20 regioner, varav fem har en speciell status, som ger dem större autonomi än de övriga italienska regioner. Dessa regioner är Aostadalen, Friuli-Venezia Giulia, Sardinien, Sicilien och Trentino-Alto Adige. Regionernas speciella status innebär, att de har större ekonomisk självständighet än de övriga regioner och högre kompetens inom lagstiftning och förvaltning.

De 20 italienska regionerna är uppdelade i 106 provinser, som i sin tur är uppdelade i 8100 kommuner.

Språk

Italienska, som ursprungligen är en florentinsk variant av toskanska (lingua toscana), är det officiella språket i Italien. Det pratas dock en rad andra språk i Italien och några av dem har status som officiellt språk, vid sidan om italienskan, i en rad områden i landet, exempelvis franska i Valle d´Aosta; tyska i Sydtyrolen; ladinska i Trentino, medan slovenska är officiellt accepterat i Trieste, Gorizia, och Udine i Friuli Venezia Giulia. I dessa områden är officiella dokument, vägskyltar m.m. tvåspråkiga (med undantag för Valle d´Aosta).

Utöver dessa språk, finns det en rad regionala och lokala språk, som fortfarande talas i olika utsträckning i vissa områden i Italien, även om italienska med tiden har dragit ifrån vad gäller utbreddhet och användningsgrad, såsom sardinska, occitanska, alemanniska, sicilianska, napolitanska, venetianska, bayerska etc.

Natur

Med över 300.000 kvadratkilometer fördelat på en lång halvö – kallat den italienska halvön – och en rad öar, varav de två största är Sardinien och Sicilien, har Italien en i allra högsta grad varierande natur. På grund av de stora öarna och den italienska halvöns avlånga form har landet en förhållandevis lång kustlinje på 7600 kilometer, som gränsar till tre hav; Adriatiska havet, Joniska havet och Tyrrenska havet.

Landet har också stora bergskedjor, först och främst Alperna och Apenninerna. Apenninerna är en 1200 kilometer lång bergskedja, som går tvärs igenom landet från Ligurien i norr till Calabrien i söder, varav en del av bergskedjan är vulkanisk, bland annat den del, som rymmer den berömda vulkanen Vesuvius sydöst om Napoli i regionen Campania. Alperna utgör det mesta av Italiens norra gräns och omfattar också landets högsta – och förmodligen mest berömda – berg, Mont Blanc, på 4810 meter.

Italien har även en rad anmärkningsvärda floder och sjöar, som har präglat inte bara landets landskap, men också landets ekonomi och historia. En av de mest kända och betydelsesfulla floderna är floden Po, Italiens längsta på 650 kilometer, som löper från Alpernas västra del (vid gränsen till Frankrike) och hela vägen ut till Adriatiska havet nära Venedig. Po-floden har givit namn till Po-slätten, som också är landets viktigaste industriområde. Några av de viktigaste sjöarna i landet är Gardasjön, Maggioresjön (som delas med Schweiz), Comosjön och Trasimenosjön.

Italien har dessutom 14 vulkaner, varav de fyra - Etna, Stromboli, Vulcano och Vesuvius – är aktiva. Det är bara Vesuvius i Campaniaregionen, som befinner sig på fastlandet.

Böljande landskap, dramatiska kustlinjer, höga berg och djupa sjöar, Italien har allt. Drömmer du om en natursemester med stora upplevelserså kan du nästan inte välja något bättre resmål än Italien.

Italiens mycket varierade natur bjuder på ett brett spektra av friluftsaktiviteter, både för dem som söker en adrenalinkick och dig som hellre vill utforska naturen på ett mer lugnt sätt. Därutöver är Italien både ett populärt vinterresmål med många skidorter i bergen men lockar även på sommaren till sig naturentusiaster från hela världen som kommer hit för att njuta av den unika kombinationen av vacker natur och kulturella sevärdheter.

Du kan till exempel använda en natursemester i Italien till att utforska landets 22 nationalparker och mer än 300 naturparker där du utöver flora och fauna har möjlighet att uppleva traditionella byar och inte minst bildsköna landskap. Det skulle till exempel kunna vara en tur till nationalparken Cinque Terre sydost om Genua, där du kan vandra längs urgamla stigar mellan fem idylliska kustbyar som klänger sig fast på bergssluttningarna med utsikt över det azurblå havet.

Nästan oavsett vilken del av Italien du reser till på en natursemester så finns det mängder av möjligheter att göra spännande utflykter. Efter en hel dag med upplevelser i det fria finns det inte något bättre än att återvända till ett hotell där du känner dig som hemma och kan koppla av. Det kan du på våra handplockade hotell och semesterbostäder i Italien som dessutom är en möjlighet till att uppleva den äkta italienska atmosfären.

Religion

Italienarna är fortfarande övervägande katoliker, även om katolicismen inte längre är officiell statsreligion i landet, eftersom dess monopol avskaffades 1985. Det råder dock ingen tvekan om, att katolicismen fortfarande har ett fast grepp om italienarna. Nästintill 88% av dem identifierar sig som katoliker, varav ca. en tredjedel av dem beskriver sig själva som aktiva medlemmar av den katolska kyrkan. Totalt 91% av italienarna anser sig vara kristna i en eller annan grad, medan knappt 6% beskriver sig som ikke-troende, och knappt 2% är muslimer. Andra religioner, såsom hinduism, buddism etc. har en andel på mindre än 0,4% av befolkningen.

Katolicismen spelar fortfarande en stor roll i det italienska samhället, vilket naturligtvis förstärks av det faktum att huvudstaden Rom är säte för Påven (d.v.s. den romersk-katolska kyrkans överstebiskop), Den Heliga Stolen (d.v.s. Roms stift och de högsta tjänstemännen i den katolska kyrkan) och Vatikanstaten (en enväldig monarki, där den sittande påven bor och regerar).

Väder och klimat

På grund av landets storlek och avlånga form från Alperna i norr till Sicilien i söder har Italien ett mycket varierat klimat med flera olika klimatzoner. I de flesta av de norra och centrala regionerna varierar klimatet från subtropiskt klimat till fuktigt kontinentalklimat till kustklimat (även kallat oceaniskt klimat). Särskilt i Podalen är det för det mesta kontinentalt, med hårda vintrar och varma somrar.

De kustnära områdena i Ligurien, Toscana och det mesta av den södra delen av landet har ett så kallat medelhavsklimat, som är en variant av subtropiskt klimat, och som generellt karakteriseras av ganska varma somrar och förhållandevis milda vintrar. Men både nederbördsmängd och temperaturer kan variera mycket, även i ett medelhavsklimat.

De klimatiska förhållandena varierar också mycket mellan kustområden och de inre delarna av landet, speciellt under vintermånaderna, där de högre belägna områdena i landet tenderar att ha det kallt, regnigt eller snöigt, medan kustområdena som sagt generellt har ett mildare vinterklimat. Även om det som regel är kyligare i de inre delarna av landet än i kustområdena med medelhavsklimat, så kan låglandets dalar i den inre delen av landet få det ganska varmt om sommaren.

Valuta

Italien använde sig av den berömda valutan lire sedan 1861, samt i en period mellan 1807 och 1814, men bytte till euro i 2002, efter att ha anslutit sig till eurozonen 1999 (den sena övergången berodde på frånvaron av eurosedlar och mynt).

Nationella helgdagar

 • 1 januari (nyårsdagen)
 • 6 januari (Trettondagsafton)
 • Påskdagen
 • Annandag påsk
 • 25 april (Befrielsen)
 • 1 maj
 • 2 juni (Italiens nationaldag)
 • 15 augusti (Marie himmelsfärd, och sommarfest vanligtvis känd som "Ferragosto")
 • 1 november (Alla Helgons dag)
 • 8 december (Marie avlelse)
 • 25 december
 • 26 december

Förutom dessa nationella helgdagar finns det också lokala helgdagar för skyddshelgon m.m. runt omkring i de olika regioner, provinser och städer.

På helgdagar är alla butiker normalt stängda; men muséer brukar ha öppet.

Externa källor om Italien

Vill du veta mer om resor till Italien så rekommenderar vi, förutom Google, följande sidor:

Italien på Wikipedia

Turistkontor i Italien

Vad tycker gästerna om i Italien?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 6898 recensioner