Hideaways och boutique-hotell i Vicenza

Vicenza ligger ungefär halvvägs mellan Gardasjön och Venedig. Den mellanstora staden (cirka 110 000 invånare) är enbart av det skälet ett intressant resmål för dig som vill få ut mesta möjliga av din semester i norra Italien. Själva Vicenza har emellertid främst blivit ett känt resmål tack vare sina många, vackra byggnader som ritades av en av renässansens största arkitekter Andrea Palladio (1508-1580), som själv bodde i staden. Den enastående arkitekturen är anledningen till att Vicenza, tillsammans med en rad villor i omgivningarna, 1994 blev upptagen på UNESCOs lista över världens kulturarv. 

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Vicenza där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Levande stad med enastående arkitektur

Det är emellertid inte enbart arkitekturintresserade som reser till Vicenza. Regionens fjärde största stad har även mycket mer att bjuda på än eleganta byggnadsverk. När du har spatserat en tur runt på den centrala Piazza dei Signori för att beundra den enorma Basilica Palladiana, ett av Palladios mest kända byggnadsverk, och det 82 meter höga medeltida klocktornet Torre di Piazza, kan du till exempel slå dig ner på en trottoarservering och ta dig en förfriskning medan du njuter av stämningen och de vackra omgivningarna. Eller så kan du fortsätta ner längs sidogatorna som också har många bra matställen och inte minst butiker. Är du på shoppinghumör kan du tillbringa mycket tid med att utforska de olika intressanta butikerna på stans mest populära handelsgata Corso Palladio.

Sevärdheter i Vicenza

Även om du inte så lätt överväldigas av gamla byggnader bör du ändå ta dig en dag till att bara utforska Vicenzas historiska sevärdheter med tyngdpunkt på den berömde arkitektens verk. Det är till exempel svårt att inte imponeras av den olympiska teatern, Teatro Olimpico, på Piazza Matteotti, som Palladio faktiskt inte själv hann bygga färdig före sin död. Teatro Olimpico ska enligt sägande vara Europas äldsta inomhusteater, och även om arkitekten Vincenzo Scamozzi övertog projektet är det även här tydligt att inspirationen till byggnaden är hämtad från det gamla romarriket. Den vackra teatern används fortfarande till föreställningar. Hitta ytterligare information och aktuellt program på teaterns officiella hemsida.

Några få gator från den olympiska teatern ligger en annan av Palladios flotta byggnader, Palazzo Chiericati. Denna byggnad uppfördes 1550 och hyser idag stadsmuseet, vars samlingar bland annat inkluderar åtskilliga målningar från norra Italien. Sist men inte minst bör du besöka villan La Rotonda, som ligger på en liten kulle omkring 25 minuters promenad utanför stan i sydlig riktning (du kan eventuellt ta buss nr. 8). Inspirationen till villan, som egentligen officiellt heter Villa Almerico Capra Valmarana, lär Palladio ha fått från Pantheon i Rom. Utifrån sett är det anmärkningsvärda att villan ser identisk ut från alla fyra väderstrecken. Inne väntar dig rikt utsmyckade rum, där framför allt det centrala, cirkulära huvudrummet under kupolen är spektakulärt.  

Villorna i de närmaste omgivningarna runt Vicenza är inte de ända utflyktsmöjligheterna. Om du väljer att resa till Vicenza, får du även en bra utgångspunkt till att besöka städer som Venedig, Padova och Verona, till vilka det finns tågförbindelse. Har du tillgång till bil under din semester (egen eller hyrbil) bör du även ta tillfället i akt att utforska resten av regionens mer okända pärlor och naturområden. Det tar till exempel bara omkring 45 minuter att köra till Gardasjön

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hideaways i Vicenza