Operaföreställningar

Arenan i Verona är utan tvekan världens största opera. Den gamla amfiteatern kunde under romartiden rymma upp till 25.000 åskådare. En del av platserna bakom scenen används idag inte men istället använder man teaterns ursprungliga scen (parterre). Idag rymmer arenan upp emot 22.000 åskådare varav de flesta tar plats på den väldiga sten läktaren.

Den franska filosofen Montaigne såg arenan första gången 1580. Då var han 47 år och hade redan hunnit med att se en hel del, han beskrev amfiteatern som den vackraste byggnad han någonsin sett. På den tiden var arenan redan runt 1500 år gammal. Den byggdes under det första århundradet efter Kristi födelse och låg på den tiden utanför stadsmuren. Senare kom arenan att utgöra en del av muren.

År 1183 ödelade ett jordskalv stora delar av teatern och som på så många andra ställen förvärrade befolkningen förfallet genom att ta byggmaterial från ruinen. Både hela och delar av hus blev byggda med hjälp av sten från teatern! Detta upphörde under 1600-talet då man beslutade att påbörja en renovering av arenan. I teatern började man arrangera gladiatorspel och man brände kristna på bål. När dessa tillställningar gick ur tiden började man använda arenan för olika ändamål som t.ex. tjurfäktning, dueller, uppvisningar och utställningar.

Under 1913 arrangerades den första operaföreställningen. Det var Verdi´s Aida, som för många idag definieras med opera i arenan. Sedan början av 1980-talet har den också varit på programmet nästan varje år men under de första årtiondena skiftade programmet konstant och många operor som idag nästan är bortglömda har gått här. Idag är arenan inte bara en plats där man kan se nya och gamla operaföreställningar utan är också ett hem för de största klassiska verken av Verdi, Puccini, Bizet och en och annan komponist. Ska man tala om förnyelse i arenan så kommer den under dessa år snarare från scenografin som blivit mer och mer exprimenterande och modern.

Arenan i Verona är utan tvekan världens största opera. Den gamla amfiteatern kunde under romartiden rymma upp till 25.000 åskådare. En del av platserna bakom scenen används idag inte, men istället använder man teaterns ursprungliga scen (parterre). Idag rymmer arenan upp emot 22.000 åskådare varav de flesta tar plats på den väldiga sten läktaren.

Det är svårt att bilda sig en uppfattning om arenans storhet utan att ha varit där. Men försök att föreställa er att här ofta är 300-400 sångare och statister på scenen och att den fantastiska akustiken gör att sångarna kan sjunga så det hörs i hela arenan utan elektronisk förstärkning, och att publiken vid ingångarna får ljus att tända i mörkret innan första aktens början för att hedra de kristna som en gång blev martyrdödade på den plats där idag denna mer harmlösa underhållningen nu regerar!

Läs mer på www.arena.it