Resor till Verona

Kulturell och gastronomisk krock. Åk på en resa till Verona med Escapeaway, inkl. flyg från Sverige eller Danmark.

Boka en resa till historiska Verona, som är mycket mer än bara fotboll, t.ex. otrolig arkitektur, läcker mat, och en bra utgångspunkt för utflykter till både kust och berg. Nu kan du boka både flygbiljett, hyrbil och semesterbostad hos Escapeaway. Trevlig resa!

Verona är betydligt mer än legenden om Romeo & Julia. Här möts på ett ytterst fascinerade sett norra och södra Europa. I den antika stadskärnan står stolta historiska sevärdheter sida om sida med eleganta butiker från vår tid, medan restaurangerna på ett imponerande vis inbjuder dig till en gastronomisk frontalkrock.

Där norra och södra Europa möts

I Verona möts nord och syd. Det märks inte minst i matlagningen då syd Italiens olivolja varieras med smör från nord och här äter man gärna polenta istället för pasta. Verona var från början en romersk provins och kallades ”Urbs Nobilissima”. Under Julius Cesar blev Verona en nordlig port till det centrala Romerska Imperiet, Imperiets italienska kärna.

Lång historia

Verona är förutom Rom den stad i Italien som har mest fornlämningar bevarade efter romartiden. Sedan blev staden övertagen av ostrogoterna vars ledare, kung Theodorik gjorde staden till ett militärt huvudkvarter år 489. Senare kom langobarderna följt av frankerna att styra i staden. Verona var dessutom regeringsstad under Karl den stores son Pipin som var kung i Italien.

Under 1200 talet blev Verona en självständig stadsstat och under 1300 talet tog den energiska familjen della Scala över makten i staden. Under 1263 lade Leonardino ( även kallad Mastiffen av sina vänner ) grunden till den dynasti som skulle vara i över 100 år. Detta blev stadens blomstringsperiod och en fridfull tid då regenterna var barmhärtiga. Scaligera familjen var också konst intresserade och duktiga politiker. Några av stadens präktigaste sevärdheter är från just denna period.

Under 1387 förlorade della Scala familjen makten och istället tog den milanesiska Visconti familjen över. Veronesarna tyckte dock snabbt att Milano var en för hårt styrande herre och lyckades redan under 1405 att komma under Venedigs ”beskydd”. Under de nästkommande 400 åren var Verona en lydig undersåte. De sista århundradena kom Verona att vara under Österrikiskt styre innan man år 1866 blev en del av Italien. Under de århundrade som familjen della Scala regerade avviker Verona markant från den norm som andra italienska städer utgör. Staden lät sig regeras utan att göra uppror mot de skiftande styrena. Där andra italienska städer präglas av självständighet använde Veronas familjer all sin energi på att bekämpa varandra och bevara sin fasad. Det är nog därför ingen tillfällighet att Shakespeare ofta valde staden till att beskriva adelns rivalisering och fånighet. (” Two Gentlemen from Verona”).

Arenan

Den franske filosofen Montaigne såg Arenan första gången 1580. Då var han 47 år och beskrev amfiteatern som den vackraste byggnad han någonsin sett. På den tidpunkten var Arenan redan omkring 1500 år gammal. Den byggdes under det första århundradet efter Kristi födelse och låg då utanför stadsmuren. Senare kom Arenan att vara en del av stadsmuren. Under år 1183 ödelade en jordbävning stora delar av teatern och som i många andra städer tog invånarna byggmaterial från teatern vilket medförde mer förfall. Detta stoppades under 1600 talet då man beslutade att restaurera Arenan.

Amfiteatern användes först till gladiatorspel och man brände ihjäl kristna. Senare kom man istället att använda Arenan till andra ändamål såsom tjurfäktning, dueller, uppvisningar och utställningar. Under 1700-talet och 1800-talet utgjorde Verona porten för många engelsmän som skulle ut på en s.k. ”grand tour”. Idag utgör teatern världens största opera. Den är världens tredje största bevarade romerska amfiteater (efter Colosseum och teatern i Capua) och rymde under romersk tid 25.000 åskådare mot dagens 22.000.

Romerska fornlämningar

- Ponte Pietra är en av två kvarlevande romerska broar som går över floden Adige. Precis som i Florens sprängde här tyskarna broarna när de drog sig tillbaka under 2:a världskriget och som i just Florens blev många skickligt restaurerade.
- Den romerska teatern ligger på andra sidan Adige och är delvis uthuggen av en klippsida. Teatern är en av de bäst bevarade romerska teatrarna.
- Porta Jovia, byggt under andra delen av det första århundradet efter Kristi födelse ligger på slutet av Corso Cavour är också känd som Porta dei Borsari, efter biskopens taxering (tull) av alla varor som togs in i staden.
- Piazza delle Erbe var ursprungligen en romersk mötesplats men är idag Veronas centrala torg med frukt och grönsaksmarknad och inte minst flera barer och caféer. På platsen ligger dessutom Domus Mercatorum, från 1301 som byggdes som lager och handelsplats åt köpmännen och Torre del Gardello som är från 1370.

Andra sevärdheter

- Casa di Giulietta (Julias hem) på via Cappello nr. 23 är en trevlig byggnad från 13-1400-talet (balkongen daterad till senare). Familjerna Capuleti och Montecchi existerade, medan Romeo och Julia är fantasi figurer (Shakespeare understryker detta själv med titeln: ”An Excellent conceited Tragedie of Romeo and Juliet”). Historien går från författare till författare genom Renässansen och började med Masuccio Salernitano. Mest känd är Matteo Bandellos version (1554).

Piazza dei Signori ligger sidan om Piazza delle Erbe och utgjorde under Scaligierierna stadens politiska centrum. Till höger kan man se Palazzo del Capitano och Palazzo del Comune, som imponerat på besökare genom århundradena. Vidare, också beläget på höger sida, ligger Torre dei Lamberti från 1200-talet och när man kommer in på platsen ser man mäktiga Palazzo degli Scaligeri.

Går man under arkaden som förbinder Palazzo degli Scaligeri med Palazzo del Comune kommer man till en liten romansk kyrka där den största attraktionen är de gotiska gravmonument över familjen della Scalas största medlemmar. Här kan man se: Mastino (1277), Cangrande (1329), Mastino II (1347), Cansignorio (1375).

Nära ligger också Sant´Anastasia som är stadens största kyrka. Den började att byggas år 1290 och stod klar år 1481. Den är gjord i gotisk stil med romanska inslag. Den innehåller även vackra målningar av Pisanello. Se även de två puckelryggarna som bär upp karen med det heliga vattnet vid ingången. Man känner inte till deras ursprung med det ger tur att klappa pucklarna. (Henri de Toulouse-Lautrec in memoria).

Domkyrkan som är röd och vitrandig ligger inte långt ifrån. Den blev invigd år 1187 och är en blandning av romansk, gotisk och renässans stil. Kyrkan innehåller bl.a. Tizianos ”Marias himmelsfärd”.
Basilica di San Zeno Maggiore är dedikerad åt San Zeno (en afrikan som var stadens 8:e biskop mellan år 362-680). På platsen blev redan under det 5:e århundradet en kyrka invigd åt San Zeno. Senare blev en kyrka invigd år 806 av frankerkungen Pipin. Den nuvarande kyrkan började man bygga år 1120 men stod klar långt senare. Kyrkans stora fönster från början av 1100-talet föreställer ”Lyckans hjul”. Portarnas bronspaneler (från ca. 1100-1200) föreställer scener från Bibeln och från San Zenos liv. Här finns även en triptykon av Mantegna men man tror att det delvis är en kopia då Napoleon tog originalet som nu befinner sig på Louvren.
Castelvecchio som först hette Castel San Martino byggdes av Cangrande II mellan 1364-75. Här finns idag en stor konstsamling (målningar från bl.a. Bellini, Lotto, Tintoretto, Pisanello, Veronese och Tiepolo. Men man finner även skulpturer, smycken och vapen).

Gastronomiska upplevelser

De bästa restaurangerna i Verona är de som kombinerar lokal mat med venetiansk tradition med kreativitet och elegans. Typiska ingredienser i det blandade köket är bl.a. and, hare, lamm, hästkött, kalv och gris. Foie gras eller fegato grasso som det heter på italienska hör också ofta till bland härligheterna. Här till kan man tillföra t.ex. svamp, tryffel, polenta, risotto i flera varianter som t.ex. med Amarone eller bläckfisk. Veneto regionen bjuder också på många goda lokala ostar. Den vanligaste pastan är den såkallade bigoli som påminner om en slags maccheroni och på de goda restaurangerna gör de sin egen bigoli. Man äter också mycket fisk som t.ex. klippfisk och skaldjur.

Mer information till din resa till Verona

Verona, som ligger vid Adige-floden i regionen Veneto i nordöstra Italien, har cirka 265.000 invånare, och är den tredje största staden i nordöstra Italien. Staden finns med på UNESCOs världsarvslista, på grund av dess enastående arkitektur och stadsmässiga struktur.

Verona är framförallt världsberömd för sin arena, som är världens tredje största bevarade romerska amifiteater (efter Colosseum i Rom och teatern i Capua). Den byggdes under det första århundradet efter Kristi födelse, och låg på den tiden utanför stadsmuren. I början användes den till gladiatorkamper, och till att bränna kristna, men därefter nyttjade man den till dueller, tjurfäktning, utställningar - och som fästning. Idag utgör arenan världens största operascen, och varje år går mer än 500.000 personer på en operaföreställning på Arena di Verona. Av säkerhetsskäl, är antalet åskdare begränsat till 15.000 per kväll, även om amfiteatern ursprungligen kunde rymma mer än 30.000 gäster, och idag kan rymma upp mot 22.000 personer. Det är en helt unik upplevelse att bevittna en operaföreställning i arenan, på kvällen efter solnedgången.

Av andra stora sevärdheter i Verona, kan nämnas den romerska teatern, som ligger på den andra sidan av Adige, och som är en av de bäst bevarade teatrarna i Italien. Ponte Pietra är en av endast två broar som leder över Adige, och har stått på samma plats länge - dock sprängdes den av tyskarna under andra världskriget, varpå den fick återuppbyggas. En annan ikon från stadens romerska arv, är Piazza delle Erbe, som idag är hemmaplats för en frukt- och grönsaksmarknad, och som av många betraktas som Veronas verkliga centrum.

På adressen Via Cappello 23, hittar du Casa di Giulietta (Julias hus), som förevigades i Shakespeares berömda kärlekstragedi. Huset står för det mesta tomt, men det är utrustat med den berömda balkongen, och på en lilla gården finns en bronsstaty av Julia. Många besökare har genom tiderna skrivit sina namn på hänglås eller på väggarna vid ingången, i hopp om att få evig kärlek. Nära Piazza delle Erbe hittar du Piazza dei Signori, som har varit ett politiskt centrum, och är en plats där du kan uppleva de storslagna palatsen Palazzo del Capitano och Palazzo del Comune.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Verona

Populära hotell i Verona

Italien, Norra Italien, Veneto, Verona
8,5
Mycket bra
1040 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Verona
8,8
Mycket bra
878 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Norra Italien, Veneto, Verona
8,5
Mycket bra
6362 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Verona?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 24 recensioner