Transport till och i Venedig

Transport till och i Venedig

Denna helt bilfria stad erbjuder oförglömliga upplevelser, men både att ankomma hit och hantera trafiken kräver en del förberedelser för att du ska få maximalt ut av din vistelse. Det är absolut mödan värt och här får du lite hjälp av oss på traven.

Från flygplatsen Marco Polo in till centrum

När du landar i Marco Polo, har du tre möjligheter för att ta dig in till centrum. Du kan givetvis ta en taxi, som tar dig till Piazzale Roma, där all trafik stannar och varifrån du antingen kan fortsätta till fots eller med en vattenbuss, Vaporetto. Taxituren bör kosta mellan 40,00 euro fram till Piazzale Roma. Du kan också välja en privat motorbåt, som kan ta dig närmare din slutdestination, men som också kostar betydligt mer. Du bör räkna med ca. 110,00-120,00 euro beroende på vart du ska. Ett tredje alternativ är att ta båten med företaget Alilaguna (www.alilaguna.it),som åker från flygplatsen till olika platser i centrum. Priset är ca 10,00 € beroende på destination. Slutligen kan du ta bussen, som liksom taxibilarna kör dig till Piazzale Roma. Linjen är nr. 5-Aerobus och resan kostar 8,00 €.

Transport i staden

Du kommer först och främst att använda benen för att ta dig runt i  stadens historiska centrum, eftersom det är den snabbaste och enklaste lösningen. Praktiskt taget ingen skulle få för sig att ta en båttaxi från en plats till en annan i staden, eftersom priserna är skyhöga. Det är heller inte särskilt billigt att ta vattenbussar, som kostar 7,50 € per enkelbiljett som gäller i 75 minuter. Om du befinner dig i staden flera dagar och tänker färdas med båt några gånger om dagen, kan det löna sig att köpa ett flerdagskort. Detta innebär att du kan segla hur mycket du vill, även till Lido, Murano, Burano och Torcello. www.veneziaunica.it.

Och hur är det egentligen med gondolerna? Numera kan de inte riktigt kallas fordon längre, mer en upplevelse av dyr karaktär. 30 minuter kostar € 80,00 per person, dagtid i en båt för upp till 6 personer. Kvällstid ökar taxan.

Om du vill ha en autentisk gondolupplevelse, kan du för några få euro färdas i en kollektiv gondol från den ena sidan av Canal Grande till den andra där du på vägen kommer att passera flera lokala platser inklusive Santa Sofia och fiskmarknaden nära Rialtabron. Det är en skyldighet för alla gondolieri att passera dessa platser. Det finns endast tre stycken broar över Canal Grande och därför är det ofta ganska långt att gå när du ska ta dig till andra sidan.

Vad gör jag med bilen?

Om du ankommer till Venedig med bil, har du tre alternativ. Du kan antingen köra ända fram till Piazzale Roma, där du hittar ett parkeringshus för € 320,00 per dag (24 timmar) : www.garagesanmarco.it
Du kan också välja det enorma parkeringshuset på den konstgjorda ön, vid namn Tronchetto som ligger bredvid kryssningsterminalen strax innan staden. Det kostar € 21,00 per dag (24 timmar): www.veniceparking.it


Det billigaste alternativet är att lämna bilen på fastlandet och sedan ta bussen in till centrum. Till exempel kan du parkera i garaget i Mestre för 15,00 € per dag (24 timmar):  "http://www.garageeuropamestre.com/" www.garageeuropamestre.com

Alternativt ställer du bilen på den öppna parkeringen Garage Touring som ligger mitt emot järnvägsstationen i Mestre och tar tåget in till Venedigs centrum på bara några få minuter. Priserna varierar beroende på antal dagar. För två dagar ligger den på ca 12 €.

www.myparking.eu

(uppdaterad i slutet av mars 2015)