Semesterbostäder i Venedig

Venedig är en av de destinationer som egentligen inte behöver någon närmare introduktion. Kanalstaden i Norditalien står med på mångas "bucketlist" över resmål som man bara SKA se i sitt liv och hos Escapeaway hjälper vi dig att få en riktigt bra resa till denna kärlekens stad. Använd vår intelligenta sökmotor för att hitta semesterboenden med stil och charm i Venedig!

Venedig är en närmast förtrollande stad som har en alldeles speciell magi över sig. Den årliga karnevalen, de ikoniska gondolerna, filmfestivalen, Markusplatsen och allt annat som ger anledning till inte bara en semester i Venedig - utan flera besök vid olika årstider. Även om karnevalen enbart är en gång om året så råder här en speciell stämning året runt. Canal Grande är centrum for aktiviteter med gondoljärer som sjunger för sina passagerare i båten - om de får betalt för det... Den storslagna Piazza San Marco - Markusplatsen - är en annan must-see plats med det ikoniska kyrktornet och tusentals duvor.

Längs de slingrande gatorna hittar du eleganta caféer och gelaterier, souvenirbutiker och småföretag samt renässansvillor och gotiska kyrkor. En del av dessa ikoniska byggnader har gjorts om till små hotell och semesterbostäder vilket i princip gör Venedig till ett stort museum som du kan bo i!

Venedig har ett fuktigt subtropiskt klimat med kyliga till kalla vintrar och mycket varma somrar. Fuktigheten från stadens alla kanalerna spelar en viktig roll för klimatet och bidrar bland annat till tjocka dimbankar som ofta ses avbildade på vykort med vintermotiv från staden. Å andra sidan innebär stadens närhet till havet att det aldrig blir så kallt som på många andra ställen i de inre delarna av norra Italien.

När ska man boka en semester i Venedig?

De varmaste månaderna på året i Venedig är juli och augusti då medeltemperaturen når 23 respektive 22,6 grader. De kallaste månaderna under året är januari och februari medeltemperaturer på genomsnittliga 3,3 och 4,7 grader. 
Oavsett vilken månad på året som du väljer att åka på semester till Venedig så bör du ta ett paraply med dig eftersom stadens nederbörd är jämnt fördelad över årets tolv månader. Detta gör att den nederbördsrikaste månaden på året infaller under högsäsongen i juni med 78 mm i genomsnitt – motsvarande 6 dagar regn i genomsnitt per månad.
 
Fuktigheten är också jämnt fördelad över året med den högsta luftfuktighet på 81% i både januari och december medan juli och augusti har lägst luftfuktighet med vardera 71% och 72%.
I gengäld kan du vara säker på att få mest sol om du reser hit under månaderna juli och augusti som har genomsnittliga 288 respektive 257 soltimmar i månaden medan december och januari inte helt överraskande är de solfattigaste månaderna med sina 77,5 respektive 80,6 soltimmar i månaden. Många semesterbostäder i Venedig har egen solterrass eller takterrass som ofta är delvis under tak för att ge skugga för solen. Kom ihåg solkräm!

>> Läs mer om resor till Venedig här

 

>> Läs mer om semesterbostäder

Karta över Venedig

Populära hotell i Venedig

Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
9,3
Fantastiskt
1062 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till havet: ca. 1 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
8,6
Mycket bra
499 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
9,4
Fantastiskt
3104 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Så väljer vi ut semesterbostäderna i Venedig åt dig

Hos Escapeaway sätter vi en stor ära i att presentera de bästa semesterbostäderna i Venedig för dig. Det är helt enkelt vårt jobb att se till att kvaliteten är hög - och ditt jobb att resa ut och uppleva. Vi har därför hårt ställda krav på kvaliteten på våra boenden och vi presenterar bara semesterbostäder som fått goda recensioner. På så sett håller vi löpande kontroll över alla enskilda hotell och semesterlägenheter så vi kan vara säkra på att allt är i toppklass för dig och dina medresenärer.

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att boka en semesterbostad i Venedig - med eller utan transport. Du kan välja mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda semesterbostäder i Venedig samt ger dig möjlighet att komplettera med en hyrbil om du vill ut och uppleva mer av regionen Veneto - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om semesterlägenheter i Venedig här

 

Venedigs historia

Venedigs ursprung är omgärdat av många spekulationer och bara lite vetenskaplig konsensus. De flesta historiker är emellertid eniga om att Venedigs ursprungsbefolkning kom från andra italienska städer såsom Padua, Treviso, Altino och Aquileia varifrån de flydde från hunnerna och de germanska folkslagens invasioner och härjningar i Norditalien.
 
Sena romerska källor berättar även om så kallade “incolae lacunae” det vill säga laguninvånare vilka ska ha varit lokala fiskare som bodde på öarna i det område som idag utgör Venedig - förmodligen innan de tidigare nämnda invånarna från andra italienska städer sökte sin tillflykt i området. Stadens officiella grundande fastslås emellertid först till år 421 efter Kristus då stadens första kyrka San Giacomo ska ha byggts på ön Rialto.
 
Venedigs tidiga historia präglas av samma folkvandringar och härjande invasioner från främmande folkslag på samma sätt som de som drev stadens första invånare till området från de nordligare italienska städerna. Visigoter, markomanner, quader och hunner turas om att ödelägga stadens centrum medan både lombarder och bysantiner även regerar över staden i dess tidiga stadium.
 
De sistnämnda – bysantinerna – härskade över staden från 584 som en del av Exarkatet Ravenna som emellertid störtades av den lombardiske kungen Aistulf år 751. Lombarderna erövrade emellertid inte själva Venedig som därigenom i stigande grad blev en mer och mer isolerad och oberoende bysantinsk utpost dit folk på flykt från de invaderade lombarderna i området runt staden sökte sin tillflykt och då främst till stadens många öar. Lombardernas invasion ledde till uppförandet av många försvarsanläggningar i staden häribland försvarsmuren mellan Olivolo och Rialto - den så kallade civitatis murus.
 
Frankernas kung Karl Den Store försökte att erövra staden med hjälp av sin son Pippin av Italien vilken belägrade staden i sex månader men som fick ge upp sitt försök år 810 efter att sumpmarkerna i lagunen hade förorsakat sjukdomar bland de frankiska styrkorna. Pippin avled även han av sjukdomar han ådragit sig under belägringen.
 
Från 800-talet till 1100-talet utvecklades Venedig till en stadsstat (en så kallad Repubblica Marinara det vill säga maritim republik). Staden tog inte bara maritim kontroll över det omkringliggande området utan så långt som till våra dagars Kroatien (Dalmatien och Istrien) och de flesta av de egeiska öarna häribland Cypern och Kreta. De nya territoriala erövringarna och en stark flotta som beskyddade staden och dess handelsvägar mot pirater gjorde Venedig till ett centrum för handel mellan den västliga världen, Byzantium och Asien vilket i sin tur ledde till att öka stadens politiska, kulturella och ekonomiska maktbetydelse.
 
I början hade republiken Venedig täta förbindelser med det bysantinska imperiet i Konstantinopel – bysantinerna gav republiken handelsrättigheter i öst medan republiken hjälpte imperiet med att försvara dess gränser mot turkiska och normandiska invasionsförsök – men i kölvattnet efter det fjärde korståget (då korsfararna sändes till Jerusalem av påve Innocentius lll) skedde stora förändringar. Istället för att resa direkt till Jerusalem och befria staden från dess muslimska erövrare ingick venetianerna ett avtal med den bysantinske prinsen Alexios Angelos om att ta vägen förbi Konstantinopel och insätta Angelos far som kejsare (vilken tidigare blivit avsatt).

Venetianerna lyckades få Angelos återinsatt som kejsare men han avsattes igen ett halvår senare vid ett folkuppror. Därför fick venetianerna aldrig de pengar de var utlovade för sin hjälp med att bringa Angelos till makten vilket blev orsaken till deras brutala angrepp på staden och senare till upprättandet av Det latinska riket i april 1204. Bysantinerna återerövrade imperiet 1261 men då var det redan för sent, imperiet hade bragts på knä och knappt två hundra år senare 1453 övertogs staden av ottomanerna med sultanen Mehmet ll i spetsen. På så sätt bidrog republiken Venedig indirekt till att kristendomen dog ut i Mellanöstern.
 
Venetianerna fortsatte oförtrutet sin blomstrande handel med både nya och gamla härskare i mellanöstern och omkring Medelhavet – och i slutet på 1200-talet var staden den rikaste i hela Europa. Enbart Venedigs flotta bestod av 3 300 fartyg och 36 000 sjömän. Stadens välstånd fortsatte under 1300-talet då den blev världens huvudsäte för boktryckarkonsten och var bland annat upphovsplats till de första utgåvorna av fenomenet ”paperback”, genom boktryckaren och humanisten Aldus Manutius, en bok som lätt kunde transporteras på en resa tillexempel i en sadelväska.
 
Rikedomen och den oupphörligen blomstrande tillväxten varade emellertid inte för evigt. Republiken Venedigs begynnande förfall skedde under 1400-talet – och förknippas ofta med venetianernas försök att hålla fast vid den stora grekiska staden Thessaloniki och senare även deras strävan att hjälpa bysantinerna att försvara Konstantinopel mot ottomanerna (som de ironiskt nog indirekt banat väg för genom sin misslyckade kupp under det fjärde korståget som destabiliserade hela det bysantinska riket). Senare förklarade ottomanerna krig mot republiken Venedig vilket medförde att republiken förlorade stora landområden i mellanöstern och venetianernas makt minskade på allvar och under de följande århundradena fick se sig utkonkurrerade av länder som Portugal, Spanien, England och Holland i deras strävan efter att erövra nya kolonier och handelsvägar i andra världsdelar. Under samma tidsperiod drabbades Venedig både av digerdöden och den italienska pesten vilket ledde till döden för en tredjedel av stadens befolkning.
 
Staden och republiken Venedig fick i och med detta en mer begränsad och inte lika mäktig position bland världens sjömakter och denna försvagade position tog staden med sig in i modern tid. Staden var emellertid fortfarande ett centrum för manufaktur fram till mitten av 1700-talet och senare under 1700-talet gick staden en ny blomstringstid till mötes men denna gång inom konst och kultur och en konstnärlig rikedom som påverkat andra europeiska länders konstnärliga traditioner och som fram till idag satt varaktiga spår i den europeiska kulturen.