Semester i Venedig

Att besöka Venedig är något alla bör göra minst en gång i livet och även om antalet turister är stort så kan du absolut hitta din alldeles egna lilla ficka av lugn och ro. Boka en semester i Venedig med Escapeaway - experten på resor till Italien sedan 1999.

Venedig är en stad där du knappast kan undgå att gå vilse i och det gäller naturligtvis också mig själv. Jag är inte dock på väg mot ett speciellt mål, så det handlar egentligen bara om att jag tappat riktningen och känslan av var jag befinner mig (jag har ju faktiskt ett riktitgt bra lokalsinne...). Jag går och går, och hamnar strax vid lagunen som känns som ett hav - jag trodde jag skulle hitta en bro över kanalen där jag hade promenerat, men tji fick jag!

Då är jag tillbaka igen, efter några varv till vänster och höger kommer jag fram till en härlig plats med många vattenhål att släcka törsten i. Nu är det hög tid att bekanta sig med den lokala specialiteten spritz som många talat så väl om. Denna gudadryck består till största delen av Campari, vitt vin och kolsyrat mineralvatten - garnerad med en skiva apelsin och en stor grön oliv. Den smakar perfekt en solig dag som denna och då jag haft tur med vädret på min Venedigtripp lär det inte vara sista gången jag beställer en.

Semester i en storstad utan bilar och cyklar - hurra för vaporetter!

Det är speciellt att ta sig runt i en storstad helt utan bilar och cyklar. Du behöver inte springa livet av dig när du korsar vägen, inte bli tutad på av bilister och heller inte få glåpord av cyklister som har bråttom. Och andra sidan ska du vara beredd på trängsel och många fotgängare - de flesta turister. Under riktigt hektiska dagar är det nästan 2 1/2 gånger fler turister än ortsbor i staden, Inte alltid till venetzianarnas belåtenhet.

Innan min resa läste jag på lite om Venedig och fick även råd av kollegor, Jag köpte därför min biljett från flygplatsen till Venedig t/r med buss, inklusive 3-dagars vaporetto (vattenbussar). Det finns en disk precis vid bagagebandet så du kan utnyttja väntetiden för bagaget optimalt.

Jag njuter av turen med vaporetto (nr 1) med rutt på Canale Grande. Under turen som tar cirka 45 minuter beundrar jag några av stadens vackra palats och kyrkor och naturligtvis den berömda Rialtobron. Det är kanske inte den mest optimala sightseeingturen men den ger bra överblick över staden. Det är många stopp längs vägen så det är lätt att hoppa av om man vill stanna och studera något närmare.

Massor av spännande upplevelser

Min resa till Venedig är bara 2,5 dagar lång. Så jag får välja vad jag ska se. Jag bestämmer mig för att komma Venedig nära och bara  runt på gator och torg och låta alla intryck sjunka in. Kyrkor, palats och museer får vänta tills nästa gång - jag är helt övertygad om att de finns kvar även då.

För förstagångsbesökaren som jag själv, står alla de stora attraktionerna på "att göra listan". Så jag tar vaporetton till den imponerande Markusplatsen med sin berömda kyrka, det vackra Dogepalatset och den beryktade Suckarnas bro. Jag traskar vidare och fönstershoppar i märkesbutiker från världens alla hörn innan jag når fram till en av Venedigs mest berömda landmärken - Rialtobron. Den härstammar från slutet 1500-talet och var många år den enda bron över Canal Grande.

Jag tränger mig genom folkmassan hela vägen fram till räcket för att få en glimt av det hektiska livet på den stora kanalen. Jag är på den sida av bron där den berömda marknaden håller till - en marknad som inte i första hand vänder sig till turister, utan till lokalbefolkningen. Men jag älskar marknader - jag går runt och tittar.

När jag precis passerat Canal Grande får jag syn på en skylt med texten "Traghetto" - jag ställer mig snabbt i till detta transportmedel. Det är en enkel gondol som korsar Canal Grande. Turen tar 4-5 minuter och kostar € 2 per turist - venetianarna kommer något billigare undan. Canal Grande är 3,5 km lång och korsas av bara fyra broar. Vill du ta dig över kanalen en bit bort från bron finns två möjligheter. Antingen med hjälp av en traghetto (de finns 7 överfartsplatser) eller med hjälp av vaporetto nr. 1. Den kryssar från strand till strand. Men jag måste absolut prova en tur i en gondol - eftersom jag är för snål för att spendera 80 till € 100, som en "riktig" gondol kostar är traghetton perfekt för mig.

Jag lånar ett berömt citat av Arnold Schwartzenegger alias Terminator - inte för att han har något med Venedig att göra men uttrycket är helt rätt - för jag kommer naturligtvis tillbaka till Venedig.

Så bokar du en semester i Venedig med Escapeaway

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade och noga utvalda hotell i Venedig som fått fina recensioner. Kombinera ditt valda hotell med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Komplettera eventuellt din bokning med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester i Venedig med Escapeaway.

>> Läs mer om semester

Karta över Venedig

Populära hotell i Venedig

Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
  • I stad eller by
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by

Praktisk information för en semester i Venedig

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Venedig bland annat gällande stadens geografi, befolkning, historia och klimat. Informationen är enbart tänkt som inspiration inför din semester i Venedig. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål.

Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Venedig är huvudstad i regionen Veneto i den nordöstra delen av Italien. Staden ligger utspridd över 117 öar som skiljs åt av kanaler och förbinds via broar i en skyddad lagun vid mynningen av de två floderna Po och Piave.
 
Staden som har omkring 265 000 invånare på en yta av 640 km2 är indelad i sex stadsdelar av vilka den ena – den historiska stadskärnan – är indelad i så kallade sestieri. Varje sestiere administrerades tidigare av en prokurator och hans personal men idag har de inga egna maktbefogenheter utan utgör i huvudsak en statistisk och historisk enhet. Sestriererna är i sin tur indelade i socknar av vilka det idag enbart återstår 38 av de ursprungliga 70 som fanns 1033.
 
Som en kuriosa kan nämnas att varje sestieri har sitt helt egna sätt att fördela husnummer på sina fastigheter vilket som regel är helt obegripligt för en utomstående då ett husnummer kan gälla från ett hörn av stadsdelen till ett annat – och ibland är det istället flera tusen nummer. En annan intressant detalj är att de sex utskotten längst ut på stäven på gondolerna som transporterar runt turister på kanaler även symboliserar stadens sestrieri.
 
Förutom de historiska sestiererna är kommunen Venedig uppdelad i sex administrativa distrikt så kallade municipalità. Varje administrativ enhet styrs av ett råd ”consiglio” och en förman. Dessa administrativa stadsdelar har – i motsats till de så kallade sestieri – befogenhet att ge borgmästaren råd i form av icke bindande uttalanden på ett stort antal områden som miljö, byggnation, folkhälsa, lokala marknader och andra funktioner som de blir tilldelade av stadsrådet.

>> Läs mer om resor till Venedig här