Goda råd när du ska till Venedig

Ordet "unik" missbrukas ofta, men när det gäller Venedig så det helt klart motiverat. Staden är på många sätt enastående och därför har du också behov av mer information för att vistelsen ska bli mer lyckat här än i andra städer. Vi har några råd vi vill ge dig för att få en bättre upplevelse.

De som säger att Venedig är en dyr stad ger vi rätt. Hyrorna i staden är skyhöga och varupriserna ökar eftersom de ska transporteras med båt till affärerna. Priserna följer så klart marknaden: Miljotals turister kommer varje år till en stad med enbart 60 000 invånare så självklart är priserna höga. Till de som hävdar att staden alltid är överfull och dåligt underhållen måste vi däremot säga nej.

Bara man insisterar på att hålla sig till den väg som leder från Piazzale Roma och järnvägsstationen över Rialtobron och Markusplatsen eller från Markusplatsen till Accademia och andra världsberömda attraktioner så stämmer detta. Men prova att gå lite på de små bakgator bakom de stora gågatorna, prova att gå i det gamla judiska ghettot eller ta en tur till Zettere eller på Giudecca och du kommer att få uppleva en helt annan värld.

Läs mer om Venedig här:

Eller läs vidare längre ner på sidan!

Karta över Venedig

Populära hotell i Venedig

Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
9,4
Fantastiskt
1034 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
8,7
Mycket bra
510 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
9,4
Fantastiskt
3122 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Transport i Venedig

Gondoler
Alla känner väl till den traditionella gondolen, men detta trevliga transportmedel är idag, med vissa undantag, inte längre ett praktiskt val utan mer en lyx som bara turisterna kan unna sig. Priserna varierar efter tiderna på dygnet (efter kl. 20.00 är det dyrare) och om du ska ha en dragspelare och en sångare med som sjunger inhemska sånger under er tur så betyder detta normalt sett dubbelt pris, men grundpriset är för tillfället 40 Euro för 40 minuter.

Om du i stället har lust till en mer autentisk upplevelse kan du ta en av de stora gondolerna som korsar huvudfarleden Canale Grande på en del ställen so till exempel fiskmarknaden till Ca`d´Oro. Det finns skyltar mot "traghetto" de ställen som de avgår ifrån. Det är stadens gondoljärer som får turas om att ta denna ekonomiska smäll då endast tre broar korsar den stora kanalen. Det kostar endast ett fåtal euro och så har du samtidigt provat att åka gondol precis som lokalbefolkningen själva gör!

Vattenbussarna
Venedig har även ett mycket välutvecklat nät av vattenbussar, de så kallade "vaporetti" som genomkorsar staden. Du kan också ta dem ut till öarna i lagunen och till Lidon. Det kan emellertid snabbt bli en dyr förnöjelse för en biljett kostar 7 euro och den gäller endast så länge du är på båten. Går du av och hoppar på igen efter ett par minuter måste du köpa en ny biljett.

Som tur är finns det flera rabatter du kan utnyttja. Du kan till exempel för 20 euro köpa en biljett som gäller i 24 timmar och som inkluderar både Canale Grande, öarna i lagunen och eventuellt bagage. Det finns även biljett för 72 timmar att köpa. Stannar du längre i staden så bör du överväga ett så kallat Venizia Unica som förutom transport även inkluderar inträde till flera museer och till stadens offentliga toaletter(!) Se mer på veneziaunica.it.

Ankommer du med flyg är det en god idé att köpa dessa biljetter redan på flygplatsen då de även gäller för bussen till och från flygplatsen.

En privat firma åker även direkt från flygplatsen till staden med flera stopp på vägen. Det är ett bra och lätt sätt att ta sig till och från staden på även om det kostar mer än den offentliga transporten. Se mer på alilaguna.com

Taxi
Du kan naturligtvis inte ta en vanlig taxi runt staden, men de finns i form av båtar med en taxameter. En sådan typ av "motoscafo" är nästan obehagligt dyr. Räkna med minst 45 euro även för en kortare tur.

Buss
När du ska ta dig till och från flygplatsen kan du ta en vanlig buss. De går precis utanför flygplatsen och kör till Piazzale Roma som är det ställe där all vanlig motortrafik upphör och Venedig börjar. Turen tar cirka 15-20 minuter. Från Piazzale Roma går det massor av vattenbussar till resten av staden och här ligger även ett enormt parkeringshus, biluthyrningsfirmor och en stor COOP supermarket.

Bil
Om du kommer med bil till Venedig har du flera möjligheter att ställa den ifrån dig. Det lättaste sätter är att köra över bron in mot staden och parkera i en av de gigantiska parkeringshus som du hittar antigen på den konstgjorda ön Tronchetto eller bakom Piazzale Roma. Det är dyrt, men säkert. En annan möjlighet är att lämna bilen på en av de många parkeringsplatser som ligger på fastlandet direkt före bron och sedan ta bussen in till staden. Valet är upp till var och en och beroende på behov av säkerhet, ekonomi och bekvämlighet.

Dagligvaruköp och marknader i Venedig

Tills för några år sedan var Venedig helt dominerat av små butiker och marknader. Stormarknaderna existerade nästan inte ens. Idag finns flera av dem runt omkring i staden och några av dem har ett riktigt bra utbud. Det största är det tidigare nämnda Coop vid Piazzale Roma samt det välansedda Billa på Strada Nova (Cannareggio 3660).
Men inga av dessa har ett så spännande utbud av fantastiska produkter som Venedigs marknad som ligger vid Rialtobron i riktning mot järnvägsstationen.

Marknaden är uppdelad i frukt och grönsaker (med en del charkbutiker runt om) och så en av Venedigs mest pittoreska och autentiska attraktioner: fiskmarknaden. Bara att gå runt mellan de många stånden och se allt det goda från havet är en upplevelse i sig, här finns svärdfisk, tonfisk, haj, hummer, musslor, bläckfisk av många sorter och storlekar samt mycket mer som är en fröjd för ögat. Även om Venedig annars är känt för att vara en dyr stad så kommer folk hit från fastlandet för att köpa fisk som här kan köpas färskare och billigare. Bor du i en lägenhet med eget kök under din vistelse i Venedig är det nästan ett måste att köpa varor för att laga en måltid eller två. Vad sägs till exempel om färsk tonfisk för 8 euro kilot eller rejäla kammusslor till samma pris?

En dag på stranden?

Du kan mycket väl kombinera en kulturell stadssemester i Venedig med en badsemester. I själva staden kan du så klart inte bada men ta båten 15 minuter ut till Lido så hittar du fina sandstränder. Det samma gäller om du tar de större båtarna 30-40 minuter in till fastlandet vid Punta Sabbione där du 10 minuter från färjehamnen hittar breda offentliga sandstränder. Denna båt går från Riva degli Schiavoni (precis vid Vivaldis kyrka).

Äta ute

Ett återkommande problem i Venedig är att du lätt kan få betala enorma summor för att äta dålig mat. Om du inte vill tillaga din egen mat i lägenheten eller laga något i en av stadens parker (områdena Castello och Sant´Elena tillåter detta, medan det är bötesstraff på Markusplatsen) så kan du se restaurangtipsen på vår hemsida. Där har vi skrivit om alla de restauranger som vi själva har provat, både de bra och de mindre bra, de dyra och de mindre dyra.

Vad kan man få sig en god drink i Venedig?

Se till att få dig en "spritz" eller två under ditt besök. Denna dryck dricks hela dygnet runt och är Venedigs "nationalaperitif". Den består av vittvin, eller i bästa fall av prosecco, bitter Aperol eller Campari. Testa gärna den på Bar Airone (Campo Santa Margherita 3665), som har många bord. När du har intagit den här först så vill du inte dricka den på något annat ställe, för var annars i staden får du serverat en jättestor aperitivo (ca. 3dl) vid bordet för endast ett fåtal euro?

Venedig (eller Venezia) är staden där lokalbefolkningen dricker fler glas vin än koppar kaffe. Det är inget konstigt att börja dagen med ett glas vin eller liten öl klockan sju på morgonen. Inte för det venetianarna dricker mycket: De dricker ofta, men inte speciellt mycket varje gång. Du ser därför sällan en full venetianare, men du kan se både gravida kvinnor, gymnasieelever och affärsfolk med ett glas i handen på baren, framför allt när det vankas ”ora dell'aperitivo, alltså innan lunch och kvällsmat. Frågan är inte så mycket om du ska dricka, utan vad och var. Till den första frågan vad finns det traditionella svar: Antingen en ”ombra” (som betyder en ”skugga”), vilket är ett litet glas vitt eller rött vin, eller en ”spritz”, en praktfull blandning av Campari eller Aperol (ofta Select eller Cynar), vittvin och bubbelvatten. Denna aperitif har spridit sig till resten av Europa där det nästan blivit en modegrej, men den härstammar från Venedig. Var ska så dryckerna intas? Är pengar inte ett problem kan du välja att gå i Casanovas fotspår och slå dig ner på ”Caffè Florian” på Markusplatsen eller som Hemingway att hänga på ”Harry’s Bar”. Båda ställena garanterar hög kvalitet, högre priser och praktiskt taget ingen lokalbefolkning. Om du som jag föredrar låga priser och lokalbefolkningens sällskap kan jag varmt rekommendera dessa tre ställen:

1. Al Mercà, Campo Cesare Battisti 213, San Polo

Omkring 100 meter från Rialtobron ligger vinbaren Al Mercà på ett livligt torg, lite tillbakadraget i ena hörnet. Här kan du förutom spritz även dricka billiga viner på glas och urvalet är utmärkt. Från enklare viner som ligger runt ca. 2 euro till bättre som kostar ca. 10 euro glaset. Dessutom serverar man stadens färskaste små mini-baguetter med smakfulla pålägg. Stället består i princip av ett hål i väggen med en bardisk, och gästerna står och äter, dricker och umgås på torget framför. Stämning utlovas!

2. Barcareto da Lele, Campo dei Tolentini 183, Santa Croce

Här befinner vi oss endast 300 meter från busstorget Piazzale Roma dit de flesta ankommer med flygbussen. Tycker du att Al Mercà är kaotisk och folklig så är det ingenting mot vad som väntar dig hos Lele. Här kan du "hänga i baren", men då det ofta är så fullt med folk (lokalbefolkning i alla åldrar!) ska du kämpa dig fram för att få beställa. Men det är mödan värt och priserna är bland de lägsta i Venedig. Ett glas vin kostar nämligen endast några kronor. Drick ett glas eller två här längs kanalen, kanske tillsammans med en bit bröd, ost eller annat pålägg.

3. Hostaria Vecio Biavarol, Fondamenta Dei Tolentini 225, Santa Croce

Som adressen antyder är vi inte långt från Barcareto da Lele, faktiskt åtskiljer endast 150 meter de två barerna åt, men det är stor skillnad på stilen. Jag har aldrig upplevt stora mängder av gäster på Hostaria Vecio Biavarol där jag faktiskt flera gånger har kunnat sitta på en barstol i lugn och ro, medan jag intagit min spritz. Pålägg, ost och bröd är av god kvalitet, och urvalet större än på både Al Mercà och Barcareto da Lele. Priserna är något högre, men inte mycket då du fortfarande får en spritz runt ca. 2,50 euro, också kan den tillpassas enligt din egen smak: Är den inte stark nog ska du bara be om mer Campari (jag accepterar själv inte Aperol i min spritz!), det kostar heller inte mer.

Så har jag inte mer att säga än skål!