Mer om Venedig

I Venedig finns inga bilar eller bussar av en enkel orsak, det finns inga gator eller vägar, endast kanaler. För att ta sig från en plats till en annan i staden måste man antigen gå till fots eller åka båt. Alla känner till gondolerna, men om man inte vill betala 1200 kr som det kostar i timmen, så rekommenderar vi att man utnyttjar de offentliga transporterna dvs. vattenbussarna eller "vaporetti" som de heter på italienska. Dessa har ett mycket välutvecklat trafiknät så att man kan ta sig runt i alla de stora kanalerna i staden. Biljetten köps på land i en av de små biljettkontor som finns vid hållplatserna och priset ligger på 7,50 € (juni 2017). Ska man besöka staden under flera dagar kan det löna sig att köpa en biljett för flera dagar som ger en ett obegränsat bruk av busslinjerna.

Vattenbussarna tar en även till de andra små spännande öarna i lagunen, som t. ex. Murano, Burano och Torcello som alla har sin egen speciella charm.
- Till Murano åker du för att uppleva den glasbrukskonst som i århundranden har ärat Venedig. Härute gjorde man det berömda glaset, mycket av rädsla för brandrisken men också för att hemligheterna bakom vissa tekniker, som betraktades som mycket värdeulla, inte skulle kunna spridas av glasblåsarna själva till konkurrenter i utlandet.
I dag är det inte längre så och det är nu fritt att besöka många olika verkstäder.

-Burano kräver en båttur uppemot en halvtimme men det är det verkligen värt, för det lilla fiskesamhället är en riktig liten pärla. Om husen i själva Venedig ofta verkar vara i dåligt skick så förundras man gång på gång över de välskötta husen på Burano med deras starka färger. Stadsbilden runt de småkanalerna är en ren färgsprakande glädje. Härute har kvinnorna genom tiderna tjänat goda pengar på att knyppla medans männen var ute och fiskade. På ön finns ett litet museum om knyppelkonsten och många butiker säljer fortfarande exemplar av denna sakta försvinnande hantverkskonst, men uppmärksamma att om de är äkta så är de även väldigt dyra att köpa! När man besöker Burano ska man även passa på att njuta av en måltid på en av öns restauranger, som nästan uteslutande använder sig av fisk och skaldjur som fiskarna kommer in med, i deras matlagning.

- Torcello är det snart över med. Ön har mindre än 150 invånare och går du den lilla kilometern från båten till öns enda attraktion, två kyrkor, har du svårt att tro att de till och med är så många.
Det är nästan omöjligt att föreställa sig att ön en gång på 1200-talet var större och mäktigare än självaste Venedig och att den hade en befolkning på över 20.000 invånare! Konkurrensen från Venedig och malarian blev två starka motståndare och öns en gång så blomstrande handelsliv dog ut. De två kyrkorna ligger sida vid sida och båda är de värda turen till ön. Särskilt den tidigare domkyrkans mosaiker från 1300-talet kan få en att åka tillbaks gång på gång. Gillar du god och dyr mat kan man inta en måltid på den lilla mysiga krogen Locanda Cipriani. Det är dyrt men gott!

Många tycker nog att Venedig har alldeles för många turister året runt för att kunna värdesätta staden ordentligt. Det är sant att ovanligt många turister besöker staden och om man tänker att denna stad med sina 50.000 invånare tar emot lika många turister som Florens med en miljon eller Rom med många miljoner invånare så kan det verka väldigt mycket.

Men du ska ta med i sina beräkningar att större delen av turisterna endast kommer för en kort period och att de oftast använder sig av den lilla tiden till att se de obligatoriska Markusplatsen och Rialtobron. Så vägen mellan dessa två superattraktioner och till järnvägsstationen är det alltid proppfullt med människor medans ganska få procent av turisterna når ut till de mer utomstående områden som förblir oupptäckta och därmed är sevärda.

Prova tillexempel att ta båten ut till den långa ön Giudecca som ligger ute i lagunen få minuter från Markusplatsen. Hit kommer inte många turister men stämningen är god och här ligger många trevliga restauranger. Eller gå en tur längst vattnet på Zattere, den långa strandpromenaden som är två kilometer lång och som ligger på stadens sydliga sida. Här kan vi varmt rekommendera att man äter en mjuk glass hos "Nico". Gå gärna även till stadens östliga del, Castello. Här ligger den gamla militärförläggningen och även två gröna parker här befinner man sig långt ifrån de värsta turist strömmarna. När ni är härute ska ni också passa på att gå en sväng på Via Giuseppe Garibaldi, den stora affärsgatan.

Venedig är en stad som blir bättre vid närmare bekantskap, ju mer tid man spenderar här desto fler spännande ställen upptäcker man. De första gånger upplever man oftast de mest berömda delarna av staden men här finns många många fler sidor och ställen att upptäcka.