Cityresa till Venedig

Upplev otroliga Venedig på en förlängd weekend

Gör en cityresa till Venedig med Escapeaway – se Venedig och lev ut! Få en oförglömlig upplevelse på en förlängd weekend i Venedig. Boka din weekendresa hos oss redan i dag.

“Se Venedig och dö!” sjöng Gasolin och Lone Kellermann på sin tid. Det är en ny version av ett gammalt italienskt talesätt: “Se Napoli och dö.” Men har man väl sett Venedig blir lusten att dö nog rätt liten. Nej, då får man nog istället mer lust att leva för i en värld där något är så vackert och spännande som Venedig kan existera, bör det vara värt att bli hängande.

Med Escapeaway kan du bo centralt, charmerande och komfortabelt i Venedig, och använda dig av vår expertis innan och under din resa.

Venedig förtrollar sina besökare och om igen

När Lone Kellermann sjunger "Se Venedig och dö!", hänvisar hon nog att staden är så magnifikt, unika och underbara, att när du har besökt det, du kan aldrig uppleva något så perfekt - och sedan blekna bort för livet i jämförelse. Det kan strama åt, även vi som älskar Venedig, erkänna. Men det är också bara en låt.

Men vad är ett faktum är att Venedig i århundraden har haft en fascinerande effekt på resenärer från hela världen. Det har fortfarande i dag, även om det finns perioder när antalet turister är dubbelt så stort som antalet invånare! Det kan ta charmen av alla resmål skulle du tror. Men nej - inte Venedig. Stadens skönhet överglänser alla känsla av att du är bara "en turist i mängden av turister." När många människor väljer att besöka Venedig, måste man också komma ihåg att det finns några riktigt bra skäl - och det finns goda skäl till varför många väljer att resa tillbaka till staden och om igen.

Storstadsstämning på en cityresa till Venedig: En talade tystnad och livliga vinbarer
Vad som också är viktigt att komma ihåg om Venedig är att du alltid bara ska ner i en liten gränd, utmed en liten kanal eller över en bro så lägger sig lugnet, trafiken är utebliven (det finns ju inga bilar eller annan trafik) vilket ger storstadsvistelsen en helt unik atmosfär. Leta dig även ner i gränderna för att snabbt komma bort från turismen. Utforska "det hemliga Venedig" på en storstadssemester och upptäck till exempel en stad som inte bara är fylld med klassiska konstskatter, men också innehåller en vibrerande samtida konstscen. Det ser man naturligtvis också tydligt i konstbiennalen vartannat år - 2015 arrangeras den till och med den 22 november - då Venedig förvandlas till en stor utomhusutställning av de mest spännande samtidskonsten som finns. Men även förutom Biennalen är konsten förvånansvärt välrepresenterad i Venedig, med många små intressanta gallerier.

Även om du inte är intresserad av konst kommer du inte ångra en tur ner i en liten sidogata mot en liten "campo" (torgplats) och njuta av en förfriskning på en livlig, lokal vinbar.

Venedigs mystiska förflutna
Venedigs avlägsna förflutna försvinner nästan helt i dimma som ofta vackert lägger sig över staden, särskilt på vintern. Ingen vet exakt när Venedig grundades och vem de första invånarna var. Men bevisen är att det var flyktingar från de närliggande romerska städer på landsbygden, som sökte skydd på 118 öar, som idag representerar Venedig. De flydde från bland andra germaner och hunner, som kunde invadera relativt fritt, eftersom denna del av det romerska riket inte blev nämnvärt försvarat. Det finns inte många skriftliga vittnesbörd om dessa människor, men det finns källor som hänvisar till dem som "lagunborna".

Man räknar oftast stadens officiella grundande från invigningen av den äldsta kyrkan, San Giacomo di Rialto, som invigdes år 425. Kyrkan existerar fortfarande.

Res på höstresa eller vinterresa till Venedig
Venedig är magisk och lockande året runt. Antalet resenärer är högst om sommaren, och något lägre under våren och hösten. Under våren och hösten är temperaturen dock behagligare än på sommaren och speciellt hösten har en speciell charm i Venedig. Fundera på om din höstresa nästa år ska bli en cityresa till Venedig - med lite tur är det fortfarande milt, så du kan sitta utomhus på restaurangen eller caféets uteservering och lapa årets sista solstrålar.

En förbisedd och fantastisk säsong i Venedig är vintern. Du ska klä dig ordentligt på, men i gengäld får du ett relativt billigt hotellrum, och på unikt vis uppleva hur venetianarna tar sin stad tillbaka. Dimman lägger sig regelbundet över Venedig på vintern, men detta tillför bara en äventyrlig och mystisk atmosfär som gör upplevelsen ännu mer speciell.

Sevärdheter på en cityresa till Venedig

Venedig vimlar av intressanta sevärdheter, och hela staden är i sig den största sevärdheten av dem alla. Det är med god grund den står med på UNESCO:s världsarvslista.

Låt dina ögon bli förförda av Orsonis otroliga mosaiker
Det är svårt att prioritera mellan de många saker som du med fördel kan uppleva i Venedig. Men vi vill bland annat rekommendera ett besök i Venedigs sista fungerande glasmästeri Orsoni Mosaici där fina mosaiker och bladguld har producerats sedan år 1888. Att det som produceras här verkligen är av utmärkt kvalitet, bekräftades av att mosaikerna och bladguldet används i några av världens vackraste och viktigaste kyrkor. Där ibland Sankt Pauls katedral i London och La Sagrada Familia i Barcelona. Du kan ringa i förväg och boka, om du vill få en guidad tur. Något av det mest fascinerande vid Orsonis guidade turer är det avslutande besöket i "färgbiblioteket", där rader av färgade glasplattor i alla tänkbara nyanser står uppradade som böcker i bokhyllor.

Orsoni ligger nära det gamla judiska gettot som också är värt ett besök.

Bli överväldigad av den majestätiska Santa Maria della Salute på din storstadssemester i Venedig
Denna mäktiga kyrka som dominerar Canal Grande, Venedigs huvudkanal är en lokal favorit bland venetianarna. De omtalar den kärleksfullt som bara "la Salute". Den byggdes 1681 för att markera att La Serenissima - smeknamnet för Venedig; som betyder "den mest fridfulla" - överlevde den fruktansvärda pestepidemi (med stora mänskliga förluster) som härjade Italien på 1600-talet. Detta majestätiska monumentet till minne av Venedigs motståndskraft är en imponerande syn både från utsidan och invändigt. Njut av åsynen av kupolen som reser sig över Canal Grande när du lugnt kommer glidande över vattnet i gondol och utforska de många viktiga konstverk som gömmer sig i kyrkorummet.

Isola di San Giorgio Maggiore - ön med Venedigs mest spektakulära panoramautsikt
Venedig består som tidigare nämnts, av hela 118 olika öar, förbundna av broar och kanaler. Den ö, varifrån du kan se Venedigs vackraste utsikt - och det säger inte så lite - är Isola di San Giorgio Maggiore. Härifrån kan du med glädje blicka över den hisnande Canal Grande, och du kan se Dogepalatset som är granne med Markuskyrkan.

På San Giorgio Maggiore finns också en spännande kyrka, som du inte får missa. Ta hissen upp till kyrkan klocktorn för 5 Euro, och njut av vackra Venedig som ligger för dina fötter.

Korta cityresor till Venedig

Har du inte en hel vecka till förfogande? Inga problem - en långhelg i Venedig med Escapeaway kommer att bli en härlig liten paus från vardagen. Låt romantiken få nytt liv med en förlängd weekend med din partner, eller ta hela familjen med och njut av några fantastiska dagar tillsammans.

Du kan använda din förlängda weekend på att nå runt ett par av Venedigs många unika sevärdheter, smaka på utsökt lokal mat och vin samt gå flera turer där du bara kan suga i dig av stämningen och skönheten runt dig. Kanske även krydda resan med en gondoltur på Canal Grande. Att låta sig glida bekvämt fram på vattenytan i en av dessa ikoniska båtar är ett underbart sätt att uppleva Venedig på.

Ställ dig mitt på Markusplatsen och ta in den pulserande storstadsstämningen och dess kosmopolitiska atmosfär samtidigt som ögonen faller över de imponerande detaljerade byggnader. Här kan du se alla tre av Venedigs stora attraktioner: Dogepalatset, Markuskyrkan och Torre dell'Orrologio, ett klocktorn som byggdes mellan år 1496 och år 1506.

Mat och dryck på din cityresa: Venedigs underbara köket väntar på dig

Alla regioner och städer i Italien har sina egna versioner av det världsberömda italienska köket, och Venedig är inget undantag. Däremot har det traditionellt funnits en tendens till att maten i Venedig blivit alltför fokuserad på turismen, med ett fokus på kvantitet snarare än kvalitet och äkthet. Detta har nyligen ändrats och venetianarna gör idag mer ut av att använda lokala råvaror och fokuserar på kvaliteten på maten. Du kan lätt hitta en god måltid för ca. 15 euro, och särskilt vid lunchtid är det möjligt att äta gott för få pengar.

Som tidigare nämnts, finns det fortfarande förvånansvärt många hörn i Venedig som verkar nästan orörda av turism. Ett av dessa hörn hittar du i slutet av Via Girabaldi där en av de sista båtarna i Venedig, som säljer frukt och grönsaker ligger. Precis framför båten finns Trattoria Alla Rampa, och denna familjeägda trattoria är ett av de bästa matställena om du vill uppleva äkta lokal venetiansk atmosfär och gastronomi till budgetvänliga priser.

På kvällen bör du prova cicheti, venetianska tapas, tillsammans med ett gott glas vin vid en av Venedigs många charmiga och livliga barer.

Få en oförglömlig storstadssemester eller långhelg i Venedig med Escapeaway.

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Venedig

Populära hotell i Venedig

Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
8,8
Mycket bra
3620 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
9,4
Fantastiskt
4549 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
8,6
Mycket bra
812 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Internet/Wi-Fi