Bilsemester till Venedig

Bila till Italien och upplev romantiska Venedig på din bilsemester med Escapeaway

Låt bilen stå på land och utforska Venedig med gondol eller vaporetto (vattenbuss) på din bilsemester. Här är staden i sig själv huvudattraktionen och du står mitt i den.

I underbara Venedig är ”gatorna” som bekant av vatten, så det är inte upplagt för bilkörning innan för stadsporten. Dock kan du med fördel köra till Venedig i egen bil hemifrån Sverige, eller hyrbil från flygplatsen. Med tillgång till bil får du en enkel möjlighet att utforska resten av den natursköna och den historiska Veneto-regionen, som Venedig är huvudstad i.

Upplev romantiska Venedig på din bilsemester med Escapeaway

Venedig, som är världsberömd för sin unika skönhet och utsökta romantiska stämning har inte bara en rad av vackra och intressanta historiska sevärdheter att bjuda på. Staden har också en särskilt livlig modern konstscen, som verkligen kommer till sin rätt vid konst-Biennalen vart annat år.

Venedigs glädje vid modern konst ger också plats till vissa sköra infall, som till exempel från den lokala konstnären Sr. De Marchi. Han har byggt upp flera flytande bilar av trä, som man med lite – eller mycket - god vilja kan säga motvisar uppfattningen de flesta nog har: Att man inte kan färdas i bil i Venedig.

Utforska Venedig med gondol eller vattentaxi

Vi kan dock inte rekommendera att flyta runt i en "trä-bil" i Venedigs kanaler. Säkerheten kan visst inte garanteras, och dessutom: Vem har lust att köra själv när man elegant kan glida igenom kanalerna i en gondol, medan man suger i sig av stadens storslagna arkitektur och otroliga charm?

Ska det gå lite snabbare så hoppa på en vaporetto – vattenbuss eller vattentaxi – som nog generellt är det bästa vis att ta sig runt i Venedig på. Med en vaporetto kan du snabbt komma runt till de många historiska och kulturella skatter och sevärdheter som väntar på dig längs med Canal Grande, Venedigs huvudkanal.

Ta A4 motorvägen på din bilresa till Venedig

Även om bilen av naturliga orsaker inte är sättet att uppleva Venedig på kan du utan problem ankomma till staden i bil. Venedig ligger utmed A4-motorvägen (E70)som leder dig igenom så fantastiska och olika destinationer som Turin, Milano, Gardasjön, Verona och Padova. Ta avfarten mot Venezia - Mestre, och följ skyltarna som säger Venezia - Centro Storico. Du kommer igenom förorten Mestre som tekniskt sett är en del av Venedig, men som för de flesta semestergäster har lika lite med deras bild av Venedig att göra, som Kaknästornet har att göra med Eiffeltornet.

I Mestre ska du fortsätta följa skyltarna mot Venezia och Centro Storico, och du kommer till sist ankomma till Piazzale Roma som är ett stort busstorg där turistbussarna stannar, och där du även kan parkera i något av de stora parkeringshusen.

Nu är du klar till att uppleva det fascinerande Venedig, som trots de många besökande varje år i stort sett inte har ändrat sin grundläggande karaktär i 600 år. Låt dig försvinna in i stadens många smala gränder och upplev den lokala atmosfären på små torg och trattorior – och låt dig överväldigas av Markusplatsens och Canal Grandes spektakulära skönhet.

Padova och Verona – historia, religion och Shakespeare 

I flera resenärers tycke slår nog Venedig alla andra städer och sevärdheter i regionen Veneto. Det är förståeligt då få städer gör ett så outplånligt intryck på sina besökare som denna lagunstad, som består av inte mindre än 118 småöar, 150 kanaler och 409 broar. Men regionen har så mycket mer att bjuda på. Ta till exempel Padova, en härlig stad med mysigt, historiskt centrum där du har bra utbud av det mesta.

Andra upplevelser i området vid Venedig

På vägen mot Venedig kan du alltså till exempel besöka det historiska pilgrimscentrum Padova; en mycket gammal stad med en speciell atmosfär. Padova har bland annat ett vackert, gammalt universitet och en botanisk trädgård som funnit sin plats på UNESCO’s världsarvslista. Kyrkan Basilica del Santo rymmer orsaken till att Padova är ett dragplåster för miljoner av pilgrimer varje år. Där vilar bland annat Antonius den Helige, ett katolskt helgon som levde i Egypten under det 4:e århundrade. Antonius är skyddshelgon för grisarna.
 

Utflykter omkring Venedig

Det finns massor av möjligheter att utforska området kring Venedig, antingen i egen bil, hyrbil eller med någon av de otaliga båtar som trafikerar runt i lagunen. Med bil kan du bl.a. besöka Italiens östligaste stad, den otroliga Trieste, som faktiskt har sin hamn och kust vänd i västlig riktning, och därmed direkt mot Venedig. Trieste nås på ca. 1 timme och 45 minuter både med bil och tåg.

Väljer du i stället som många andra att ha er fasta bas på "Lidon" utanför Venedig så är det enkelt att ta en dagsutflykt in till staden och åka tillbaka på kvällen, kanske rent av den populära badorten Lido Di Jesolo.

>>> Läs mer om transport till och i Venedig här
>>> Läs mer om goda råd när du ska besöka Venedig här

Se Veronas enastående amfiteater på din bilsemester till Venedig

Du kommer snabbt märka av Veronas speciella drag när du kommer till staden. Det beror till stor del på att många byggnader i Verona är byggda i ljusröd marmor, som härstammar från det närliggande Valpolicella vindistrikt, som annars mest är känt för sina enastående viner, inte minst den kraftfulla Amarone. Det är en fröjd att njuta av den storslagna arkitekturen i Verona som på vackraste vis genomskärs av floden Adige.

När du kör förbi Verona på din bilresa ska du naturligtvis också besöka den storslagna amfiteatern Arenan som står på torget Piazza Bra. Här utspelar sig opera i världsklass under öppen himmel i sommarmånaderna, framför upp emot 15.000 åskådare. Den majestätiska byggnaden härstammar helt från år 30 e.Kr., och blev till en början använd till blodiga gladiatorspel, som lockade flera från både när och fjärran. På den tiden kunde det sitta upp emot 30.000 åskådare i Arenan, men i dag har man begränsat antalet med hänsyn till säkerheten.

Se fram emot din bilsemester till Venedig med Escapeaway där du och din familj får möjlighet att uppleva hela den spännande regionen Veneto, inklusive  Venedig i ert eget tempo. Frihet, flexibilitet och spontanitet kännetecknar bilresor med Escapeaway.

>>> Läs mer om semesterlägenheter i Venedig här
>>> Läs mer om resor till Veneto här
>>> Läs mer om bilsemester i Italien här

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Venedig

Populära hotell i Venedig

Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
8,5
Mycket bra
2370 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 4.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
8,6
Mycket bra
490 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Veneto, Venedig
9,4
Fantastiskt
4549 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by