Valpolicella vinrutt

Vinrutten i Valpolicella kan du förslagsvis ta med bil, cykel eller på en hästrygg och uppleva fascinerande historiska upplevelser.

Valpolicella betyder "dalen med många vinkällare" och området sträcker sig från Lessini bergen till Soave öster om Verona. Här är jorden perfekt för att odla de klassiska druvorna från området nämligen Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Det är även dessa druvor som används för framställningen av det lokala supervinet Amarone della Valpolicella.

De fem största vinområdena på vinrutten är de som utgör en del av det klassiska DOC området. Men på många andra ställe på rutten finner du medeltidabyar omringat av vackra vinmarker i dalar och kullar.

Byn Sant' Ambrogio di Valpolicella har några av de bästa vinmarkerna i området och på kullarna vid Garganego finner man Villa Sarego-Alighieri som är ett riktigt fint område med små hus från olika tidsperioder som fortfarande ägs av arvingar till poeten och grundaren av det italienska språket Dante Alighieri.

San Pietro in Cariano är en mycket gammal stad som blomstrade under Scaglieri dynastin. Här finns flera vackra byggnader, bl.a. Villa Santa Sofia ritad av den berömda renässansarkitekten Andrea Palladio. Villan blev dessvärre aldrig färdig.

Det finns flera sevärda byggnader mellan vinstockarna i den lilla byn Fumane. Värd att besöka är också den fascinerande stenbyn Molina samt den närliggande vattenfallsparken.

Marano di Valpolicella och Negrar ligger mellan kullar och dalar och omfattar flera landsbyar i Negrardalen. Här stöter du på vacker renässansarkitektur.