Resor till Prosecco vindistrikt

Världsberömda bubblor

Prosecco med det vackra vinlandskapet och de världsberömda bubblorna ligger endast ca. 80 km från Venedig och de Adriatiska sandstränderna mot söder samt bergskedjan Dolomiterna i norr.

Du tror nästan inte att det är sant. Kan det verkligen ligga ett så vackert vinlandskap mellan bergen och havet? Svaret är helt enkelt ja. På mindre än en timme kan du stå antingen i Dolomiternas hissnande berg eller mitt i stämningsfulla Venedig med kanaler och folkvimmel.

Karta över Prosecco

Klicka på kartan nedan för mer information om hotell och andra semesterboende i området samt en översikt över avstånd till flygplatser och städer i Nordeuropa.

Prosecco - vad är det?

Namnet Prosecco är en skyddad ursprungsbeteckning - och bör endast användas i detta område. Namnet Prosecco är både namnet på druvan och på området som ofta betecknas som Prosecco-rutten (Strada del Prosecco) eller Prosecco kullarna (Colline del Prosecco).

Prosecco har efter hand blivit känt över hela världen - men det är väldigt få som vet var den produceras - nämligen här i regionen Veneto mellan Venedig och Dolomiterna. Området rör sig också en aning in i den angränsande regionen Friuli Venezia Giulia.

Av de ursprungliga beteckningarna produceras både DOC och DOCG i Prosecco området. Området erhöll DOC beteckningen redan 2009. Det mousserande vin bör alltid drickas kyld - och bör hålla en temperatur på ca. 4-8 grader när den avnjuts. Det finns också ett fåtal producenter som gör en bubbel-lös utgåva kallad Prosecco tranquillo, som därför är lite mer lik ett vitt vin, men utan att vara det.

Läs mer om vin i Italien

Vinlandskapet med konformade kullar

Vindistriktet breder ut sig över totalt 5.000 hektar och består av två område: Det mest kända är området mellan städerna Valdobbiadene och Conegliano på norra sidan av floden Piave. På den södra sidan av floden ligger staden Asolo och höjddraget Il Montello som redan under 1300-talet levererade trämaterial till Venedigs fundament.

Till skillnad från andra vindistrikt i Italien så utmärker sig Prosecco genom de vinklädda kullarna i landskapet som är mycket tydliga med sin spetsiga konform i landskapet. Områdets styrka är absolut vinerna och det vackra landskapet. Det vackraste landskapet och den bästa Prosecco sägs komma från Cartizze kullarna strax utanför vinstaden Valdobbiadene.Hotell, villa eller lantställe?

Vill du semestra mitt i ett vindistrikt? I sökmaskinen här på sidan finner du vårt urval av handplockade hotell, villor och lantställe med rum eller lägenheter i Prosecco. 

Låter det frestande med en semester där vin och kulinariska upplevelser står i fokus? Så bör du överväga en vingårdssemester i Italien, där du samtidigt kan ta på spännande utflykter.

Du behöver endast ange datum och antal personer för att få en översikt över de tillgängliga boende i din semesterperiod. Har du behov för hjälp och vägledning att välja rätt boende är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon, mejl eller chatt.

Transport

De närmaste flygplatser är Treviso och Venedig. Det kan ofta gå att ta sig från flygplatsen till sitt bokade boende med tåg, buss eller taxi. Många av våra gäster väljer dock att boka en hyrbil hemifrån vilket gör det smidigare att ta sig runt och inte minst göra utflykter under semestern.

Vill du bila från Sverige ska du räkna med en körtur på drygt 1.600 km.  Var uppmärksam på att restiden genom Europa kan bli längre under sommaren då det är mycket trafik.

Utflyktsmöjligheter

Om du vill besöka sevärda städer vill vi framhäva Asolo - eller Bassano del Grappa som ligger strax utanför vindistriktet. I Bassano del Grappa finns även ett trevligt grappa-museum som är värt ett besök. Närmaste större stad är Treviso som även har en internationell flygplats. Till de aktiva som inte tycker att Prosecco kullarna är tillräckligt utfordrande kan berget Montegrappa med sina 1775 meter över havet säkert tillfredsställa dem som vill ha lite högre höjd. Från Valdobbiadene till toppen av Monte Grappa är det ca. 30 km.

Önskar du att utforska vindistriktet eller några av regionens många sevärdheter i sällskap av en certificierad guide kan du hos vår samarbetspartner Viator välja utifrån ett stort urval av välorganiserade utflykter i Veneto.

Lokala länkar

Den officiella hemsidan för vinturen genom området finner du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Prosecco vindistrikt

Populära hotell i Prosecco vindistrikt

Italien, Norra Italien, Veneto, Susegana
9,9
Fantastiskt
13 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste golfklubb: ca. 30 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Veneto, Caerano di San Marco
9,7
Fantastiskt
301 omdömen
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Veneto, Cison di Valmarino
9,9
Fantastiskt
54 omdömen
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Närmaste golfklubb: ca. 36 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Prosecco vindistrikt?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 37 recensioner