Resor till Oderzo

Semester i den romerska staden Oderzo

Staden, som grundades år 900, har fått sitt namn från det latinska "Opitergium" som betyder "il mercato" (marknaden), och visar på den strategiskt viktiga placeringen staden hade för handeln under den tiden.

Går du en tur runt i den charmiga tadskärnan, kan du få en spännande inblick i Oderzos historia som en del av det romerska imperiet. Det var under det första och andra århundradet, som staden upplevde sin storhetstid med en befolkning som växde till cirka 50 000 invånare. Idag har Oderzo "endast" cirka 20 000 invånare. 

Du kommer också att upptäcka att det i den gamla staden finns spår från medeltiden och renässansen. Trots att staden har en dramatisk historia med blodiga invasioner och krig, finns det runt om i staden, många vackra gamla byggnader och torg som bidrar till den speciella atmosfären.

I Oderzo kan vi rekommendera följande sevärdheter:

  • Duomon St. Johannes Döparen, som blev återuppbyggd år 1535 i gotisk stil på ruinerna av ett gammalt romerskt tempel.
  • Torresin, vaktornet;
  • Porta Pretoria, fängelset från medeltiden där den berömda trubaduren Sordello da Goito satt fängslad.

Det är dock inte bara den rika historian som gör Oderzo till en populär semesterort. Staden ligger på vinturen Strada dei Vini del Piave, vilket har gjort den till ett omtyckt resmål för vin- och matentusiaster från hela världen. 

Karta över Oderzo

Klicka på kartan här under, för att kunna zooma in och ut och se vilka hotell och semesterbostäder vi erbjuder i närområdet. Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den optimala semesterbostaden i Oderzo? i sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring denna trevliga stad. 

Ange bara datum och antal personer för att få en överblick över de tillgängliga semesterbostäderna under din valda semesterperiod. Det blir inte enklare att hitta den perfekta semesterbostaden till din kommande drömsemester.

Transport

Den flygplats som ligger närmast Oderzo är Treviso flygplats. Det är dock inte heller långt till flygplatserna i Venedig eller Trieste

För de flesta är en hyrbil det smidigaste sättet att komma från flygplatsen till semesterbostaden. Dessutom är det lättare att ta sig runt regionens alla sevärdheter under semestern, med en hyrbil till sitt förfogande. 

Planerar du att köra hela vägen från Sverige, ska du räkna med en resa på cirka 1700 km. Med en övernattning är detta en sträcka som de flesta orkar göra. Ha dock med i planeringen att vägarna genom Europa ofta är mycket trafikerade under sommarmånaderna.

>>> Tips och råd för en kör-själv-semester till Italien.

Utflykter från Oderzo

Det är endast cirka 40 km till en av regionens största sevärdheter, Venedig, med sina charmiga kanaler, kullerstensgator och hundratals broar. Här kan du spendera timmar, ja till och med dagar, med att utforska historia och kulturella sevärdheter. Inte långt från Odero hittar du likaså kanalstaden Chioggia, som på många sätt påminner om Venedig, innan massturismen kom dit. Du hittar därför inte lika många erbjudanden riktade mot turister, men i gengäld får du en autentisk upplevelse om vardagslivet i en stad, där framförallt den gamla stadsdelen kan få en att känna att tiden stått still i århundraden. Reser du med barn, kommer de säkert uppskatta en dagsutflykt till Aqualandia eller Sea Life Akvaruim, som båda ligger vid Lido di Jesolo, endast 30 km bort. Har du en hyrbil under semestern, eller din egen bil, är möjligheterna för att åka iväg på spännande dagsutflykter från Oderzo nästan oändliga.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Oderzo