Resor till Mira

Mira ligger i det området precis väster om Venedig som kallas Riviera del Brenta. Detta område är känt för sina praktfulla villor som ligger längs floden Brenta. Dessa villor byggdes mellan 1400- och 1700-talet av Venedigs överklass. En av dessa villor är Villa Cantarini dei Leoni där bland andra Napoleon tillbringade en del tid och han njöt alldeles säkert av de fridfulla omgivningarna. Detta är emellertid bara en av många vackra villor i och omkring Mira, många av dem är dessutom öppna för besökare.

Stadens har fått sitt namn från ordet "mirare" (utsikt). Man tror därför att staden har uppkallats antingen efter ett vakttorn byggt på romartiden eller efter staden Mira i Turkiet som var födelseort för stadens skyddshelgon Sankt Nikolaus. Ända från grundandet av den egentliga staden här på Medeltiden och fram till våra dagar har floden varit viktig för livet i Mira. Historiskt sett var floden en viktig handelsled och används numera för populära flodkryssningar under vilka du kan beundra de storslagna villorna från vattnet.

I jämförelse med Venedig som bara ligger 20 kilometer österut så är det inte tillnärmelsevis lika många som reser till Mira. Vill du gärna uppleva den romantiska och världsberömda kanalstaden men bo i mer fridfulla omgivningar utan massor av turister så är Mira ett attraktivt resmål. Staden är dessutom charmig i sig och stor nog (cirka 35 000 invånare) för att ha ett bra urval av restauranger, trattorior och barer. Här finns även tillräckligt med supermarkets och affärer för att täcka alla behov som kan tänkas uppstå på resan.

Utflykter

Reser du till Mira så har du en bra utgångspunkt för utflykter och inte bara till Venedig. Det kan till exempel även varmt rekommenderas att ta en tur till Padova (knappa 30 kilometer) som dessutom har ett pittoreskt gammalt centrum med stämningsfulla gator med pelargångar och inte minst många torg av vilka det 90 000 m² store Prato delle Valle är det mest kända och lär dessutom vara ett av de största i Europa. Staden har också en av världens äldsta botaniska trädgårdar. Sist men inte minst finns det även massor av bra matställen och affärer. Dessutom är det en universitetsstad och studenterna bidra till ett rikt kulturliv.

Utöver de kulturella upplevelserna och de kända historiska sevärdheterna så kan du på din resa till Mira också njuta av en unik natur. Sydöster om staden breder det stora Po-deltat ut sig mot havet. Detta är det största våtmarksområdet i Italien och det näst största omkring hela Medelhavet efter Nildeltat. Våtmarken har en stor naturrikedom som du kan utforska längs en rad naturstigar - det är en god idé att ta med kikare. Det finns även flera intressanta historiska sevärdheter i området.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Mira