Resor till Marostica

Där schackspelet blir levande

Staden med de levande schackpjäser

Marostica erbjuder ett mysigt historiskt centrum. Det mest kända monument är stadens slott "Castello Inferiore" från 1300-talet. Ett vackert medeltida slott med en trevlig, öppen plats framför. Platsen, eller toget heter "Piazza Castello" eller "Piazza degli Scacchi".

'Scacchi' betyder schackspel som är Marosticas mest kända varumärke. Vartannat år (jämna år) spelar man i september schack på torget, med levande människor som spelpjäser! Traditionen härstammar från tiden strax efter 1:a Världskriget då Marosticas invånare införde det.

Spelet om en kvinna

Därefter, efter 2:a Världskriget, skrev komediförfattaren Vucetich Mirko en pjäs om två ädla män som på 1400-talet blev förälskade i samma kvinna (Lionora) och utmanade varandra i schack på "Piazza degli Scacchi" om vem av dem som skulle få uppvakta henne. Denna fiktiva berättelse bildar ramen för schackspelet på torget framför ’Castello Inferior’. Marostica är en utmärkt utgångspunkt för utflykter till den Venetos kulturstäder – men även utflykter till den sköna naturen i regionen.

Karta över Marostica 

Klicka på kartan nedan för mer information om hotell och andra semesterboende i staden samt avstånd till flygplatser och städer i Nordeuropa.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Söker du efter det perfekta boende i Marostica? Så använd sökmaskinen här på sidan för att se vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den spännande staden.

Ange endast datum och antal personer för en översikt över de tillgängliga hotell och semesterboende i din semesterperiod. Sedan ska du endast klicka dig in och läsa mer i de detaljerade beskrivelserna av respektive ställe.

Transport

Närmaste flygplats (50 km) till Marostica är Trevisos flygplats - med det officiella namnet Aeroporto di Treviso Antonio Canova. Det är dock heller inte långt till flygplatsen vid exempelvis Venedig (100 km).

För de flesta är en hyrbil det bästa och enklaste sättet att komma vidare från flygplatsen till sitt bokade boende. En hyrbil underlättar även för utflykter till de många sevärdheter som regionen bjuder på.

Information om bilhyra på Trevisos flygplats

Vill du bila från Sverige ska du räkna med en körtur på drygt 1.700 km. En överkomlig tur men räkna med att restiden genom Europa och framför allt Tyskland kan ta extra lång tid under sommaren på grund av mycket trafik.

Restauranger och shopping

Även om staden med omkring 14.000 invånare är av förhållandevis liten storlek finner du ett stort urval av matställen med restauranger, caféer och pizzerior. Här finns också barer samt bageri och inte minst en traditionell gelateria så du kan få en god italiensk glass.

För dagliga inköp och om du vill kunna laga egen mat under semestern finns det fina inköpsmöjligheter i och omkring staden.

Utflykter från Marostica 

Marostica är en utmärkt utgångspunkt för utflykter till regionen Venetos kulturella sevärdheter – och konststäder, samt utflykter till den vackra naturen du också finner i detta område.

Du bor få kilometer fån den stämningsfulla medeltidsstaden Bassano del Grappa, vars gamla och sevärdiga centrum präglas av floden Brenta. Här finner du flera spännande matställen och under helgerna kan ett besök på en av stadens palats rekommenderas, då dessa fylls med marknadsbodar. Även om du inte vill köpa något är det fascinerande att gå runt och titta på det överdådiga utbudet.

Lite längre bort men fortfarande inom behagligt köravstånd ligger flera charmiga städer som Treviso, Vicenza och Cittadella, som också inbjuder till upplevelser i små trevliga gator och gränder samt kanske en god lunch på en avlägsen trattoria.

En god timmes bilkörning mot sydöst ligger den berömda kanalstaden Venedig - ett upplagt mål för en dagsutflykt. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Marostica