Resor till Malcesine

Malcesine - staden och berget.  Boka resor till Malcesine vid Gardasjön - paketresor med flyg, hotell och hyrbil.

Som pärlor på rad, ligger de populära semesterorterna längs Gardasjöns vackra östra bredd - och en av dessa heter Malcesine. En charmig stad vid foten av Monte Baldo, med egen borg och en avslappnad atmosfär. Malcesine är med sin medeltidsborg och sina kullerstensgator en av de mest charmerande städerna runt Gardasjön. Här finner du stämning, handelsliv och rikligt med trevliga restauranger.

Medeltidsborgen Palazzo dei Capitani och den stämningsfulla stadskärnan gör Malcesine till en av de mest charmiga städerna vid Gardasjön. Goethe satt en gång fängslad på borgen då han hade rott ut för att måla av borgen och blev misstänkt för att vara en österrikisk spion. Borgen kan idag besökas och det finns dessutom ett litet museum samt en fin utsikt över centrum och sjön från tornet.

Malcesine, som ligger i regionen Veneto i norra Italien, är ett av Gardasjöns mest populära resmål - och en ideal utgångspunkt för en semester vid Italiens största och mest kända sjö. Staden är mest känd för dess pittoreska skönhet, dess charmiga kullerstensgator, det medeltida slottet Castello scaligero och linbanan som går upp till berget Monte Baldo.

De första invånarna i området runt Malcesine, i alla fall de som man har historisk kunskap om, var etruskerna, och de slog sig ner här i området runt år 500 f.Kr. Senare - runt 15 f.Kr. kom staden under romerskt herradöme, varefter den, efter Roms fall, styrdes av olika germanska folkslag - såsom ostrogoter, alemanner och langobarder.

Mellan det femte och sjätte århundradet byggde langobarderna ett slott på en den klippa, där Castello Scaligero står idag. Slottet ödelades av frankerna år 590, men återuppbyggdes senare och kom i händerna på biskopen av Verona, varpå det år 1277 bytte ägare ännu en gång - denna gång var det den berömda adliga della Scala familjen som tog över slottet - och det är denna familj som har gett slottet sitt nuvarande namn.

Under de kommande århundradena styrdes både staden och slottet av Visconti da Milano (fram till 1403) och Republiken Venedig (1405-1797), endast avbrutet av en kortare regeringsperiod (1506-1616) under den tysk-romerska kejsaren Maximilian. Mellan 1797-1798 blev området end el av det österrikiska imperiet, fram tills staden 1866 blev den del av det italienska kungariket.

Monte Baldo och mountainbikes

Bakom staden ligger berget Monte Baldo (1800 m) och om du får lust till lite frisk luft och en fantastisk utsikt, finns det en helt ny och modern linbana som går från centrum ända upp till toppen av berget. Väl uppe på berget kan du vandra eller bara njuta av den friska luften och vackra utsikten. För de mer tränade kan vi rekommendera att gå upp, men den är lång och hård, dock inte utmanande.

I Malcesine kan du hyra cyklar som levereras till toppen av Monte Baldo, därefter är det upp till dig själv om du vill köra norrut och ner mot Nago och tillbaka till Malcesine, eller söderöver ner till Garda och tillbaka till Malcesine. Båda turerna är trevliga och bjuder på fin utsikt. Du kan även köra upp på Via Panoramica som är en vacker väg med fina utsiktspunkter.

Surfarnas paradis

Från den norra delen av Malcesine är det otroligt goda förhållande för windsurfing eftersom vindförhållandena ofta är väldigt starka. Detta norra hörn av sjön är det klart bästa för surfing. Från hamnen kan du släntra vidare för en lång promenad längs med sjön som går ända ut till Val di Sogno (Drömmarnas dal) som är ett otroligt skönt område söder om byn.

Det finns i det hela taget massor av möjligheter till att spendera en aktiv semester vid Gardasjön, oavsett om du föredrar land eller hav.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Malcesine? Urvalet av hotell är stort i staden, och i sökmaskinen här på sidan hittar du vårt utbud av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den trevliga staden.

Kanske drömmer du om en semester på ett trevligt Bed & Breakfast vid Gardasjön? Eller kanske ska du iväg med hela tjocka släkten, eller en stor grupp vänner? Då ska du överväga att hyra en stor villa till minst 20 personer

Du behöver endast ange datum och antal personer för att få en översikt över de tillgängliga semesterbostäderna under din valda period. Det blir inte enklare än så, att hitta den perfekta bostaden till din kommande semester i Italien. 

Transport

Vill du flyga till Italien, är Verona flygplats den som ligger närmast Malcesine. Inom rimligt avstånd ligger dock också Bergamo flygplats och Milano Linate flygplats. 

Det finns bra bussförbindelser till och från staden, men det är ändå att rekommendera att ha en hyrbil under semestern, om du vill ha möjligheten att i eget tempo utforska mer än bara närområdet. Med en bil är det dessutom lättare att vara mer spontan, utan att behöva tänka på att passa tidtabeller.

Vill du köra hela vägen från Sverige, har du en sträcka på cirka 1700 km att se fram emot (från mellersta Sverige). Delar du upp denna med en övernattning emellan, eller om ni är två som kör, så är sträckan överkomlig. Observera dock att det ofta är mycket trafik genom Europa på sommaren.

Restauranger och shopping

Du ska spendera en väldigt lång semester i Malcesine för att nya restaurangupplevelser ska tas ut. Här finns en tät koncentration av restauranger, pizzerior och caféer.

Till de dagliga inköpen finns det ett par mataffärer, "supermercati" i staden, där du kan hitta det mesta. Får du chansen tycker vi också att du ska besöka en lokal marknad där du utöver goda råvaror, också får ta del av en charmig sida av det italienska vardagslivet.

Sevärdheter i Malcesine

Bland stadens största sevärdheter, finns det stora slottet, Castello Scaligero som - som nämnt - har en lång historia i händerna på olika ägare och folkslag, men som idag är öppet för offentligheten som ett museum: Museo Castello Scaligero. Även om det inte är stort, tar det överraskande lång tid att utforska då det huserar hela tre små museum såväl som medeltida utställningar. I museet finns också ett rum dedikerat den tyska författaren Goethe, som besökte Malcesine år 1786 och misstänktes för spioneri då han ville teckna av slottet.

En annan stor sevärdhet i stan, är Palazzo dei Capitani från 400-talet. Palatset utgjorde huvudkvarter för de venetianska härskarna i området, kallade Capitani del Lago. En målning av St. Marcus, målad på palatsets väg, är ännu en påminnelse om områdets dåvarande stora venetianska inflytande.

Aktivitetsmöjligheter
Utöver dessa sevärdheter finns det massor av möjligheter för en aktiv semester i Malcesine. Du kan t.ex. välja att hyra en mountainbike och be om att få den utlevererad på toppen av Monte Baldo, varpå du kan köra tillbaka till Malcesine - eller, om du hellre vill ut på en mer krävande tur, kan du köra söderöver till Garda och därefter tillbaka till Malcesine.

Om du intresserar dig för vindsurfing, är Malcesine staden för dig: i den norra delen av Malcesine hittar du nämligen några av sjöns bästa förhållande för just vindsurfing. Om du däremot hellre vill vandra lugnt och stilla, kan du också välja att vandra upp till Monte Baldo och därifrån njuta av den vidunderliga utsikten över området och sjön. Har du varken lust till cykling eller vandring upp längs berget, kan du också nöja dig med att ta en tur upp med den toppmoderna linbanan.

Som ett alternativ till en mer krävande bergsvandring, kan du ta en promenad längs sjön, på den väg som leder hela vägen till Val di Sogno (drömmarnas dal), var det väntar dig ännu en oförglömlig utsikt.

Lokala länkar

På stadens officiella hemsida hittar du en mängd information - klicka här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Malcesine

Vad tycker gästerna om i Malcesine?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 18 recensioner