Resor till Cortina d'Ampezzo

Cortina d'Ampezzo - Dolomiternas kulturella centrum

Åk med Escapeaway på skidsemester till Cortina d'Ampezzo, som av många betraktas som Dolomiternas kulturella centrum och en viktig semesterstad både på sommaren och vintern.

Semesterorten Cortina ligger vackert i Ampezzo-dalen i ett betagande landskap. Byn har i många år varit en samlingspunkt för musikintresserade, men nu vänder sig stadens hotell och aktiviteter minst lika mycket till vandrare och barnfamiljer - och naturligtvis skidåkare med stor stil.

Här hittar du allt

Cortina är verkligen en destination där du hittar allt, då du kan kombinera en vandringssemester eller en skidsemester i en av Italiens absolut vackraste bergskedjor, med kultur, shopping och massor av italiensk atmosfär. Byn är en av de första ärkeitalienska byarna du når då du anlände norrifrån - området norr om Cortina är nämligen tysktalande och här på många sätt mer påverkatav österrikisk kultur. 

Karta över Cortina

Klicka på kartan nedanför för att se mer information om hotell och andra semesterbostäder i staden, samt en översikt över avstånden till flygplatser och andra städer i Europa. Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterlägenheten i Cortina? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den trevliga byn.

Vill du uppleba en äkta familjär atmosfär på semestern? Då kan vi rekommendera en agriturismo i norra Italien, som passar till hela familjen.

Ange endast datum och antal personer för att få en översikt över till tillgängliga semesterbostäderna under din valda semesterperiod. Det blir inte lättare att hitta den perfekta bostaden till din kommanse semester i Italien.

Skidområdet i Cortina d'Ampezzo

Cortinas eget skidområde omfattar 140 kilometer pist, som betjänas av 43 lifter och här erbjuds snögaranti från slutet av november och hela vägen fram till sista april genom användandet av ett omfattande system av snökanoner som supplementerar den naturliga snön på höjderna. Området är uppdelat i tre självständiga liftsystem, som alla binds samman av en gratis skidbuss i dalen.

Som alltid i Dolomiterna, har man möjlighet att köpa skidpass till hela Dolomiti Superski, där du får tillgång till 1200 km alpina superpister. 

Transport

Vill du resa med flyg till de italienska alperna, är Treviso flygplats den som ligger närmast Cortina. Det är dock inte mycket längre till Venedig flygplats, som har direkta förbindelser från Norden.

Det kan vara en fördel att hyra bil. Det gör det inte endast lättare att ta sig fram det sista stycket från flygplatsen till din semesterbostad, men ger också många möjligheter för att bege sig ut på spännande utflykter under semestern. 

Vill du köra till Cortina från Sverige, har du en tur på cirka 1700 km att se fram emot. Delar du upp turen med en övernattning under vägen, eller om ni är flera om att köra, är detta ett överkomligt avstånd för de flesta. Särskilt under högsäsongen bör du dock avsätta mer tid för bilturen, då det förekommer mycket trafik på de europeiska vägarna. 

>>> Tips och råd om en kör-själv-semester till Italien

Restauranger och shopping

Cortina är en av större byarna i Dolomiterna, med cirka 8000 invånare, så här är livligt både om dagen och om natten. Bergsortens nav och samlingspunkt är utan tvivel huvudgatan Corso Italia (gågata). På denna gata och dess sidogator hittar du restauranger, pizzerior, caféer, barer (prova t.ex. vinbaren Bottega di Vino Villa Sandi på Largo Poste 1), ett diskotek och många butiker.

Byn har faktiskt totalt cirka 300 butiker och 50 restauranger/pizzerior - och därtill kan läggas cirka 20 resturanger vackert placerade i bergen omkring Cortina. Det är också här du hittar stadens största supermarknad, La Cooperativa di Cortina. 

Trekking och vandringsleder

Cortina och det omgivande området har mer än 400 km vandringsleder, som sträcker sig från lättare promenadrutter för nybörjare, till mer utmande stigar uppe höjderna för de mest professionella - men däremellan hittar du ett hav av tillgängliga och panoramiska vandringsleder för vandringsglada i alla åldrar.

Utöver de många vandringslederna av olika svårighetsgrad, finns det också hela 13 lifter och kabinbanor i området. De för dig upp till de mest fantastiska utsikterna och vi lovar att du kommer att tappa andan av det du ser. Här kan du på många platser njuta av en förfriskning eller en lunch på ett av många rifugi, eller så kan du fortsätta ytterligare på nya vandringsleder. 

Värd för Vinter-OS år 1956

Staden är starkt präglad av italiensk kultur och tillhör regionen Veneto, vilket gör att den inte liknar en typisk by i Sydtyrolen. Byn var 1956 värd för de olympiska vinterspelen, och har därför en lång rad inomhus och utomhusaktiviteter att erbjuda - allt från skidåkning till en tennishall och simhall. Byn har till och med fått en ny 18-håls golfbana som ligger omedelbart utanför Cortina.

Lokala länkar

Stadens lokala hemsida hittar du här

 

Hemsidan för Venetos officiella turistbyrå hittar duhär

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cortina d'Ampezzo