Res med Escapeaway på en Aktiv semester i Veneto

Venetos vackra och varierande landskap ger flera möjligheter till en aktiv semester

Du kan nämligen välja och vraka bland otaliga aktiviteter: vandringsturer i vackra vindistrikt, spela golf, cykla på mountainbike på berget Monte Baldo, eller utöva vattensporter som vindsurfing, vattenskidor eller segling på Gardasjön eller vid Adriatiska havet.

Bergen i sig är en trevlig upplevelse. Härliga höjder, vattenfall, vackra skogsområden och allt vad hjärtat begär av vackra naturupplevelser. Men vi ska heller inte glömma de många stämningsfulla städer med sina medeltidscentrum som inbjuder till stadsvandring och spännande upplevelser för en aktiv semester.

Vandringssemester i Veneto

En av de bästa, och vackraste, platserna att vandra på i Veneto, är runt Gardasjön. Italiens största sjö utgör ett fascinerande centrum för såväl kultur- som naturupplevelser, och sjön samt dess omgivningar, kan utforskas både till lands på fots och på cykel, och självklart till havs, om du vill surfa, åka vattenskidor eller segla.

>>> Du kan läsa mer om en aktiv semester vid Gardsjön här.

Veneto är en stor region, och du kan uppleva allt från frodiga backar över långa, vita sandstränder till dramatiska bergskedjor och oförstörda, isolerade delar. Därför är regionen, där legendariska Venedig är huvudstad, det perfekta stället att sätta på sig vandringskängorna och hålla en aktiv semester, där du får röra på benen och kommer nära inpå den imponerande naturen och kulturstädernas alla sevärdheter.

Monte Baldo – berget som bjuder in till en aktiv semester
De flesta semestergäster, som reser till Veneto, spenderar sin semester antingen vid sandstränderna på kusten, vid Gardasjön eller i de större städerna som t.ex. Venedig. Men vill du uppleva den aktiva semestern med stort A, och vill du hitta dig själv omgiven av den mest enastående natur du kan föreställa dig, så ska du med fördel söka dig till Venetos höjder. Håller du din semester vid Gardasjön lan du enkelt kombinera avslappning vid sjöbredden och sightseeing i badstäderna med vandring eller cykling på det natursköna berget Monte Baldo.

>>> Läs mer om Monte Baldo här.

Dolomiti Bellunesi Nationalpark
Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi är namnet på en nationalpark i Veneto, där du kan tillfredställa din vandringslust i oförstörd, äventyrlig och vacker natur. Här finns råa bergssidor, djupa raviner, kristallklara, gröna sjöar, rasslande vattenfall och vidsträckta, frodiga dalar. Här och där dycker en rustik trähytta upp, och hela vägen runt dig är du omgiven av höga bergstoppar. Här väntar dig äkta naturupplevelser långt från "the beaten track".

Cykelsemester i Veneto

Ta med din cykel - gärna mountainbiken - till Veneto och upplev en region, som är ett sant äventyr sett från perspektivet på två hjul. Du kan ta med mountainbiken i den lift som för dig upp på Monte Baldo vid Gardsjön, för att sedan uppleva en fest av cykelturer på grusvägar mellan spektakulära panoramautsikterna över berg och vatten på vägen ner. Det finns gott om möjligheter för att cykla i närheten av Gardasjön, där det finns åtskilliga, spännande rutter av både lättare och utmanande svårighetsgrad.

Terrängen runt Gardsjön är känd för sin höga grad av variation, och du kan välja emellan hård, men ofta mycket underhållande cykling i bergen och på branta backar runt den norra delen, eller den lite lättare terrängen i söder. Här kan du också ta med familjen på en lugn cykeltur, bland annat på den bilfria ruten på sjöns östkust.

Lunga Via delle Dolomiti
En av de mest betagande cykelrutterna i Veneto - ja, kanske den vackraste av sitt slag i hela Italien - går genom både Veneto och grannregionen Sydtyrol, och heter Lunga delle Dolomiti. Som namnet antyder, tar den dig igenom de unika landskapen i bergskedjan Dolomiterna, vilket garanterar dig några fantastiska utsikter från din sadel. Det är, som du nog kan räkna ut, en lång rutt, som kräver att du verkligen tycker om att cykla många timmar i sträck, flera dagar i rad.

I gengäld är sträckan inte bara otroligt naturskön, men också särskild behaglig då de är helt bilfri. Du startar i veneto, där du följer en gammal järnväg 64 km norrut, genom Cortina d'Ampezzo till Toblach (Dobbiaco). Därefter kan du välja mellan två rutter: en väg västerut genom Ousterdalen i Sydtyrol, eller norrut mot Österrike (Drauradweg).

Ö-luffning i Venedigs bukt, med cykel
Här du funderat på att besöka odödliga Venedig på cykel? Nej, det är inte direkt den första tanken man får, eller hur? Men inte desto mindre finns möjligheten. Du kan nämligen följa Ciclovia delle Isole, som är en ö-luff-rutt, som tar dig runt på de mest fascinerade småöar i den östra delen av Venedig-bukten. Betrakta fiskarna grilla deras nyfångade fisk till frukost på stranden, och låt din cykel stå medan du tar en traghetto (färja) till huvudön, där Venedigs mysterium väntar på dig.

>>> Läs mer om cykelsemester i Italien här.

Andra aktiviteter på din semester i Veneto

I Veneto är det endast fantasin som sätter gränser då du vill ha en aktiv semester. Du kan surfa och utöva andra former av vattensporter, samt segla på Gardsjön och även till viss del längs med kusterna. Du kan spendera timmar och dagar på stadsvandring i t.ex. Venedig eller Verona. Och framförallt om du bor på landet, eller vid Gardsjön, är det perfekt att sticka ut på vandringsturer eller att cykla i närområdet. Det gömmer sig oväntat många möjligheter runt hörnet, för en aktiv semester i Veneto.

Matlagningskurs i Veneto

Skulle du ha lust till att kasta dig över en matlagningskurs eller två i förbindelse till din vistelse i denna vackra region, finns det också mycket att välja på. En av de mest kända platser att lära sig matlagning i Veneto är hos Mama Isa i den medeltida staden Padova i närheten av Venedig - en matlagningsskola som har blivit rekommenderad i självaste New York Times. Mama Isa har matlagningskurser på flera olika nivåer och med fokus på olika rätter.

>>> Klicka här för att boka ett hotell eller en semesterlägenhet i Veneto.

>> Läs mer om aktiv semester