Vädret i Italien

Här nedan kan du läsa lite om vädret, om du ska på resa till Italien. Vi på HIdeaways försöker inte på något vis framstå som experter på väder och klimat, men vi har samlat några fakta och informationer, som kan vara bra att känna till, om du ska på semester till Italien.

Italien består av en lång, stövelformad, halvö i Västeuropa, samt av öarna Sicilien och Sardinien. Landet har kustlinje med Adriatiska havet i öst och det Tyrrenska havet i väst - båda två hav är delar av Medelhavet. Italien gränsar mot norr till Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien.

Från snöklädda berg i norr, till värme året runt i söder, har Italien ett väldigt varierat klimat. Vintertemperaturerna svänger mycket över landet, från det alpinaklimatet i norr till medelhavsklimatet i söder. Det kan vara under fryspunkt i Milano, medan det är 20°C i Palermo på Sicilien. På sommaren är skillnaderna mindre utpräglade. Det är stora skillnader mellan kustregionerna och det inre landet, framförallt ju högre upp du kommer över havets nivå. Bergen har på många platser ett mikroklimat.

Den lägsta temperaturen som någonsin har uppmäts i Italien är -29°C, och här är de höga områdena inte medräknade då det kan bli kallare där. Det är uppmätt -45°C i de italienska alperna. Rekordet för högsta temperatur är 46°C, vilket uppmättes i den allra sydligaste delen av landet.

Italien är ett mycket bergigt land med Alperna i norr, och Appeninerna som sträcker sig genom halvön och häver sig över 2000 meter på vissa platser. Öarna Sicilien och Sardinien är också bergrika, det 3323 meter höga vulkanberget Etna ligger på Siciliens östra kust. Slätterna söder om Alperna är den enda platta delen av landet.

Norditalien

Norra Italien domineras av alperna. Monte Bianco (Mont Blanc), Västeuropas högsta berg med 4810 meters höjd gränsar mellan Italien och Frankrike i den nordvästra delen av landet. Det finns också andra berg som överstiger 4000 meters höjs, såsom Monte Rosa och Gran Paradiso. En stor del av detta område är snötäckt hela året runt, och upplever mycket kalla temperaturer, från och till ner till -30°C. Det alpina klimatet i bergen har kalla vintrar med mycket snöfall, medan somrarna är varma i de områden som ligger under 1500 meters höjd. Skidåkning är en populär vintersport i Italiens berg.

Bortsett från bergen har norra Italien generellt sätt ett fastlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar.

Turin ligger vid foten av Alperna, och här pendlar temperaturerna mycket under året: genomsnittstemperaturen faller till -2°C om natten på vintern, och stiger till upp till 27°C om dagen i juli och augusti. Milano har ett liknande klimat, men det kan bli något varmare på sommaren, och likaså lite kallare under vintern. Verona nära Gardasjön upplever samma slags väder. Snö faller regelbundet mitt på vintern i denna del av Italien.

Regnmängden är moderat till hög och kan falla hela året, men mest på våren och hösten och minst på sommaren. Regn/Snö-mängden är större i höjderna, och vid bergens fot kan det finnas snö fram till våren.

Venedig ligger också i det norra, platta området av Italien, och på grund av läget vid kusten så faller temperaturerna inte lika mycket. Genomsnittstemperaturen i Venedig pendlar mellan 3°C och 23°C, med temperaturer på vintern ner mot -1°C och på sommaren upp till 28°C.

Italiens östra kust

Klimatet på östkusten betäms både av det tempererade Adriatiska havet och av Apenninerna inne i landet.

Medelhavsklimatet är dominerande vid kusten, och kännetecknas av varma somrar och milda vintrar. Detta klimat startar egentligen söder om Venedig, som har det mer nordliga fastlandsklimatet. Östkusten är generellt mer torr än västkusten, och blir lite kallare om vintern.

Norra delen av östkusten, längre upp än Pescara, är i genomsnitt kallare än längre söderut, och det kan bero på de så kallade Katabatic-vindarna, som medför kallt väder på vintern och våren. Pescara ligger ungefär mitt på östkusten och upplever genomsnittstemperaturer på 29°C på sommaren och 2°C på vintern. Ancona, längre norrut, upplever liknande temperaturer, men i södra Bari är det lite varmare med genomsnittliga vintertemperaturer på 5°C och sommartemperaturer på 28°C. Temperaturer under fryspunkt är mycket ovanliga längs östkusten.

Regnmängden är låg längs kusten. Mängen är inte hög, men regnet kan falla på alla tider på året. De värsta månaderna är hösten med en genomsnittlig nederbörd på upp till 60 mm, medan den torraste tiden är sommaren med cirka 25 mm per månad.

Italiens västra kust

Västkusten har också medelhavsklimat. Den är våtare än östkusten, och har lite varmare vintertemperaturer. I norr kan temperaturen i Genua komma ner till 5°C, och på sommaren upp till 28°C. I söder har Neapel liknande vintertemperatur, men på sommaren ett par grader varmare.

Regnmängden är lika längs hela kusten och ligger på cirka 900-1000 mm om året. Det faller inte mycket regn om sommaren, ca 20-30 mm, och våren är också relativt torr. Den västa perioden är sen höst, när stormar kan komma in från Medelhavet. November är den västa månaden med cirka 160 mm.

På västkusten av Italien hittar du bland annat resmål som Sorrento och Amalfikusten. Toscana är likaså en region med en stor kuststräcka på västkusten av Italien, men Toscana har också inlandsklimat. Det kan du läsa mer om i nästa avsnitt om vädret i centrala Italien.

Centrala Italien

Apenninerna dominerar den italienska halvöns inre. Bergen är på några ställen högre än 2000 meter och har kalla temperaturer om vintrarna och snöfall mellan december och januari. Bergen är också en orsak till väderskillnader mellan västra och östra Italien. Västra Italien är generellt blötare och har varma vintrar, medan både östra och västra upplever liknande sommartemperaturer. Temperaturerna faller och regnmängden stiger ju högre området ligger.

Rom ligger i det centrala Italien, på den västra sidan om bergskedjan. Temperaturerna här växlar mellan låga 2°C i januari till höga 31°C i juli och augusti. Regnmängden är moderat och höst och vinter utgör de blötaste perioderna. Florens har samma klimat som huvudstaden Rom.

I den centrala delen av Italien hittar du resmål som Umbrien och Toscana.

>> Läs mer om vädret i Toscana.

Södra Italien samt Sicilien och Sardinien

De två största öarna mot väst i Italien, och den sydligaste spetsen av Italien, är de områden som har minst regn och flest antal soltimmar. Solen skiner i genomsnitt 4-5 timmar om dagen på vintern, och upp till 11 timmar om sommaren. I Alghero på Sardinien kommer genomsnittstemperaturen på sommaren upp till 34°C. Och sommartemperaturerna i Siciliens största stad Palermo kommer också ofta över 30°C. Sicilien har landet mildaste vintrar, där de lägsta temperaturerna sällan faller under tvåsiffrigt. Sardinien har också milda vintrar, men det kan här bli något kallare. På Sicilien skiner solen mer än på något annat ställe i Italien, det kan du läsa mer om i blogginlägget " På Sicilien skiner solen mer än på andra platser".

Båda öar är, som det sydliga fastlandet, rika på berg, vilket betyder olika väder från en plats till en annan; de höga områdena är generellt kallare och mer varierande, framförallt om vintern. Den stora vulkanen Etna på Sicilien upplever snö varje år, där den står högre än 3000 meter över havet.

Det faller årligen mindre nederbörd i dessa områden, än det gör i andra delar av landet - cirka 500-600 mm om året i genomsnitt, på sommaren är det mycket torrt. Det kan förekomma stormar på höst och vinter.

>> Läs mer om vädret på Sicilien

Information om vädret i Italien

Vill du ha mer information om vädret i Italien, eller på andra resmål, hänvisar vi till SMHI eller andra hemsidor som är specialister på väder och klimat. Vi tar förbehåll för fel i ovanstående informationer om vädret i Italien.

>> Läs även om semesterbostäder i Italien här