Resor till Trasimenosjön

Umbriens gröna hjärta

Vid Trasimeno sjön kan vi erbjuda semesterbostäder i byarna Moiano, San Feliciano, Sanguineto, Passignano sul Trasimeno och Villa di Magione

Enligt legenden, som berättar om hur namnet Trasimeno uppstod, så for Prinsen Trasimeno över centrala Italien, dåvarande Etrunia, och stannade till vid den vackra sjön som han funnit för att bada och vila. Sjönymfen Agilla ser den unga vackra prinsen och bestämmer sig för att förföra honom, då prinsen blir så tagen av den vackra sången som nymfen sjunger så faller han i sjön och drunknar. Sjön får sedan namnet av den vackra prinsen. Detta må vara en tragisk berättelse, men faktum är att Trasimeno sjön än idag förtrollar en.

Karta över Trasimenosjön

Genom att klicka på kartan över Trasimenosjön här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.

Sjön och Isola Maggiore

Detta är Italiens fjärde största sjö som ligger i hjärtat av Italien i en backig natur med stora marker och massor av kulturella och historiska sevärdheter att upptäcka.

Sjön har alltid varit bebodd och år 217 f. Kr. utkämpade man ett av de, för den tidens, största sjöslag här. Det var mellan Hannibals styrkor och de romerska styrkorna tillhörande Gaio Flamino.

Franceskanorderns grundare och Italiens skyddspadron, San Francesco drog sig ett tag tillbaka till ön Isola Maggiore för att meditera. Idag kan man fortfarande finna den grotta var han satt och mediterade samt en staty uppförd i minne över hans dagar på ön. Det finns även en sten nere vid strandkanten var det sägs att San Francesco har lämnat sitt handavtryck... På toppen av Isola Maggiore finns en kyrka tillägnad Ärkeängeln Mikael, vägen upp dit är mycket vacker och utsikten över sjön är vidunderlig.

Sjöns andra öar

I sjön finns det tre öar: Isola Maggiore (Den Stora Ön), Isola Minore (Den Mindre Ön) och La Polvese. Endast Isola Maggiore är bebodd och har idag omkring 100 invånare. Isola Polvese är den mest berömda (och det största, trots att man kan bli lurad av Isola Maggiores namn) av öarna och har en mycket gammal historia helt tillbaka till år 900. Här finns en kombination av gamla kloster och kyrkor, skogar och trevliga badstränder. Ön är på ca. 70 hektar och från San Feliciano kan man segla till Isola Polvese.

Hotel, villa eller ferielejlighed?

Hos Escapeaway kan vi erbjuda dig mer än 1500 semesterbostäder i Italien - däribland ett brett urval av handplockade hotell och semesterlägenheter i regionen Umbrien.

Oavsett om du gärna vill bo vid Trasimenosjön, kan du snabbt få en översikt över tillgängliga semesterbostäder genom att använda sökmaskinen här ovan.

Ska du på semester med en stor grupp, kan vi också rekommendera möjligheten att hyra en villa i regionen Emilia-Romagna. Då har ni alla en gemensam bas att utgå från då ni ska iväg på utflykter i staden, och kan samtidigt njuta av pool och trädgård helt för er själva.

Har du frågor, eller vill gärna ha hjälp med att hitta det perfekta valet av bostad för dig till din semester, är du alltid välkommen att kontakta oss för att få våra tips och råd.

Vill du gärna uppleva flera olika delar av Italien, kan du naturligtvis också välja att bo på olika platser under din semester - så får du se fler delar av det fascinerande stövellandet.

Transport

Vill du flyga till Trasimenosjön, är Perugias flygplats den som ligger närmast. Härifrån är det cirka 30 minuters bilfärd till sjön. Ryanair har åtskilliga rutter från denna flygplats, till en bred variation av destinationer i Europa och det finns därför goda möjligheter att hitta en billig flygbiljetter hit från Skandinavien, möjligen med en mellanlandning. Inom räckvidd ligger också Florens flygplats, med ännu fler förbindelser. 

Det kör tåg till några av städerna runt sjön, som t.ex. Castiglione del Lago, Magione och Torricella. Därtill kommer diverse bussförbindelser och naturligtvis möjligheten för att komma runt med bil. Med en hyrbil är det inte bara lätt att ta sig från flygplatsen till bostaden, utan du har också större möjlighet att utforska området runt sjön i ditt eget tempo.

Det är en tur på cirka 2000 km från mellersta Sverige till Trasimenosjön. Med en övernattning under vägen, är detta inte ett oöverkomligt avstånd - dessutom kan en kör-själv-semester till Italien vara en möjlighet att få uppleva nya, fascinerade sidor av landet, och Europa. 

Utflykter

För att komma ut på öarna kan du ta en turistbåt som avgår relativt ofta från Passignano sul Trasimeno, eller från Castiglione del Lago. Den enda ön i Trasimenosjön, som du inte kan komma till är Isola Minore, som är privatägd.

Även om du lätt kan spendera mycket av semester på att njuta av de vackra omgivningarna och utforska sjön, finns det också goda möjligheter att åka iväg på spännande utflykter i resten av regionen. Trasimenosjön ligger endast 50 km från Umbriens huvudstad Perugia, och cirka 25 km från Cortona i Toscana. Du kan t.ex. också lätt ta tåget till Passignano sul Trasimeno till Florens. 

Kör du en tur till Val d'Orcia, kan du uppleva ett av de klassiska exemplen på ett toscanskt landskap med böljande kullar där cypresserna står täta, och där vinmarker blandas med vackra vattenlöp. 

Önskar du att utforska områdets sevärdheter i sällskap med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetspartner Viator en värld av spännande utflykter i Umbrien, som du med fördel kan boka hemifrån online, redan innan avresa. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell vid Trasimenosjön

Populära hotell vid Trasimenosjön

Italien, Umbrien, Corciano
9,1
Fantastiskt
683 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Moiano di Citta della Pieve
9,3
Fantastiskt
65 omdömen
  • Närmaste flygplats: 52 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Umbrien, Corciano
9,1
Fantastiskt
312 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Avstånd till centrum: ca. 8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

En av mina absoluta favoritställen i Italien är nog Trasimenosjön i Umbrien.

Den första gången jag var där var i maj för några år sedan. Jag hade knappt hört talas om sjön, fast jag bodde i Florens inte långt därifrån, men så åkte jag med 2 väninnor på en dagstur dit och blev riktigt fascinerad. Dels p.g.a. av dess gamla historia, bl.a. om slaget vid Trasimenosjön var Hannibal slogs mot romarna 217 f.kr, dels p.g.a. det otroligt vackra väder som vi hade turen att ha just den dagen. Himlen var klarblå med små vita moln och det var inte så mycket folk runt om sjön så det kändes nästan som att vi hade stället för oss själva.

Vi beslutade oss för att ta båten över till en av de tre öarna, Isola Maggiore, denna ö är den enda som fortfarande är bebodd med hela 35 invånare. Här kan man med utgångspunkt från den lilla byn, promenera runt ön, i dess varierande landskap.

Orkar man, det är en rätt brant väg upp, så kan man ta en tur upp till toppen av den kulle som ön består av. Här ligger kyrkan San Michele Archangelo och härifrån har man en otrolig utsikt över sjön och fastlandet, så en paus på en av bänkarna är definitivt att rekommendera.

Den lilla byn bjuder på en hel del fina men äldre hus och här finns några restauranger och kaféen så man kan få sig något att äta innan man tar båten tillbaks till fastlandet.

Det går naturligtvis även att bada i sjön då Umbrien är en av de regioner som inte har en kustlinje så är detta ett bra ställe att svalka av sig om man inte vill ligga i en pool hela dagarna.

Katarina Sohrabi, Escapeaway

Vad tycker gästerna om vid Trasimenosjön?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 13 recensioner