Resor till Todi

Upplev Umbrien från en backtopp

Todi har uppnått internationell berömmelse som ett kulturellt turistcentrum, tack vare det vackra, pittoreska höglandet samt stadens intakta medeltida arkitektur.

Hela staden är byggd på en bergssluttning, och följer därmed bergmassivets form. Sluttningen bosattes resan under den etruskiska-umbriska perioden.

Todi tillhör inte de städer som först kommer i åtanke, då samtalet faller på Umbrien. Men det borde den göra! I alla fall för dem, som värdesätter historiska scenerier, ett pittoreskt läge och spännande byggnader från Medeltiden. 

Karta över Todi

Klicka på kartan här nedan för att få en överbick över staden och de semesterbostäder vi tillhandahåller i regionen Umbrien.

Ett historiskt utseende

Stadens läge på toppen av en backe har utgett en naturlig begränsning för utveckligen de senaste århundradena, och staden ser i stort sett ut som den alltid har gjort.

De gamla stadsmurarna står fortfarande intakt på många platser, och staden hjärta vid området runt Piazza del Popolo är så vackert och oförstört att det har använts som kuliss i otaliga filmer genom åren - bland annat Cleopatra, med Richard Burton och Elizabeth Taylor. Italiens genom tiderna viktigaste filmstudio, Cinecittà, ligger inte heller så lång bort.. det kanske inte är en slump?Hotell och semesterlägenheter i Todi

Escapeaway erbjuder över 1800 semesterbostäder i Italien, och många av dessan handplockade hotell, lägenheter och villor kan utgöra den perfekta basen för en upplevelserik semester i Umbrien.

I sökmaskinen ovan, kan du snabbt få en överblick över de semesterbostäder som finns tillgängliga i och omkring området runt Todi. Har du redan en klar idé om vad det är du söker, kan du med fördel använda filterfunktionen.

Vill du spendera semestern i Italiens gröna hjärta är "vanliga" hotell och lägenheter inte de enda möjligheterna du kan välja emellan. Om du gärna vill bo ute på landet i lugna omgivningr, kan det t.ex. varmt rekommenderas att titta på en semester på en agriturismo i Umbrien. Det är ofta ett rustikt lantställe, där man inrett några semesterlägenheter som är den perfekta basen till både en romantisk semester för två, eller till en semester med hela familjen. En del av lantställena har en egen restaurang och kanske en aktiv produktion av t.ex. vin, olivolja eller andra matprodukter. Denna form av semesterbostad finns det en del av i området runt Todi. Det är en enastående möjligehet för att komma helt nära det äkt Italien och samtidigt slippa undan vardagens stress. 

Har du frågor om de olika möjligheterna, är du välkommen att kontakta oss. Våra resekonsulenter sitter redo med tips och rekommendationer som kan passa dina önskningar.

Flygplatser och lokal transport

Ska du på semester till Todi, är Perugia flygplats - Aeroporto Inernazionale dell'Umbria - Perugia San Francesco d'Assisi - den som ligger närmast. Detta är dock ingen stor flygplats, men är intressant på grund av Ryanairs närvaro. I skrivande stund har Ryanair ingen direkt förbindelse mellan Peruigia och Skandinavien, så man får eventuellt ta en mellanlandning i Monaco.

Inom räckvidd ligger dock också flygplatserna i Rom. Dessa flygplatser betjänas av en rad olika flygbolag, med rutter till nästan hela Europa, däribland Sverige och Danmark.

Oavsett vilken flygplats du väljer att flyga till, kan du använda sökmotorn här på Escapeaway för att söka efter rutter och priser.

Det finns en bussförbindelse till Todi från bland annat Perugia och Rom, men de går endast några få gånger dagligen. Det är därför som regler en fördel att ha en hyrbil, inte minst för att det är lättare att åka iväg på utflykter till alla de intressante städer och sevärdheter som finns i området. Normalt sätt är det mest praktiska att beställa en hyrbil till resan i Italien hemifrån, med avhämtning på flygplatsen.

Restauranger och shopping

Det finns ett bra urval av restauranger, trattorior, pizzerior och barer i staden - framförallt i den gamla stadsdelen. Du befinner dig dessutom i en del av Italien, där nästan varje liten stad bjuder på spännande kulinariska upplevelser.

Känner du för en dag med shopping, är regionshuvudstaden Perugia ett trevligt utflyktsmål. Staden ligger cirka 40 km från Todi. Framförallt på gatan Corso Vannucci ligger många små klädesbutiker, men är det traditionellt hantverk du är på jakt efter, bör du istället besöka Deruta com ligger 27 km norrut Denna stad har i fler hundra år varit känd för sin produktion av Majolica-keramik, och det ligger massor av butiker i gatorna, med färgrika utgåvor i alla former och storlekar.

Utflykter och sevärdheter

Det är inte utan anledning att det kommer så många turister till Todi - men trots detta råder här en härlig atmosfär, inte minst tack vare alla de vackra byggnaderna, de smala gatorna och de fina torgen. Det stora torget, Piazza del Popolo, är en av huvudattraktionerna, men du bör också lägga vägen förbi Museo e Pinacoteca di Todi som ligger på torgets östra sida. Här hittar du en fin samling av konstverk och andra föremål som berättar om stadens historia.

När du är på semester i Todi, är du dessutom centralt placerad i förhållande till många av regionens mest intressanta städer och sevärdheter. Det kan t.ex. rekommenderas att åka iväg en tur till Spoleto, som har ett rikt kulturliv. Här avhåller man varje sommar en av Europas mest erkända festivaler för klassisk musik med konserter och föreställningar runt om i staden, bland anna i den romerska teatern och på torget framför katedralen. 

Vill du gärna uppleva regionens sevärdheter i sällskap med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetspartner en värld av spännande utflykter i Umbrien, som du med fördel kan reservera inline, redan innan avresa till Italien.

Lokala länkar

Stadens egen hemsida hittar du här (på italienska).

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Todi

Vad tycker gästerna om i Todi?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner