Resor till Spoleto

Den antika umbriska pärlan Spoleto är en förhållandevis liten men charmerande och vacker stad som sjuder av minnen från Italiens och Umbriens förgångna. Stadens beydelse under romartiden kan fortfarande ses i ruinerna efter stadens gamla romerska amfiteater dit stadens borgare brukade gå. I våra dagar nöjer sig romarna - i de flesta fall - med att komma till Spoleto på sommaren för att tilllbringa en avkopplande semester eller för att delta i någon av stadens berömda sommarfestivaler, och bland dessa framför allt den internationellt kända musikfestivalen Festivale dei Due Mondi.

Förutom sina historiska sevärdheter, sina musikfestivaler och sin charmerande umbriska stämning bjuder staden på en rik lokal gastronomi, ett behagligt klimat under merparten av året och är dessutom en perfekt bas för utflykter i det vackra umbriska landskapet och till andra historiskt rika städer i Umbrien.

Vid foten av Apenninerna

Staden ligger vid foten av den berömda italienska bergskedjan Apenninerna i provinsen Perugia i den sydöstra delen av Umbrien, omkring 126 kilometer norr om den italienska huvudstaden Rom. Staden har omkring 38 000 invånare. 

Staden består av en gammal och en nyare stadsdel. I den nya stadsdelen ligger en järnvägsstation som har förbindelse med provinshuvudstaden Perugia i norr och storstaden Rom i söder. Den gamla stadsdelen är omgärdad av en stadsmur innanför vilken det ligger mysiga gator och gränder där du kan flanera runt och insupa den härliga gamla umbriska atmosfären.

Sevärdheter

Romersk teater

Bland stadens största sevärdheter hittar du en romersk teater som i stort sett har återuppbyggts men vars plats upptagits av den tidigare kyrkan St. Agatha, som numera hyser det nationella arkeologiska museet. En annan stor sevärdhet är den romerska amfiteatern från 200-talet och som byggdes om till fästning av Totila år 545, medan den under medeltiden hyste en del butiker. I amfiteaterns canvea byggdes senare kyrkan San Gregorio Minore.

Antika broar

Du kan även se två broar; den romerska Ponte Sanguinario (vilket betyder "den blodiga bron"), från 100-talet före Kristus och som ska ha fått sitt namn på grund av förföljelsen av kristna i den närliggande amfiteatern; och Ponte delle Torri, som är en akvedukt från 1200-talet som möjligtvis har byggts på romerskt fundament.

Rocca Albornoziana

Den majestätiska fästningen, Rocca Albornoziana, som byggdes 1359-1370 av arkitekten Matteo Gattapone av Gubbio åt kardinalen Albornoz är även den värd ett besök. Fästningen har sex robusta torn som ursprungligen skapade två olika inre rum: Cortile delle Armi, som var tänkt för trupperna och Cortile d'onore, som skulle användas av stadens guvernör. Fästningen inkluderar även rummet Camera Pinta ("Målat rum") med anmärkningsvärda freskomålerier från 1400-talet.

Efter en turbulent period blev fästningen omgjord till fängelse år 1800 och användes som sådant fram till slutet av 1900-talet, varpå det - efter en omfattande renovering - återöppnades som museum 2007.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Spoleto