Resor till Solomeo

En lugn semester i välbevarad medeltidsstad

Solomeo är en liten landsort som ligger vackert i de frodiga backarna i närheten av Perugia. Landskapet är pittoreskt och vackert. En bra bas för en semester i Umbrien.

Detta är en av de små medeltidsstäder, som du inte ska besöka för nattlivets eller shoppingmöjligheternas skull. Här finns nämligen endast en liten köpman, samt restaurangen Locanda Solomeo.

Det är därför märkligt att italienare och amerikaner känner till landsorten, och kommer hit i stora tal. Det är också förbluffande, att staden med bara lite över 400 invånare är så ovanligt välhållen. Anledningen: mitt i Solomeo finns en berömd tillverkare av kashmirprodukter.

Karta över Solomeo

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över våra semesterbostäder i och runt staden, samt en översikt över de närmaste flygplatserna, och avstånd till städer i norra Europa.

Kashmiräventyret i Solomeo

Solomeo, som etablerades på 1100-talet, har en lång och händelserik historia. Men ska man beskriva staden idag, är det inte utan att nämna stadsbarnet Brunello Cucinelli - mannen bakom en framgångsrik firma, som producerar kashmirtröjor och andra kläder. Under löpet av tre årtionden, förvandlade han ett enskild firma till ett bolag med flera hundra anställda, och med butiker över hela världen, som årligen omsätter miljoner. En del av överskottet har miljardären Cucinelli använt på att renovera Solomeo, där han själv bor en del av tiden, och där många av hans anställda bor. En borg har till exempel har till exempel inrättats i kashmirproduktionen, liksom en vacker renässans-villa i närheten som är inredd som kantin för personalen. Det är dock inte endast de anställda, utan hela staden, som har fått ta del av den glada fabrikantens givmildhet. Gator och torg har restaurerats och staden har bland annat fått en ny teater, Teatro Cucinelli, och ett litet bibliotek med verk av berömda filosofer, som Cucinelli är inspirerad av.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1500 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i Umbrien. Planerar du att resa tillsammans med en grupp vänner, eller med hela tjocka släkten, kan vi rekommendera er att hyra en vill i Solomeo. Det är en chans att få pool och trädgård helt för er själva under semestern, och ni slipper därför ta hänsyn till andra gäster. Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad i Umbrien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Det är endast 24 km till Perugia flygplats (Aeroporto Internazionale dell'Umbria - Perugia "San Francesco d'Assisi"), så du behöver inte köra de cirka 2000 km (från mellersta Sverige) för att komma hit. Längre bort, men fortfarande inom rimligt avstånd, ligger dessutom flygplatserna vid Ancona, Florens Rom och Rimini. Hit flyger ett brett utbud av flygbolag, som t.ex. Ryanair, easyJet, SAS och Vueling - så du har mycket att välja på när du ska hitta en passande flygresa. Det kör buss från Perugia till Solomeo. Även om det är en relativt snabb tur med offentlig transport, föredrar många av våra gäster att hyra en bil på flygplatsen. En hyrbil gör det inte bra lättare att komma fram till semesterbostaden, utan ger också flera möjligheter för att åka iväg på spontana utflykter i området, utan att behöva anpassa sig till tidtabeller.

Restauranger och shopping

Det finns endast en restaurang i staden, La Bottega Delizie & Capricci, men du behöver endast köra några få kilometer för att hitta fler alternativ i grannstäderna. Hos stadens lilla köpman, hittar du det mesta till de dagliga behoven, men om du vill lag dina egna måltider under semestern, får du nog åka till de större supermarknaderna eller matmarknaderna i en av grannstäderna.

Utflykter

Det är en kort körtur till den vackra medeltida staden Perugia, där du hittar ett stort utval av restauranger, caféer och trevliga gator med spännande butiker och vackra torg. Kör du mot nordväst, till Trasimenosjön, är till exempel Castiglione del Lago mitt på den västra sidan absolut värt ett besök. Ett perfekt utflyktsmål är Florens i Toscana, som ligger inom 2 timmars bilfärd. Det kan rekommenderas att åka tidigt på dagen, då du kan behöva spendera en hel dag på att fördjupa dig i den vackra renässansstaden. Önskar du att utforska regionens alla sevärdheter i sällskap med en lokal, certifierad guide, kan vår samarbetspartner Viator erbjuda en värld av välorganiserade utflykter i Umbrien.

Lokala länkar

Stadens hemsida Porträtt av stadsbarnet Brunello Cucinelli i The New Yorker

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Solomeo