Resor till Sellano

På semester i det rustika Italien

Den lilla staden Sellano i Valle del Vigi (Vigi-flodens dal) ligger 640 meter över havet, och har endast cirka 200 invånare.

Staden grundades av romarna år 84 f.Kr. och hade under Medeltiden en viktig geografisk position. Sellano ligger i ett område som sedan långt tillbaka påverkats av jordskalv, och på grund av jordskalven som skett under de senare åren, har många av stadens värdefulla konstverk flyttats till säkerheten i andra museum och kyrkor - men du kan fortfarande se verk av mindre kända konstnärer, t.ex. i den restaurerade kyrkan.

Naturen i högsätet

Du ska inte låta dig avskräckas på grund av staden historia med jordskalv, dock vara uppmärksam på detta. Sellano är fortfarande en intressant och vacker liten stad att besöka på en semeter i Umbrien. Idag är stadens läge och område dessutom idealt för de som önskar en semester i den del av Umbrien som ofta är mycket okänd för turister och där naturen istället är i högsätet.

Karta över Sellano

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över områdets geografi, samt för att se vilka semesterbostäder vi kan erbjuda i området. Hotell och semesterlägenheter i Corciano

Escapeaway erbjuder över 1800 semesterbostäder i Italien, och många av dessan handplockade hotell, lägenheter och villor kan utgöra den perfekta basen för en upplevelserik semester i Umbrien.

I sökmaskinen ovan, kan du snabbt få en överblick över de semesterbostäder som finns tillgängliga i och omkring området runt Sellano. Har du redan en klar idé om vad det är du söker, kan du med fördel använda filterfunktionen.

Vill du spendera semestern i Italiens gröna hjärta är "vanliga" hotell och lägenheter inte de enda möjligheterna du kan välja emellan. Om du gärna vill bo ute på landet i lugna omgivningr, kan det t.ex. varmt rekommenderas att titta på en semester på en agriturismo i Umbrien. Det är ofta ett rustikt lantställe, där man inrett några semesterlägenheter som är den perfekta basen till både en romantisk semester för två, eller till en semester med hela familjen. En del av lantställena har en egen restaurang och kanske en aktiv produktion av t.ex. vin, olivolja eller andra matprodukter. Denna form av semesterbostad finns det en del av i området runt Sellano. Det är en enastående möjligehet för att komma helt nära det äkt Italien och samtidigt slippa undan vardagens stress. 

Har du frågor om de olika möjligheterna, är du välkommen att kontakta oss. Våra resekonsulenter sitter redo med tips och rekommendationer som kan passa dina önskningar.

Flygplatser och lokal transport

Ska du spendera semestern i Sellano, är det Perugia flygplats som ligger närmast, och hit flyger bland annat Ryanair. Men inom räckvidd ligger också flygplatserna i Rom, och tillsammans finns det därför många möjligheter att hitta en passande flygförbindelse från Skandinavien. 

I sökmaskinen här på Escapeaway har vi gjort det enkelt för dig att söka efter priser och flygrutter till samtliga flygplatser i Italien, och med alla erkända flygbolag.

Basala inköpsmöjligheter

I staden finns en restaurang och basala inköpsmöjligheter som bagare och grönsakshandlare. Vi anser dock att det är nödvändigt att ha en (hyr-)bil för att kunna spendera semestern här.

Utflykter

När du bor i eller vid Sellano har du massor av vacker natur inom kort räckvidd, men det kommer vi snart tillbaka till. För i detta område kan du också spendera många utflykter på att utforska de små charmiga medeltidsstäderna, som t.ex. Norcia och Spoleto, som är sinnesbilden av det rustika Italien med sin spännande historia, smala kulelrstensgator och många trevliga restauranger där du kan fördjupa dig i regionens erkända gastronomi. 

Men nu till naturen: kom ihåg att packa ner ett bar solida vandringsskor till semestern i detta område. Du bor inte långt ifrån nationalparken Monti Sibillini, som bjuder in till vandring på välmarkerade rutter av olika svårighetsgrader - och med underbara panoramautsikter längs vägen.

Längre söderut ligger Gran Sasso Nationalpark, som också bjuder på massor av oförstörd natur och storslagna landskap.

Lokala länkar

Stadens officiella hemsida hittar du här

Hemsidan för den närmaste nationalparken, Monti Sibillini, hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sellano