Resor till Perugia

Prova en resa till Perugia och upplev en stad med kultur och atmosfär på varje liten gata

Hos Escapeaway kan du nu boka resor till Perugia som paketresa "som har allt". Vi fixar flygbiljetten, hyrbil på flygplatsen och naturligtvis en av våra kända handplockade semesterbostäder. Använd sökmotorn - så är du nästan resan på väg!

Perugia är huvudort i Umbrien men är också en gammal och trevlig stad. Staden har en unik form med det gamla etruskiska och romerska akropolis beläget på toppen av en kulle, som reser sig ca 500 möh och varifrån man faktiskt vandrar genom historien med medeltida byggnader längs vägen. Från de gamla centrala delarna av Perugia har man en fantastisk utsikt över det vackra och lite mystiska umbriska landskapet.

Staden, som häver sig upp över det vackra umbriska landskapet, har ett centrum fullt av konst och arkitektur som är vackert och harmoniskt sammanvävt av flera tusen års historia. T.ex. finner man i hjärtat av staden Piazza IV Novembre med den karaktäristiska Fontana Maggiore från 1200-talet och Duomo som blev till under 800 år. Följer man den breda gågatan Corso Vannucci ner till Piazza Italia finner man en magnifik utsikt över det fantastiskt vackra landskapet. Runt om det historiska centrumet hittar man fortfarande rester av den etruskiska stadsmuren och dess imponerande portar. Staden bjuder alltså på allt från Etruskerna till nutidens Italien vilket innebär en historia på över 3000 år.

Staden har dessutom två universitet och många evenemang och utställningar som präglar staden året runt, ett riktigt kosmopolitiskt centrum. T.ex. gästas staden i slutet av april av International Journalism Festival och i början av juli av en stor internationell jazzfestival, Umbria Jazz, då staden sjuder av liv och man kan lyssna på jazzkonserter i stort sett varje hörn. Är man en sann chokladälskare så får man inte missa EuroChocolate, en av Europas största chokladfestivaler, som går av stapeln i mitten av oktober.

Mer information till din resa till Perugia

Perugia är huvudstad i regionen Umbrien, som ligger i centrala Italien. Med sina cirka 170.000 invånare, är det den största staden i regionen. Staden var en av huvudstäderna i den berömda etrustiska kulturen, som dominerade stora delar av norra Italien från järnåldern till den keltiska, och senare, den romerska kulturen tog över. Staden är också känd som ett centrum för konst, kultur och utbildning, med ett stort gammalt universitet grundat 1308 med mer än 35.000 studenter, samt för en rad årliga kulturevent, såsom den internationellt erkända festivalen Umbria Jazz som avhålls i juli.

Staden är också känd för alla dess gröna arealer, som bland annat inkluderar hela 8 parker, varav en av dem är en botanisk trädgård med 2300 plantarter och 4000 buskar och träarter, medan en annan av stadens berömda parker är en historisk trädgård där planerna odlas efter medeltida principer, och utgörs av plantarter som var vanliga på den tiden.

En annan av stadens varumärken, är de stora gastronomiska traditionerna, råvarorna och specialiteterna som kan hittas här, varav de mest kända är kastanjer, tryfflar, svampar, honung och choklad. Sistnämnda har gett anledning till en av Europas ledande chokladfestivaler, Eurochocolate Festivalen, som tar plats i oktober.

Bland stadens största sevärdheter finns Palazzo dei Priori, som betraktas som en av Italiens finaste historiska byggnader. Palatset är byggt mellan åren 1293 och 1443, i en vacker gotisk stil. Invändigt rymmer byggnaden en rad vackra salar, däribland Sala dell'Udienza i Collegio del Cambio, som är en av de bäst bevarade salarna från 1400-taet i Italien. Den storslagna vägg- och takmålningen är gjord av den berömda konstnären - och stadsbarnet - Perugino, och av en möjligen ännu mer känd konstnär: hans tidigare student, Raffael.

På tredje våningen av byggnaden hittar du en annan av stadens stora sevärdheter, nämligen konstmuseet Galleria Nazionale dell'Umbria. Här kan du se en rad mästerverk från den umbriska målarskolan, som kulminerade på 1400-talet, däribland verk av Perugino, Pintoricchio, Francesco di Giorgio Martini, Beato Angelico och Piero della Francesca

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Perugia