Resor till Fontignano

Fontignano ligger på sluttningen av en kulle omgiven av vinodlingar och olivlundar några få kilometer söder om Trasimenosjön. Detta område vid Italiens fjärde största sjö är rikt på historia och vacker natur. Det var här Hannibal slog romarna i ett dödligt slag under det 2; a Puniska kriget 217 före Kristus. Idag råder det lugn och ro här och området har blivit ett populärt resmål.

Just för att den lilla staden Fontignano ligger lite på avstånd från den stora sjön - cirka 7 kilometer fågelvägen - så upplevs den inte så turistig. Tvärt om kan du här få en känsla av att ha hamnat i en tidsficka med intakt medeltidsstämning. Staden kallades ursprungligen för Hospitalis Eurigani eller Spedale di Fontignano. Som man nästan kan höra av namnet uppstod staden runt en byggnad som hyste resande och sjuka på deras väg mellan Perugia och Città della Pieve som var det viktigaste handelscentret på den tiden.

Det finns ett par fina, gamla kyrkor och en borgruin vid Fontignano som vittnar om stadens långa historia. Känslan av en lång historia känner du även när du promenerar runt bland stadens rustika stenhus. Det har naturligtvis även byggts nytt i staden men det märks tydligt att lokalbefolkningen vill bevara den lilla stadens genuina stil och atmosfär. En resa till Fontignano är därför även en möjlighet att möta det äkta traditionsrika Italien samtidigt som du befinner dig nära de populära utflyktsmålen.

Upplevelser för alla sinnen

Det finns en ganska välsorterad supermarket, enstaka butiker och ett apotek i staden. Här kan du få de flesta dagliga förnödenheterna under din semester. På dina turer runt i området stöter du dessutom på många trevliga restauranger där du kan njuta av det italienska kökets läckerheter. På en resa till Fontignano måste du naturligtvis uppleva stämningen i städerna runt Trasimenojön som till exempel i områdets huvudstad Castiglione del Lago som bara ligger 25 kilometer från Fontignano. Detta är inte heller någon stor stad men har ett bättre utbud av matställen och fler inköpsmöjligheter. Kör även gärna en tur upp till sjöns norra ände varifrån du kan ta båt ut till Isola Maggiore en liten ö med bara omkring 40 invånare och där det verkligen känns som att tiden stått stilla i århundraden.

På en varm sommardag kan du passa på att bada i Trasimenojön och du kan även tillbringa mycket tid med att utforska naturen och småstäderna i området. Reser du till Fontignano kan det också varmt rekommenderas att avsätta en dag för att besöka Perugia som ligger ungefär 22 kilometer österut. Denna välbevarade medeltidsstad har stämningsfulla torg och smala gator där du kan gå runt omgiven av betagande konst och arkitektur.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Fortignano