Bilsemester till Umbrien

Åk på bilsemester till Umbrien med Escapeaway och upplev det äkta Italien i eget tempo

Umbrien är det arketypiska Italien, och det perfekta sättet att utforska regionen på är med egen bil. Oavsett om ni väljer att köra från Sverige, eller om ni hyr bil vid ankomsten till flygplatsen, kommer ni uppskatta friheten och flexibiliteten som råder då man har en bil under semestern.

Denna region har nämligen riktigt mycket att bjuda på i form av såväl historiska och kulturella, som naturmässiga och gastronomiska upplevelser, och städerna och sevärdheterna ligger i lagom avstånd från varandra.

Bilsemester i mat-regionen Umbrien gör din gom gott

Några kallar Umbrien för "Toscanas lillebror", och det kan vara delvis sant. För i Umbrien är landskapet backigt, grönt och vackert precis som i Toscana, och de intressante, historiska städerna ligger med kort avstånd från varandra. Dock är det inte helt okej att förminska Umbrien till Toscanas lillebror, för regionen är i hög grad värt ett besök i sig själv.

När ni reser på kör-själv-semester till Umbrien, kan ni bland annat se fram emot att smaka på de läckerheter som området är känt för. Det handlar bland annat om tryffel, olivolja (av några kallad "Umbriens flytande guld"), lokala rätter man aldrig blir trött på, och självklart goda viner. Några semesterfirare säger faktiskt att köket i Umbrien är något av det bästa regionen har att erbjuda, och när man vet hur naturskön, spännande och tillmötesgående denna del av Italien är, så säger det inte lite.

Låt oss berätta lite mer om det Umbriska köket: När vi på In-Italia skriver att Umbrien representerar det arketypiska Italien, är det inte endast därför att regionen ligger mitt i landet, eller för att den har kulliga landskap och vackra vinfält. Det är inte heller endast dess charmiga, gamla landsbyar på toppen av kullarna, eller dess hjärtliga invånare. Det handlar också om Umbriens karaktäristiska kök som är enkelt och traditionellt, och ibland omnämns som "cucina povera", det vill säga "fattigmans-mat". Detta är en komplimang, för jorden i Umbrien är rik och i den gror läckra råvaror.

I Umbrien kan du utforska minnen från Etruskerna

Så varför importera en massa, när man själv kan producera de bästa grönsakerna, kryddorna och kornen - och för att inte tala om den fisk som simmar i de umbriska sjöarna. Det umbriska köket har rötter i Etrusker-tiden, precis som många av de landsbyar som tronar på kullarna har arkitektoniska lämningar från samma era. Det gäller bland annat de välbevarade småstäderna Gubbio, Tobi, Spoleto, Assisi - Umbriens mest kända stad och religiösa och mystiska hjärta, samt Spello.

Dessa spännande städer har också många lämningar från romartiden. Regionens vackra huvudstad Perugia är i hög grad värt ett besök, och här kan man med fördel ställa bilen ett par dagar och stanna mer än en natt om ni är på rundresa. Staden har nämligen många sevärdheter, och det är en fröjdfull upplevelse att förvilla sig i de smala, medeltida gränderna.

Med andra ord: Ni kan lugnt se fram emot många fina stopp på er kör-själv-semester i Umbrien, där ni naturligtvis bör utforska de historiska städer och charmiga landsbyar där man märker historiens vingslag. Här kan ni äta det berömda umbriska köket på små, trevliga, familjedrivna restauranger där traditionen är i centrum - eller på större matställen med modernare intryck. På flera av Umbriens restauranger tar man vinlistan på största allvar och har stor vetskap om de viner som serveras. Det gäller till exempel vinkällaren och restaurangen Bibenda Assisi, i Assisi.

En kör-själv-semester till Umbrien med In-Italia blir en skön semesterupplevelse för dig och din familj.

Kör-själv-semester i Umbrien med Escapeaway

Tycker du inte om charter och fasta program utan uppskattar friheten av att få bestämma själv? Då är en kör-själv semester ett bra val. På en kör-själv semester har du friheten att köra i dit eget tempo och stanna när och om du har lust längs vägen. Det finns många olika semesterbostäder att välja mellan i Umbrien, oavsett om du föredrar att bo på hotell, i semesterlägenhet eller i din alldeles egna villa. Du kan välja att bo i en av regionens charmiga småstäder eller ute på landet. Det finns naturligtvis även möjlighet att åka på badsemester vid Trasimenosjön. Läs mer om resor till Umbrien eller se alla hotell och semesterbostäder i nedanstående översikt.

När du är på kör-själv-semester kan du även välja att bo på flera olika ställen runt omkring i Umbrien, så du får prova lite av varje. Du kan även kombinera semestern i Umbrien med ett par dagar någon annan stans i Italien. Möjligheterna är många när du har din bil med dig och inte är låst av flygtider och ett program som andra har bestämt åt dig.

Se urvalet av resor till Umbrien i nedanstående översikt eller beställ ett gratis skräddarsytt erbjudande på en resa som är till 100% gjort utifrån dina egna önskemål!

Vägen till Umbrien

Det är självklart en bra bit att köra från Sverige till Umbrien, men det vägs upp av nöjet med att ha sin egen bil med sig vilket ger friheten och flexibiliteten att göra precis vad du själv har lust med. Det är en bra ide att dela upp körningen i etapper med övernattning någonstans längs vägen till exempel i Tyskland eller Österrike. När du vet att det väntar ett härligt ställe i Umbrien så blir bilturen så mycket lättare.

Och härligt, det är Umbrien verkligen. Här i Italiens gröna hjärta är det helt enkelt underbart att vara. Då och då när man kör runt i det frodiga landskapet, förbi vinodlingar och olivlundar och ser någon av alla de små städerna omgärdade av en gammal stabil stadsmur på en kulle i fjärran, då känns det nästan som tiden stått stilla i Umbrien ända sedan Medeltiden. Även om det finns turister i Umbrien, så har man lyckats bevara den genuina, autentiska och charmerande särprägeln som gör Umbrien så speciellt.

Det finns mycket att se i Umbrien, och det hade varit tämligen svårt att hinna runt till alla olika platser om man skulle använda sig av allmänna transportmedel. Det skulle åtminstone ta riktigt lång tid. En kör-själv-semester till Umbrien är därför optimalt om man vill ha friheten att komma runt och se sig omkring under sin semester.

>> Boka själv semesterlägenhet i Umbrien här.

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Umbrien

Populära hotell i Umbrien

Italien, Umbrien, San Martino in Campo
9,4
Fantastiskt
563 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, San Feliciano
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Umbrien, Valfabbrica
10,0
Fantastiskt
51 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi