Resor till Bettona

Semester med kultur och natur i särklass

Den lilla trevliga byn Bettona har antika etruskiska rötter och ett litet, men intressant, historiskt centrum. Från byn är det en vacker utsikt ut över dalarna.

Bettona ligger ca. 20 km från universitetsstaden och tillika regionshuvudstaden Perugia. Stadens medeltida stadsmur är fortfarande intakt och innehåller delar från den ursprungliga etruskiska muren. Bettona bjuder trots sin lilla storlek (ca. 3800 invånare) på en del sevärdheter.

I stadens historiska centrum kan du i Palazzetto del Podestà (1371) njuta av en betydelsefull samling målningar av bl.a. Pietro Perugino, Iacobo Siculo, Fiorenzo di Lorenzo och Della Robbia. Domkyrkan Santa Maria Maggiore med dess gotiska kapell är också värt ett besök. I Santa Andrea Oratoriet finns en målerisamling av Jesus korsfästelse från slutet av 1300-talet, skapad av målare från Giottos skola.

Gillar du marknader kan du med fördel besöka byn en torsdag, då det varje vecka är marknad. I augusti varje år hålls det ”gås-fest” i byn, med musik och dans, och där rätter bestående av gåsens månge användbara delar naturligtvis finns. I byn finner du alla nödvändiga inköpsmöjligheter till det dagliga behovet. Här finns också ett par goda restauranger samt ett par caféer.

Karta över Bettona

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över staden, samt för att se de semesterbostäder vi kan erbjuda i området.Hotellm semesterlägenhet eller villa

På Escapeaway kan vi erbjuda dig ett utval på över 1800 handplockade semesterbostäder i Italien, allt från små, trevliga B&B och stadshotell, till stämningsfulla villor och vingårdar. Detta gäller inte minst i regionen Umbrien.

Använder du sökmotorn här ovan, kan du snabbt få en överblick över tillgängliga semesterbostäder i Bettona under din valda resperiod. Har du redan en klr idé om vilken typ av bostad du söker, kan du med fördel använda filterfunktionen i sökmotorn. Här kan du både specificera bostadsform, samt önskningar om t.ex. pool, terrass och så vidare.

För dig som ska på semester med hela tjocka släkten, eller med en större grupp vänner, kan vi t.ex. rekommendera att hyra en hel villa i Umbrien. Det innebär en semester med massa privatliv och rik möjlighet att njuta av tiden tillsammans.

Har du fler frågor eller behov av lite assistans för att hitta helt rätt semesterbostad, är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon, via mail, eller på chatten. Vi sitter redo att ge goda tips och råd, så att du kan få en oförglömlig resa. 

Lufthavne og lokal transport

Flygplatser och lokal transport Det är drygt 2000 km från (mellersta) Sverige, om du hade tänkte åka iväg på en bilsemester till Italien. Vill du hellre flyga, finns det åtskilliga flygplatser inom räckvidd. Närmast ligger Perugia flygplats, som bland annat betjänas av Ryanair. Det finns dock inte i skrivande stund några direkta flygförbindelser hit, från flygplatserna i Skandinavien. Det finns det däremot till Rom och Florens, som dock ligger en bit ifrån, men är troligen det bästa valet om du vill komma snabbt fram.

Urvalet av flygavgångar till de olika italienska flygplatserna varierar från säsong till säsong, och därför rekommenderar vi att du kontrollerar aktuell information i sökmotorn här på Escapeaway. Här är det dessutom lätt att hitta det bästa priset på de flygavgångar som passar till din semester.

Det är en fördel att ha en hyrbil, om semestern går till en av Umbriens charmiga småstäder, det gäller även Bettona. Det kan vara svårt att komma fram med offentlig transport, så med en hyrbil blir det smidigare att ta sig runt och planera utflykter utan att behöva anpassa sig till de fåtaliga bussavgångarna i området.

Här hittar du råd om biluthyrning i Italien

Uyflykter

Du bor nära flera av Umbriens vackraste städer och du kan därför spendera mycket tid med att njuta av stämningen på en av de mysiga gatorna i t.ex. Assisi eller Perugia, som utöver en rik historia också bjuder på nästan allt du kan tänka dig då det kommer till bra restauranger och butiker. 

Är det unika naturupplevelser du önskar du? Då är en dagsutflykt till Monti Sibillini Nationalpark ett perfekt alternativ. Här hittar du ett stort nätverk av vandringsstigar, som bjuder på spektakulära utsikter utöver de vackra berglandskapen.

Lokala länkar

Stadens egen hemsida hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bettona