Resor till Assisi

Den vackra staden Assisi ligger majestätiskt belägen på en kulle med utsikt över det gröna umbriska landskapet. Från Assisi kan du lätt ta dig runt i Umbrien och besöka städer som Perugia samt Trasimenosjön. Boka din resa till Assisi med Escapeaway i dag!

Det är inte bara pilgrimsvandrare längs Cammino di San Francesco di Assisi, som blir helt överväldigade vid synen av den gigantiska Basilica di San Francesco, när de närmar sig Assisi. I religiösa sammanhang överträffas denna stad i Italien enbart av Vatikanstaten. Oavsett hur stor betydelse du själv tillägnar denna status så är det helt enastående att få uppleva atmosfären i staden, där du ofta möter franciskanermunkar runt omkring på de charmiga medeltidsgatorna. 

Även om du absolut inte behöver vara religiös för att njuta av en semester i Assisi, så skadar det inte om du lätt fascineras av vackra kyrkor och historian runt dem. Tillbringar du din semester här har du i motsats till dagsturisterna optimala förutsättningar för att uppleva när kvällsstämningen sänker sig över staden och lokalbefolkningen träffas på Piazza del Comune. Här kan du slå dig ner på ett av trottoarcaféerna runt fontänen och betrakta livet på torget med munkar och nunnor från hela världen.

Välkommen till Umbrien med Escapeaway, vi är specialister på resor till området omkring Assisi och andra resmål i Italien där du bor på handplockade hotell under din resa. Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland noga utvalda hotell i Assisi, samtliga med fina recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till San Martino in Campo
>> Läs om hur du kan hyra en semestervilla i Umbrien

Hotell i Assisi

Populära hotell i Assisi

Italien, Umbrien, Assisi
9,2
Fantastiskt
62 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Assisi
8,4
Mycket bra
741 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Assisi
9,0
Fantastiskt
320 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Avstånd till centrum: ca. 11.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Här får du lite nyttig information om Assisi, vilken förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester i denna berömda pilgrimsstad. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Italien. Stort nöje och trevlig resa!

En pärla i Umbrien 

Assisi ligger i regionen Umbrien som är känt som Italiens gröna hjärta. Staden har enbart omkring 25 000 invånare men hör ändå till en av de mest kända städerna i Italien och står med på UNESCO:s Världsarvslista. För dig som vill utforska stadens många intressanta sevärdheter är det en fördel att den gamla stadskärnan är förhållandevis liten. Du kan faktiskt ta dig runt till de flesta av sevärdheterna till fots. Ta dig ändå gott om tid för här finns en del branta gator som kan vara lite ansträngande. Särskilt mitt på sommaren är det skönt att unna sig rikligt med pauser kanske i någon sval kyrka eller kanske om du tar vägen förbi någon av de många gelaterierna på stadens smala gator.

Det går självklart inte att förneka att Basilica di San Francesco utgör huvudattraktionen i Assisi. Basilikan, som med sin placering på Subasio-bergets sluttning kan ses i hela dalen, är tillägnad Frans av Assisi (1182 – 1226), grundaren av Franciskanerorden, och som lokalt är känd som Francesco. Basilikan består av två hopbyggda kyrkor, en nedre och lite mörkare underkyrka, Basilica Inferiore, och en hög, ljus Basilica Superiore, samt en krypt kyrka med helgonets grav, Cripta di San Francesco. I basilikan kan du tillbringa mycket tid med att studera de många freskerna (kalkmålningarna) gjorda av några av Italiens mest kända målare från 1200- och 1300-talet, kvarlevorna efter Frans av Assisi kan dessutom ses genom ett fönster i kryptan. 

Många dagsbesökare från Rom använder bara några få timmar på att besöka Assisi, vilket är en skam. Den stora basilikan är långt ifrån den enda sevärdheten i stan. Den välbevarade medeltida stadskärnan rymmer även bland annat Nuova-kyrkan från 1615, som enligt sägnen är byggd på platsen där Frans av Assisis familj bodde. Bronsstatyn utanför kyrkan föreställer helgonets föräldrar. 

I centrum av stan ligger Piazza del Comune, inte långt från kyrkan, en annan naturlig samlingspunkt. Utöver trottoarcaféer och en lejonfontän så ligger även det lokala turistkontoret här. Är du intresserad av historia och vill utforska Assisis förflutna så rekommenderar jag att du besöker Foro Romano. Ingången till detta stadens delvis utgrävda romerska forum ligger precis runt hörnet från turistkontoret. Om du inte redan är trött i benen så bör du även gå en tur upp till medeltidsborgen Rocca Maggiore, som ligger ovanför Assisi med formidabel utsikt över både staden och det omkringliggande landskapet. 

Restauranger och butiker

Det råder ingen brist på bra och traditionella restauranger, trattorior och vinbarer i Assisi, som har blivit ett känt resmål även bland matturister. Här kan du slå dig ner vid ett bor med rödrutig duk och förvänta dig genuina kulinariska upplevelser ut över det vanliga. På grund av de många pilgrimerna och dagsturisterna så finns det dock en del "turistfällor", men söker du kvalitet så är ett gott råd att hålla utkik efter matställen nere i sidogatorna, där det ser ut att vara många italienska gäster. På sådana ställen blir man sällan besviken över en portion strangozzi al tartufo (pasta med tryffel) eller en pizza.

Det finns en del souvenirbutiker med tingeltangel som vänder sig till pilgrimer, men även gott om mer intressanta specialbutiker med konsthantverk och delikatesser från området. Det finns även ett hyfsat utbud av mini-markets i Assisi, där du kan hitta det mesta av de dagligvaror du behöver under din semester. Större supermarkets hittar du flera stycken i Santa Maria degli Angeli nedanför Assisi.

Transport

Järnvägsstationen, Stazione di Assisi, ligger knappa 4 kilometer från stan vid Piazza Dante Alighieri i Santa Maria degli Angeli, som är en slags förstad till Assisi (utan samma historiska charm). Stationen ligger längs järnvägen som förbinder Florens och Rom. En stor del av Assisis besökare ankommer just med tåg. Det går buss varje halvtimme den sista biten upp till den historiska stadsdelen. Innanför stadsmurarna är biltrafik förbjuden, men det är ju också bäst att utforska de smala, snirklande gatorna till fots. Till fots har du även störst möjlighet att upptäcka några av stadens små dolda pärlor. Det går även minibussar till och från en del av parkeringsplatserna om du inte har orken att gå hela vägen på de emellanåt branta gatorna.

Närmsta flygplats i förhållande till Assisi ligger vid Perugia. Det är dock som regel lättare att hitta en bra och billig flygförbindelse till huvudstaden. Det tar ett par timmar att åka tåg från Rom till Assisi, ankommer du med bil så finns det parkeringsplatser på ett par ställen i utkanten av den gamla stadskärnan. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Assisi?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 10 recensioner