Res med Escapeaway på en Aktiv semester till Umbrien

Önskar du en aktiv semester i vacker natur är Umbrien ett bra val!

Är du ute efter en aktiv semester så är Umbrien ett riktigt bra val! Regionen är känd för sin gröna och vackra natur med härliga dalar och sjöar som inbjuder till olika former av aktiv semester. Bara fantasin kan sätta gränser här, där naturen och många platser är osedvanligt oförstörda och varierande.

Om du tycker om aktiviteter på vattnet eller vid sjöbredden, så är det inte bara kusterna och de stora sjöarna i norra Italien som lämpar sig perfekt - även Umbriens stora sjö, Trasimenersjön, bjuder in till en aktiv semester på vattnet. Här utövas seglingssporter och vindsurfing, men möjlighetera till avslappning och solbadning är också rika. Här du starka ben, är mountainbike ett perfekt trasnportmedel i de gröna, backiga landskapen, och Monti Sibillini, med sina lägre toppar, brusande floder, skogsområden och rika fauna bjuder in till fina vandringsturer.

Några säger, att ju mer du reser runt i hela världen, desto mer värdesätter du Umbriens skönhet. Det är inte svårt att ge dem rätt, när man upplever denna välbevarade regione, som på många sätt är mer historisk än modern, men som likväl har mycket att erbjuda dig som moderna semestergäst.

Vandringssemester i Umbrien

Den perfekta aktiviteten, om du inte vill spendera hela semesterna liggandes på ryggen i solen - och det vill du nog inte om resmålet är Umbrien - är att snöra på sig ett par rubusta skor, ta med en flaska vatten i väskan och börja att utforska ditt närområde till fots. Många av de hotell som Escapeaway samarbetar med i Umbrien, ligger i mycket batursköna omgivningar, där du kan se fram emot många fina timmars vandring i backar, dalar och skogar.

Vandring omkring Trasimenersjön
En av de mest populära platserna att vandra på i Umbrien är Trasimenersjön. Det finns en uppsjö av olika vandringsrutter att välja emellan, där du kan komma helt nära inpå den vackra naturen och ta god tid på dig att utforska alla de charmiga städerna i området.

Här du lust att gå på en tur på cirka 5 timmar, kan du överväga att ge dig ut på rutten mellan Bettona och Collemancio. Starta med att ta en tur i Bettonas historiska centrum, där de smala gatorna tar dig tillbaka till en svunnen tid. Gå runt om stadens mur, och ta in de imponerade utsikterna över Assisi-dalen. Fortsätt genom olivolundarna mot Cinque Cerri, och därifrån genom de fordiga skogsområdena mot landsorten Collemancio. En otroligt vacker vandringstur, som visar det vackra, gröna landskapet som du hittar i Umbrien.

En annan vacker rutt vid Trasimenersjön, som även är av historiskt intresse, leder dig genom backar och skogar från landsorten Castelleone till den historiska staden Perugia Vecchia. Det tar lite över 2,5 timmar och är av lagom svårighetsgrad.

Assisi med omnejd
Att vandra i backarna runt Umbriens mest kända stad, Assisi, är en utsökt tur och ger dig möjlighet att uppleva den vackraste natur du kan föreställa dig - och samtidigt få besöka en antik stasd av stor historisk betydelse. Bergskedjan Monti Sibillini som vi nämnt här ovan, är nästan Paradiset på jorden, där vackra bergssidorna sätter ramarna om färgrika blomfält. Här kan du spendera många timmar - ja, faktiskt dagar - med vandringsstaven i handen.

>>> Här kan du boka semesterlägenheter i hela Umbrien.

Cykelsemester i Umbrien

Det finns många möjligheter att uppleva Umbrien med järnhästen som transportmedel. Speciellt om du tycker om mountainbiking, är Umbriens backar en härlig lekplats.

Det kanske kommer att överraska dig att vi även i detta sammanhang vill framhäva Trasimenersjöns bredder om omgivningar som en av de bästa platserna att hålla en aktiv semester - också till cykel. Hur låter exempelvis en tur runt den natursjöna sjön, från den spännande medeltida staden Castiglione del Lago till Tuoro? Ett perfekt sätt att få testa hjulen på cykeln, medan du upplever såväl naturen som småstäderna längs sjöbredden. En förhållandevis lätt tur på ca 30 km.

Är du en rutinerad mountainbiker, och önskar dig lite större utmaningar, kan du med fördel kasta dig över rutten från Umbertide till Montone längs med floden Tibern. Det är en cykelrutt av mellan svårighetsgrad, med en del backar. Rutten slutar i den vackra landsortsbyn Montone, som ligger på toppen av en kulle, och officiellt tillhör "de vackraste landsorterna i Italien". Missa inte det imponerade och nyligen restaurerade slottet Rocca d'Aries precis utanför staden.

Andra aktiviteter i Umbrien

Vindsurfing och kitesurfing på Trasimenersjön
Det är inte bra det lockande, frodiga, kuperade landskapet, som gör Umbrien speciellt. Naturskönhet hittar du trots allt på många platser i Italien - ja, de flesta italienska regioner är, som Umbrien, rika på det. Men Umbrien är den enda regionen i Italien, som inte har någon kustlinje. Här är du alltså mitt i Italien - så det finns god grund att betrakta Umbrien som Italiens hjärta.

Detta hindrar dig dock inte från att kasta dig ut i olika former av vattensport, om du har lust till det. Trasimenersjön är, med sin stora storlek och relativt begränsade djup, ett fantastiskt ställe att både vindsurfa och kitesurfa. Vi kan också nämna segling och wakeboarding som exempek på vad det aktiva semesterfolket kastar sig över när de intar den vackra sjön. Wakeboarding är en fartfylld och rolig sport, där du står på en bräda, som påminner om en snowboard, medan du dras fram av en motorbåt.

Det finns flera centrum för vattensport vid Trasimenersjön, där du kan hyra utrustning och ta lektioner. Den enda skolan som är certifierad som kitesurfing-skola under FIV (det italienska seglingssällskapet) är dock Kitemaniak School.

Storstadssemester
Här kroppen bara lust att se lite mer städer, är det från södra Umbrien endast cirka 1 timmes bilfärd till en stortstadssemester i Rom, med massor av sevärdheter på agendan. Du kan också ta tåget från stationen i Orvieto till Rom på en dryg timme. Mot norr, kan du nå kulturstaden Florens på ca 1,5 timme i bil.

>>> Läs mer om en storstadssemester i Italien här.

Matlagningskurser i Umbrien

Det umbriska köket är känt för att vara autentiskt, smakfullt och "nära jorden". Med det sista menas, att de umbriska kockarna är stolta över alla de bra råvaror som kommer från deras region, och så gott det går endast använder dem i deras matlagning - gärna utan komplicerade tillagningsmettoder. Umbrisk mat omnämns ofta som "bondemat", och det ska man se som poitivt. Här finns solida mattraditioner, som blivit vidareförda från generation till generation, och kvaliteten är i topp utifrån devisen "enkelt, men gott".

Umbrien är med andra ord, inte det värsta stället att lära känna italiensk mat, och skulle du ha lust till att själv lära dig laga några av de läckra umbriska rätterna, så finns det flera möjligheter - bland annat i den vackra regionshuvudstaden Perugia. Här ligger till exempel matlagningsskolan UmbriaCooks4You, som äga av ett amerikanskt-italienskt vänskapspar. Här erbjuder de matlagningskurser med flera syften och på olika nivåer.

Kontakta gärna oss på Escapeaway om du vill ha mer information om vilka aktiviteter du kan spendera din semester i Umbrien med. Vi kan berätta fler detaljer om hur möjligheterna för en aktiv semester ser ut i ett område som Umbrien.

>> Läs mer om aktiv semester