Resor till Acquasparta

Semester mitt i Italien, i historisk kurort

De varma källorna har sedan Romartiden lockat människor till Acquasparta. Den stämningsfulla landsorten är dessutom en bra utgångspunkt för att utforska Umbrien.

Aquas Partas hänvisade en gång till byn belägen mellan källorna Amerino och Furapane. Den ligger 320 m.ö.h. och ca. 15 km. från vattefallet Marmore samt städerna Todi och Spoleto. Byn ligger i en av de minst befolkade delarna av Umbrien, och är ännu idag omgiven av sin medeltida stadsmuren.

Under medeltiden var byn en del av de så kallade Terre Arnolfe och blev senare ägt av flera biskopar och kardinaler tills den kom under familjen Ces styrei, vilka byggde palatset med samma namn på 1500-talet. Byn var även huvudsäte för Accademia dei Lincei, som samlade vetenskapsmän från flera europeiska länder.

Idag har byn omkring 5000 invånare, som en gång om året samlas på gatorna på den stora Rievocazione rinascimentale, där byns kvarter tävlar mot varandra på gatan, men samlas på kvällen över ett gott glas vin på de lokala tavernorna.

Karta över Acquasparta

Klickar du på kartan här nedan kan du få en överblick över de semesterbostäder vi tillhandahåller i området. Du kan också se avstånd till flygplatser och andra städer i Italien och Europa.Hotell och semesterlägenheter i Acquasparta

Escapeaway erbjuder över 1800 semesterbostäder i Italien, och många av dessan handplockade hotell, lägenheter och villor kan utgöra den perfekta basen för en upplevelserik semester i Umbrien.

I sökmaskinen ovan, kan du snabbt få en överblick över de semesterbostäder som finns tillgängliga i och omkring området runt Acquasparta. Har du redan en klar idé om vad det är du söker, kan du med fördel använda filterfunktionen.

Vill du spendera semestern i Italiens gröna hjärta är "vanliga" hotell och lägenheter inte de enda möjligheterna du kan välja emellan. Om du gärna vill bo ute på landet i lugna omgivningr, kan det t.ex. varmt rekommenderas att titta på en semester på en agriturismo i Umbrien. Det är ofta ett rustikt lantställe, där man inrett några semesterlägenheter som är den perfekta basen till både en romantisk semester för två, eller till en semester med hela familjen. En del av lantställena har en egen restaurang och kanske en aktiv produktion av t.ex. vin, olivolja eller andra matprodukter. Denna form av semesterbostad finns det en del av i området runt Acquasparta. Det är en enastående möjligehet för att komma helt nära det äkt Italien och samtidigt slippa undan vardagens stress. 

Har du frågor om de olika möjligheterna, är du välkommen att kontakta oss. Våra resekonsulenter sitter redo med tips och rekommendationer som kan passa dina önskningar.

Flygplatser och lokal transport

Ska du spendera semestern i Acquasparta, och önskar att flyga till Italien, är Perugia flygplats den som ligger närmast. Denna är primärt intressant om du kan hitta en passande anknytning med Ryanair, som för närvarande är det enda flygbolag som har bas här. Dock finns det flera direkta förbindelser från Skandinaviska flygplatser, om du väljer att flygatill Rom som också ligger inom rimlig räckvidd. 

I sökmotorn här på Escapeaway kan du själv söka efter priser och flygrutter till samtliga flygplater i Italien, samt med alla flygbolag.

Även om det finns tågförbindelser från Rom till Terni, varifrån det finns en buss som tar dig det sista stycket till Acquasparta, är det normalt sätt snabbast att köra från flygplatsen till semesterbostaden. En hyrbil kan därför förbeställas och hämtas ut på flygplatsen, och med den till ditt förfogande under semestern är du mer fri att åka i väg på utflykter under semesterns lopp. Du kan beställa hyrbil här på Escapeaway.

Restauranger och shopping

Själva Acquasparta har en handfull restauranger, enkla butiker, kiosker och minimarknader där du kan hitta det mesta till det dagliga behovet.

Utflykter och sevärdheter

I staden råder en behaglig atmosfär, och det är en oförglömlig upplevelse att bara spatsera runt och suga in intrycken. Utforska de historiska sevärdheterna, eller slå dig ner på ett café och titta på folklivet. Torget framför Palazzo Cesi är enligt oss en av de vackraste platserna i byn. Du kan naturligtvis också njuta av ett avslappnande bad i den källan i Acquasparta som fortfarande är öppen. Därutöver ligger staden bra placerad för att åka på utflykt i närområdet, till San Gemini, Spoleto, Todi, Narni och Deruta, som är rika på kulturella och historiska sevärdheter.

Till dagsutflykter kan kulturstäder som Perugia, Assisi, Orvieto och Florens alla varmt rekommenderas. Även här kan man spendera hela dagen med att gå på upptäcktsfärd i de gamla stadsdelarna, och njuta av kulinariska upplevelser på marknader och alla trevliga restauranger. 

Sist, men inte minst, bor du i ett område som är rikt på naturupplevelse, vilka bjuder in till aktiviteter i det fria, som t.ex. vandringsturer i backarna.

Lokala länkar

Stadens egen hemsida hittar du här (på italienska)

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Acquasparta