Resor till Umbrien

Italiens gröna hjärta väntar på dig. Spännande resor till Umbrien med flyg från Sverige eller Danmark.

Sök bland spännande resor till Umbrien i centrala Italien. Använda Umbrien som utgångspunkt för besök i Rom och Florens, eller utforska de böljande backarna och de fascinerande städerna i denna region, som också kallas "Italiens gröna hjärta".

Umbrien har allt det vi reser till Italien för..., nästan. En bildskön och omväxlande natur med böljande kullar, berg och sjöar, fascinerande kulturstäder och pittoreska landsbyar, ett inspirerande kök med goda viner, väldoftande tryffel och underbar olivolja. Umbrien har förvisso inget hav, men så befinner du dig i hjärtat av Italien och har flera spännande utflyktsmål inom nära räckhåll. Dessutom ligger Umbrien fint i förhållande till Rom och är granne med Toscana.

Vill du gärna besöka centrala Italien? Då ska du styra mot Umbrien, som utöver Italiens gröna hjärta, också kallas för Toscanas lillebror - i alla fall av alla andra än de drygt 800.000 invånarna i Umbrien. Och känner du till Toscana, råder det inga tvivel om varför: både landskap, städer och människor påminner mycket om storebror, men i antalet turister är man också lillebror, vilket gör en resa till Umbrien särskilt intressant för dig som gärna vill ha gott om plats runt omkring dig på semestern.

I Umbrien är landskapet backigt och starkt präglat av den råa bergskedjan Apenninerna, som ligger som en östlig mur längs regionen. Endast få vägar leder över bergskammen, men det är också endast ett fåtal som övar lämna Umbrien, när man först kommit hit.

Toscanas lillebror?

Man hör ofta påstående att Umbrien är en mindre och billigare utgåva av Toscana. Det är på flera sätt fel och orättvist. Du ska inte välja Umbrien för att spara, utan för här är så mycket annat än i Toscana. På ett område är det dock korrekt att för som i Toscana finner du spännande städer i Umbrien, och du vill därför med en central placering ha flera möjligheter för utflykter. Den bästa tidpunkten för att besöka Italiens "gröna hjärta" är april - oktober.

Det autentiska Umbrien

Om du söker charmiga smala gator och gränder utan annan trängsel än den som lokalbefolkningen bjuder på, eller om du längtar efter det lite historiskt slitna som hör det autentiska Italien till och om du värdesätter varm och familjär gästfrihet framför modern hotellkomfort så finner du det helt säkert i Umbrien.

Söker du efter det autentiska Italien i naturen så letar du inte heller förgäves i Umbrien. I det stora och vackra naturreservatet Monti Sibillini förenas låga berg, brusande floder, skogsområde och en rik fauna. Området är även känt för sina vackra dalar och sjöar. Floden Tibern flyter genom det umbriska landskapet och är samtidigt en resa genom historien.

Semester för par

Står drömmen om en romantisk semester högst upp på önskelistan så är Umbrien det ideala resmålet. Här är möjligheterna att kombinera romantik med ett brett kulturellt utbud och god mat oändliga. Kombinera romantik med regionens breda utbud av sevärdheter, ta din käresta under armen och upplev natur, gastronomi och fantastisk kultur i harmoni.

Umbriens vackra huvudstad Perugia garanterar en dag i romantikens namn, och romantiken lever vidare i de många små städerna runt om i regionen som än idag bär tecken från etruskerna. Enligt en version av legenden om San Valentino, till vars minne man varje år firar Alla hjärtans dag, så kommer han från staden Terni i Umbrien. 

Umbriens enda flygplats är "San Francesco d'Assisi - Umbria International Airport" som ligger öster om huvudstaden Perugia. Hit flyger dock endast ett fåtal bolag, och normalt inga från Sverige eller Danmark, så du får titta utanför regionens gränser när du ska hitta en passande flygplats. Bästa alternativ är att flyga till Rom eller till Florens, beroende på om du ska besöka södra eller norra delen av Umbrien. Hittar du bra förbindelser till Pisa, är detta också ett alternativ.

Så här hittar du priser på din resa

Du kan resa från alla större flygplatser i Sverige och Danmark, samt från Hamburg, och i sökmotorn hittar du priser på direkta flygrutter samt på rutter med en mellanlandning. De flesta som reser till Umbrien väljer att flyga till Rom, men du kan också flyga till Florens som ligger kanske nära den norra delen av Umbrien. Hos Escapeaway väljer du själv avresedatum och reslängd.

De flesta kommer uppleva, att den västra delen av Umbrien är den mest intressanta, och har flest upplevelser. Här är vi nästan i Toscana, och det finns en rad fantastiska destinationer runt Trasimenosjön, samt i bergen söder om den. Från denna del av Umbrien, är det cirka 150 km till flygplatsen i Florens, och cirka 200 km till flygplatserna i Rom eller Pisa. Det är därför att rekommendera att hyra en bil på flygplatsen, så att du själv kan ta dig runt i regionen, i ditt eget tempo.

Mer information till din resa till Umbrien

Umbrien, omgiven av regionerna Toscana i väst, Marche i öst och Lazio i söder, är en av Italiens minsta regioner - och även en av de mest översedda när det kommer till resmål i Italien. Regionen har cirka 900.000 invånare, varav cirka 170.000 bor i Perugia, huvudstad i regionen.

Umbrien är känd för dess rika och allsidiga historia, som nästan förstärks av regionens excentriska placering mitt i landet, utan tillgång till havet. Det var här, etruskerna grundlade flera av deras viktigaste städer, däribland Perugia, som var en av etruskernas huvudstäder. Förutom det unika etruskiska arvet, bär Umbrien också vittnesbörd från Romarriket genom många intressanta lämningar i form av romerska teatrar, broar och basilikor - samt enastående spår från medelåldern och renässansen.

Regionens solida, rustika och traditionella kök är också värt en hel resa i sig själv. Med en värld av fantastiska råvaror, däribland inte mins tryffel, svamp och olika slags vilt kött, är regionen så att säga välutrustad från naturens sida; och vad naturen inte levererar, ordnar de duktiga umbriska kockarna och matfabrikörerna med korvar, linser, skinka och fårost - en resa till Umbrien är en utmaning för var och ens mage. Om det blir ett för stort problem, bör du för övrigt hålla dig borta från skink- och korvstaden Norcia.

Umbriens omväxlande och vackra natur, och alla dess historiska kulturstäder sätter pricken över i. i städer som Gubbio, Umbertide, Todi, Orvieto, Spoleto och Città della Pieve kan du gå på upptäcktsfärd i flera århundrades historia, från etruskernas Umbriens till renässansen. I regionens religiösa centrum, Assisi, kan du uppleva staden, där den berömda Franciskanorden grundades av stadsbarnet, den heliga Franciskus av Assisi, som försökte revolutionera den katolska kyrkans förkärlek till rikedom genom att hänge sig fullt ut till asketism. Och i Perugia, kan du uppleva stadens alla historiska monument, fantastiska restauranger och vackra botaniska trädgårdar - och om du har tur, även stadens världsberömda jazzfestival, Umbria Jazz, och den årliga chokladfestivalen.

Resmål i Umbrien

 • Gästrecensioner 9,2
  Assisi
  5 hotell
  En av Umbriens mest kulturella skatter är sevärda Assisi. Den vackra staden ligger majestätiskt på en höjd och blickar ut över det gröna landskapet. Från Assisi kan du smidigt komma runt i Umbrien och besöka staden Perugia samt Trasimenosjön.
 • Corciano
  3 hotell
  I Corciano befinner du dig precis öster om Transimenosjön och nära många av Umbriens andra spännande sevärdheter. Samtidigt ligger Toscana inom räckvidd för lite längre dagsutflykter. Men det kan mycket väl vara så att du bara vill njuta av ... livet i denna lilla medeltidsstad. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,4
  Todi
  3 hotell
  Todi som vackert breder ut sig längs en bergssluttning ovanför Tiberns floddal ligger omgiven av en stadsmur från Medeltiden. Todi är även känd som en stad där du på dina promenader runt omkring på de smala gatorna tydligt kan känna historiens vingslag.
 • Canalicchio
  2 hotell
  Det är en fantastisk utsikt från Canalicchio över det omkringliggande landskapet med de gröna, böljande kullarna. Utforska de nära omgivningar på vandrings- eller cykelturer från den trevliga, lilla medeltidsstaden eller använd den som utgångspunkt ... för längre utflykter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,4
  Cittá della Pieve ligger på toppen av en kulle i en del av Umbriens vackraste natur. Det är en mycket charmerande medeltidsstad som trots sin beskedliga storlek är full av liv. Stadens läge på gränsen till Toscana ger dig dessutom många spännande ... utflyktsmöjligheter. Läs mer
 • Fabro
  1 hotell
  Den lilla men trevliga medeltidsstaden Fabro ligger precis halvvägs mellan Florens och Rom. Staden har dessutom utmärkta tåg- och vägförbindelser så här har du en utmärkt utgångspunkt för en semester med massor av spännande utflykter.

Populära hotell i Umbrien

Italien, Umbrien, Fortignano
9,4
Fantastiskt
589 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Fabro
8,5
Mycket bra
230 omdömen
 • Närmaste flygplats: 66 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Collepepe
9,2
Fantastiskt
576 omdömen
 • Närmaste flygplats: 29 km
 • Närmaste stad: ca. 2 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Spännande städer finns det gott om i Umbrien. Flera av dessa är rika på arkitektoniska pärlor från framförallt medeltiden. Umbrien är därför den region som har bidragit med flest städer till den prestigefyllda klubben I borghi più Belli d'Italia som är en klubb för de av Italiens medeltidsstäder som inte bara tillhör de vackraste, men som även har k-märkts för att säkra dess kulturarv. Många av Umbriens medeltidsstäder ligger uppe på höga kullar med rester av stadsmurar runt dem, utanför vilka modernare byggnader med tiden tillförts.

Gubbio är en av Umbriens äldsta städer och erbjuder massor av välbevarade monument som vittnar om stadens stora forntid. I Gubbio finner man t.ex. en romersk teater, basilikan Sant'Ubaldo, katedralen Santi Mariano e Giacomo och mycket mer.

Umbertide som är känd för sina moderna konstsamlingar är ännu en fascinerande medeltidsstad med borg, kloster och vackra kyrkor.

Cittá della Pieve i närheten av Trasimenosjön och alldeles vid gränsen mot Toscana sägs vara grundad av etruskerna. Här finner man många intressanta monument från medeltiden och andra epoker.

Perugia är Umbriens huvudort. Staden var en av Etruskernas viktigaste och var vid en tidpunkt större än självaste Rom. Här finner man fullt av intressanta monument men staden är också känd för den internationella jazzfestivalen Umbria Jazz där flera världskända jazzmusiker uppträder varje år. Staden har också en internationell chokladfestival som är välbesökt av chokladentusiaster.

Assisi har de flesta nog hört talas om i förbindelse med den helige Franciskus av Assisi. Stor del staden består av byggnader från medeltiden men domineras nästan helt av helige Franciskus Basilika med tillhörande kloster.

Orvieto känner många till tack vare det vita vinet med samma namn. Även denna stad är grundad av Etruskerna. Domkyrkan är en av stadens huvudattraktioner.

Todi ligger vackert på det gröna och backiga landskapet. Man tror att staden blev grundad 2700 år f. Kr. Här finner man fornlämningar från både Etruskerna och Romarna.

Montefalco är en stad som givit namn åt Umbriens mycket goda rödvin Montefalco Sagrantino. Staden är av mindre storlek men är känd för sin fantastiska utsikt över landskapet.

Polino ligger på över 800 meters höjd ö.h. Här finns byggnader från 1500- och 1600-talet.

Spoleto har bevarat sin antika prägel med tydliga spår efter Romarna. Staden har även varit under Lombardiskt styre. Domkyrkan, en romersk bro, basilikan och den romanska kyrkan Sant'Eufemia hör till huvudattraktionerna.

Norcia är känd för sina goda skinkor och korvar av gris och vildsvin samt för den svarta tryffeln som man hittar här. Många av stadens monument har tagit skada av de jordskalv som ibland drabbar området. Stadens domkyrka är från renässansen. Men ett besök i Norcia är ofta också ett kulinariskt besök där du har möjlighet att smaka på det lokala umbriska köket.

Vad tycker gästerna om i Umbrien?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 112 recensioner