Resor till Volterra

Stämningsfull medeltidsstad

Volterra bör nämnas i samband med andra toscanska favoriter som Florens, Siena, Lucca, San Gimignano och Pisa för det är verkligen en enastående vacker toscansk stad med arv från både Medeltiden och Renesansen. Utsikten från staden är lika fantastisk som de små gatorna i stadens inre är charmiga och mysiga. Självklart kommer turister hit men inte i lika stor utsträckning som till ovan nämnda städer och om kvällen är nästan alla borta. Här ligger nämligen endast 3 hotell innanför stadsmuren men hela 25 restauranger och lika många cafeér vilket ger stora valmöjligheter.

Etruskerna

Trots att Etruskerna i många år styrde Volterra var det förgående civilisationer som grundade staden, Villa Nova-kulturen (9-7. år f.Kr.). Etruskerna gjorde under många århundrade Volterra till en blomstrande och stark stad, men under det 3:e århundradet f.Kr. kom Volterra att tillhöra det Romerska riket. Det finns idag många romerska ruiner som bekräftar detta. Staden har alltid varit slagkraftig och detta även under Medeltidens mörkaste tid. Anledning? För att Volterra ligger försvarsmässigt perfekt och stadens omgivning är rik på olika sten- och mineraler.

Redan under det 5:e århundradet blev Volterra biskopiserad, och omkring år 1000 blev biskopparnas makt större, tills den blev arvlig under familjen Pannocchieschi åren 1150-1239. Då uppstod kommunen, och under näst kommande årtionde skiftade Volterra ofta sida i kampen mellan ghibelliner och guelfer till mitten av 1300-talet.

De rika mineralerna som fanns medförde också att ”storebror” Florens fick upp ögonen för staden. År 1360 föll Volterra under Florens. Ett upprors försök år 1472 blev nedslagit med hård hand av de styrande universal personerna Lorenzo il Magnifico de´Medici och hertigen av Urbino. Grunden till den kraftiga reaktionen var Volterras stora alunminer, vars produktion hade stor betydelse för Florens tygväverier.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Volterra

Vad tycker gästerna om i Volterra?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 22 recensioner