Vingårdssemester i Toscana

Vingårdssemester i Toscana? Escapeaway erbjuder ett brett utbud av handplockade vingårdar för din resa i vinets tecken till Toscana. Få här våra restips och rekommendationer.

Är du en av de många svenskar som varje år drömmer om att resa på vingårdsemester till Toscana? Så läs med här - och få några användbara restips för din vingårdsvistelse.

Vinkultur sedan etruskerna

Det finns knappast någon annan region i Italien som omtalats mer för sina vingårdar och sitt vin än Toscana, även om flera regioner tar allt mer plats som t.ex. Piemonte och Apulien. Och regionen har en lång historia när det gäller vin. Redan under etruskerna i det åttonde århundradet f.Kr., var Toscana en viktig vinregion i Italien. Här genomfördes en livlig vinhandel med andra regioner i Italien - i synnerhet den södra delen av landet och landets centrum, Rom - men också med den gamla antika regionen Gallien och med de grekiska handelsresande som reste förbi.

Under Medeltiden tog munkarna över och utvecklade den toskanska vinkulturen ytterligare innan regionen flera århundraden senare, år 1716 var föremål för kanske världens första officiella vindistrikt när ärkehertigen av Toscana, Cosimo III de Medici formellt utsedde fyra områden i regionen som enligt hans åsikt producerade de bästa vinerna och olivolja; dessa var Carmignano, Chianti, Pomino och Val d'Arno di Sopra.

Innovativ vinkultur

I modern tid har den toskanska vinproduktionen ofta fått beröm för sin gynnsamma odling av sangiovese druvan, som ofta hamnat i skuggan av den franska; och fram till 1970-talet var nivån i den toskanska vinproduktionen inte bara varierande - som den faktiskt är än idag - men också generellt låg.

Under de senaste 40 åren - börjar med så kallade Supertoscanska viner som gjorde uppror mot den generellt låga kvalitet bland de toskanska vinerna - har nivån ökat dramatiskt och regionen står nu inte bara för den tredje största produktionen av DOC / DOCG viner i Italien, men också en av de mest innovativa och spännande vinkulturer i landet.

Toscanas många vingårdar

Det bästa sättet att uppleva den toskanska vinkulturen är naturligtvis att besöka några av de platser där viner produceras. Det gör man bland annat på några av de vingårdar runt om i regionen, och som i storlek och art kan variera från en liten familjeägd vingård till de kolossala vinproducenter som ägs av ett kooperativ.

Få tips till val av vingård och mer information och inspiration till din semester i Toscana med Escapeaway

Innan du reser iväg på vinresa till Toscana finns det ett antal saker som är bra att tänka på:

Förbered dig hemifrån

Det är en god idé att i förväg sätta sig in i vilka vingårdar som du vill besöka innan du reser hemifrån Sverige Naturligtvis kan du också välja att köra omkring på måfå och besöka de platser du råkar komma förbi på vägen när du är i Toscana, men dels varierar kvalitet på de olika vingårdarna, och ofta kan det vara svårt att hitta rätt om du inte vet var de ligger. Detta inte minst på grund av placeringen på landsbygden där skyltningen inte alltid är den bästa.

Så om du vill vara säker på att besöka en vingård som du vet håller fin kvalitet och som du kan finna utan att spendera för mycket tid på att köra fel, är det en god idé att förbereda dig hemifrån. Bokar du din vingårdsvistelse genom Escapeaway finns det dessutom fördelar med att vi kan förboka vingårdsbesök och provsmakningar på gården du ska bo på.

Boka ett vingårdsbesök

Vissa vingårdar erbjuder organiserade vinprovningar och turer, men du bör undersöka när och hur innan du reser. Många vingårdar - särskilt de små som inte har någon butik förväntar att du avtalar tid för ditt besök innan du dyker upp, då de kan vara igång med helt andra saker och arbete.

Större vingårdar som har en butik och /eller vinprovningsrum är dock som regel öppna för allmänheten och här kan du i de flesta fall gå in när som helst under dagen, förutom mellan kl. 13 och 15, då det är lunch och siesta.

Slutligen är det också viktigt att komma ihåg att det finns vingårdar som inte accepterar besök.

Priser

Vinprovningar på vingårdar i Toscana är i vissa fall gratis (varefter du vanligtvis förväntas att köpa något från gårdsbutiken), medan det andra gånger kostar en slant, som varierar från vingård till vingård. En vanlig avgift för en vinprovning ligger mellan 10 - 20 euro per person. Återigen är det en god idé att undersöka förhållande och pris i förväg.

Även om Toscana är den region där du finner flest vingårdar i Italien finns det många andra spännande resmål där du kan bo på en vingård. Här ibland kan vi, som redan nämnt, tipsa om vinregioner så som Piemonte (Langhe vindistrikt), Veneto (Valpolicella vindistrikt) eller på Sicilien. Och hos Escapeaway erbjuder vi ett stort och fint urval av handplockade hotell och semesterboende på charmiga vingårdar i alla regioner. Läs mer om vingårdsemester på andra destinationer i Italien

Vingårdssemester i Toscana med Escapeaway

Vill du kombinera din avslappning på semestern med enastående vinupplevelser, är den en vingårdssemester i Toscana du ska åka iväg på. Vingårdarna i Toscana ligger i vackra omgivningar mellan gröna olivträd, vinrankor och böljande backar med cypresser under en akvarellblå himmel. Toscana är fullt av vackra landskap och frodiga marker. 

Det bästa argumentet att välja Toscana till din vingårdssemester, är att Toscana är en av Italiens mest betydelsefulla vinregioner. Druvan Sangiovese är regionens stolthet, då druvan, i det toskanska klimatet med varma dagar och lite kyligare nätter, uppnår allra bäst kvalitet. Dessutom är regionens vinodlingar mer fokuserade på kvalitet än på kvantitet, så på en vingårdssemester i Toscana kommer du att uppleva det bästa inom italiensk vinproduktion. 80% av vinproduktionen i Toscana är rödvin. De resterande 20% fördelar sig på vitt vin och regionens specialitet, Vin Santo, som är ett mycket sött dessertvin.

När du efter en dag med upplevelser i Toscanas medeltida städer, längs regionens fina sandstränder eller på ett av regionens otaliga museum, ska skämma bort dina smaklökar, blir det inte bättre än med ett glas, eller två, av de aromatiska vinerna från Toscana. Det finns gott att välja emellan, så varje dag rymmer nya, spännande smakupplevelser. En vingårdssemester i Toscana ger dig minnen för livet.

Vinupplevelser i Toscana

Det är inte särskilt överraskande att så många turister varje år hittar vägen till en av Italiens bästa vinregioner. Toscana bjuder på helt enastående vinupplevelser och några av Italiens bästa viner produceras på Sangiovese druvan i denna region. Sangiovese druvan används på många håll i Italien men just här i Toscana kommer den verkligen till sin rätt eftersom regionens klimat med varma dagar och svala nätter låter druvan mogna på ett idealiskt sätt som ger precis lagom sötma och bitterhet. Omkring 80% av allt vin som produceras i Toscana är rödvin. Resten är vittvin och det söta dessertvinet Vin Santo, som översatt till svenska betyder "Heligt vin".

Bo på ett av våra underbara gömställen i Toscana så att du lätt kan utforska regionen och dess många vingårdar. Om du hyr en bil har du friheten att kunna besöka de vingårdar som ligger lite utanför allfartsvägarna. I Toscana kan du verkligen hitta entusiastiska vinfamiljer som i generationer har vigt sina liv åt vinframställning på sina egna vingårdar med tillhörande marker. De vet allt om jordens beskaffenhet och om hur man bäst odlar vin för att få fram just de kvaliteter som de anser mest attraktiva. En vin-resa till Toscana ger dig en enastående vinupplevelser och smakintryck som dröjer sig kvar hos dig länge.

>> Se var du kan bo i Toscana när du reser med Escapeaway

>> Läs mer om vingård

Karta över Toscana

Populära hotell i Toscana

Italien, Toscana, Pisa
8,6
Mycket bra
1594 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Guardistallo
9,0
Fantastiskt
136 omdömen
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Terricciola
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)