Resor till Vinci

Medeltidsstaden Vinci är uppkallad efter Leonardo da Vinci som föddes några få kilometer härifrån år 1452. Den centrala punkten i staden är den vackra borgen Castello Conti. Borgen hyser idag det lilla men innehållsrika Museo Leonardiano tillägnat den italienske renässansens största geni som var både målare, bildhuggare, arkitekt, vetenskapsman och uppfinnare. Vill du även se hans födelsehem så ligger det några få kilometer norrut. Detta lilla lantställe har också en utställning om hans liv och verk och är väl värt ett besök.

Vinci ligger i hjärtat av Toscana omkring 40 kilometers körning från Florens. Det är därför inte bara som födelseort för Leonardo da Vinci som denna lilla stad är intressant som resmål. Utöver denna berömda världsarvsstad har du till exempel även Pisa och Lucca inom räckhåll. Även om du därför befinner dig i ett område med hög koncentration av kända sevärdheter så ger dig en resa till Vinci samtidig en möjlighet att få uppleva äkta toskanskt landsortsliv.

Landsortsidyll på sluttningarna av Montalbano

I och för sig lever man inte heller i Vince längre uteslutande av oliv- och vinodling men den ursprungliga landsortsatmosfären är till stor del intakt. Vill du utforska närområdet så kan det varmt rekommenderas att låta bilen stå och till exempel gå längs Sentiero Verde genom olivlundar och vinodlingar till Anchiano, den lilla fläcken på kartan där Leonardo da Vinci faktiska födelsehem Casa Natale di Leonardo ligger. Det finns på det hela taget fina möjligheter till att vandra i vackra lantliga omgivningar i området runt staden där det finns flera väl markerade vandringsleder.

För de flesta som kommer till Vinci på en dagstur gör det för att besöka museet och allt annat som anknyter till Leonardo da Vinci. Det är ganska förståeligt men det är inte det enda som gör det värt att resa till Vinci. Staden är inte enbart stämningsfull utan har dessutom en lagom storlek för att här ska finnas allt du kan tänkas behöva under din semester. Längs huvudgatan ligger flera vinbarer, gelaterior (glassbarer) och andra småbutiker. Här hittar du även ett brett urval av restauranger där du kan njuta av det bästa från det traditionella toskanska köket som även har spritt sig till de flesta delar av världen. Under sommarens lopp äger flera kulturella händelser rum i Vinci med allt från marknader till friluftskonserter och traditionella festivaler.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Vinci