Resor till Versilia

Versilia är ett attraktivt område längs den toskanska kusten i den nordvästra delen av provinsen Lucca i Toscana. Området är uppkallat efter Versilia-floden och inkluderar idag flera charmiga kuststäder, såsom Forte dei Marmi, Pietrasanta och Viareggio. Här hittar du flera fashionabla restauranger och nattklubbar, samt en kombination av pittoreska stränder, ett konstnärligt arv och en livlig atmosfär. Området har något för alla resenärer, oavsett ålder och intresse.

Vackra stränder och fashionabla städer

Stränderna i Versilia är kanske områdets största attraktion. Med dess fina sand och klara vatten erbjuder de en perfekt plats för avkoppling och solbad. Stränderna är dessutom välutrustade med både strandbarer och flera olika privata bad där du kan hyra parasoll och solsängar. Havet blir långsamt djupare, vilket gör att platsen också passar utmärkt för dig som reser med små barn som är badsugna. Många av strandklubbarna är också öppna sent på kvällen och blir då till restauranger och nattklubbar där du kan äta gott och sedan dansa tills solen går upp igen. Det råder en härlig atmosfär, precis som det ska vara på semestern.

Forte dei Marmi är särskilt populärt bland kändisar och erbjuder exklusiva strandområden och fashionabla strandklubbar. Viareggio är känt för sina breda stränder och den årliga karnevalen, medan Pietrasanta lockar konstälskare med sina konstgallerier och skulpturer. För kulturella utflykter kan du också besöka staden Lucca, som ligger inom räckhåll från Versilia. Lucca är känd för sina välbevarade stadsmurar och charmiga medeltida stadskärna. Du kan hyra en cykel och cykla runt på stadsmurarna eller utforska de vackra kyrkorna och pittoreska torg. Ett annat intressant utflyktsmål är Pisa, där du kan besöka den berömda lutande tornet och Piazza dei Miracoli.

Ett färgstark kulturliv och storslagen natur

Just allsidigheten, där du själv kan bestämma om semestern ska spenderas på att njuta av det avslappnande strandlivet eller på mer aktiva upplevelser, är något som attraherar Versilia som resmål. Den avslappnade atmosfären och de betagande omgivningarna med kilometerlånga stränder vid foten av inlandets branta berg, lockar inte bara semesterresenärer. Området har också genom årtionden vart en favorit bland konstnärer.

Framförallt på sommaren råder ett pulserande nattliv på de legendariska klubbarna längs kusten. Här finns dock underhållningsmöjligheter för resenärer i alla åldrar. På en resa till Versilia, kan du under större delen av året också uppleva lokala spännande kulturella arrangemang. Det inkluderar den färgglada karnevalen i Viareggio, som är en av landets mest kända, samt den stämningsfulla Puccini-festivalen (opera) i Torre del Lago.

Med tåget som kör längs kusten kan du enkelt ta dig runt i området. Om du vill utforska inlandet, kan du också åka iväg med bussar eller i egen bil/hyrbil. Med tillgång till en bil har du större möjlighet att utforska de idylliska landsorterna som under högsäsongen har en mer avslappnad atmosfär än nere vid kusten. Bergen gömmer också på flera grottor, där bland annat den fantastiskt vackra marmorgrottan Antro del Corchia är öppen för besökare.

Gastronomi i Versilia

När det gäller mat och dryck erbjuder Versilia en utsökt toskansk gastronomisk upplevelse. Du bör definitivt smaka på toskanska specialiteter som ribollita (soppa gjord på bröd och grönsaker), bistecca alla fiorentina (klassisk stek) och pappa al pomodoro (tomatsoppa). Prova också den lokala osten pecorino toscano, som går bra ihop med ett glas toskanskt rött vin. På ett besök i Italien, får du inte heller missa att äta den berömda glassen, som finns i en mängd olika smaker.

Så reser du till Versilia från Sverige

För att ta sig till Versilia från Sverige är den enklaste och mest bekväma vägen att flyga till Pisa internationella flygplats. Från flygplatsen kan du antingen hyra en bil eller ta en tågresa till Versilia. Det finns också möjlighet att ta en inrikesflygning till Florens, Bologna eller Rom och sedan ta tåget eller hyra en bil till Versilia. 

Hos oss på Escapeaway kan du välja att endast boka hotell i Versilia, eller att boka en paketresa som inkluderar både hotell, flygresa och eventuell hyrbil. Använd sökmotorn här på sidan, för att hitta det alternativ som bäst passar dig och dina önskemål.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Versilia

Vad tycker gästerna om i Versilia?

6,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner