Vädret, när du reser till Toscana

Du ska verkligen ha otur om du reser till Toscana i perioden mellan april och oktober och upplever flera dagar med dåligt väder. Normalt sätt är klimatet under sommarhalvåret varmt och torrt, endast med några få regnfall då och då. I nedanstående text kan du hitta lite information om vädret och klimatet i Toscana, men det är viktigt att understryka, att hos Escapeaway är vi specialister på handplockade semesterbostäder och hotell i Toscana, inte på vädret.

Klimatet i Toscana är som på många andra resmål i Italien, generellt mycket milt med avvikelse beroende på geografin i varje unikt område. I detta inlägg kan du läsa lite om vädret i Toscana.

Kusten och dalarna brukar har varmare somrar än höjderna eller bergen. April, maj, oktober och november är bra månader att besöka Toscana - de har solrika dagar, men risken för regn är också större. Vintern bjuder på många solrika, milda dagar, men nätterna är kalla, framförallt på höjderna.

De varmaste månaderna är generellt juli och augusti, medan juni och september har härligt varmt väder utan att det blir för varmt. Självklart finns det alltid undantag eller torra perioder som gör att några dagar blir riktigt varma.

De kyligare månaderna är december och januari, där den senare är något kyligare. Temperaturerna tenderar att ligga runt 7°C längs kusten och mellan 3,5°C till 5,5°C inne i landet. Temperaturerna i bergen är under fryspunkt, och snön lockar skidentusiaster.

November är den månad som har mest nederbörd i genomsnitt, men oktober, december, mars och april får generellt också mycket regn.

Bästa tidpunkt att åka till Toscana på

Det är viktigt att komma ihåg, att den huvudsakliga turistsäsongen sträcker sig från mitten av april till slutet av september, med juli och augusti som de månader då det kulminerar. Den bästa tidpunkten att besöka Toscana på är i den mer stilla delen av säsongen, från april till juni och från semptember till oktober, då vädret i regel är bra, priserna lägre och "färre" turister befinner sif i området. Många har också upptäckt fördelarna med att lägga sitt besök under "lågsäsong" (vinter och tidig vår), då priserna är lägre och man tydligt märker att det är färre turister.

Tidpunkten runt påsk och jul är också högsäsong för turister, då många italienare också åker på semester i dessa perioder. Ofta visar detta sig i högre presier på dessa tidpunkter, vilket också gäller perioden juli och augusti, när det handlar om inkvartering och många andra tjänster. 

Vädret i området runt Florens

Florens är Italiens historiska huvudstad i Toscana och födelseplatsen för den italienska renässansen.

Eftersom Florens ligger inne i landet i norra Italien, upplever staden ett fuktigt subtropiskt klimat. Det betyder, att det är fyra olika säsonger med stora temperatursskillnader. Det är primärt för att läget inne i lander betyder att staden inte tempereras av vindarna från kusten, som gör, att Toscanas kustområden har betydligt mildare klimat.

De "tropiska" kännetecknen uppstår av den högs luftfuktigheten i regionen på grund av läget i en dal, men också för att en flod flyter genom staden. År 1966 förutsakade floden Arno ödeläggande översvämningar, som resulterade i 40 människors död, och det ödelade dessutom ovärderliga konstverk och böcker.

Sommaren i Florens är varm och fuktig, med högsta genomsnittstemperatur på 31°C i juli och augusti. Utanför de varmaste månaderna ligger högsta genomsnittstemperatur på 28°C och 27 i juni och september. Det är skönt att det inte är extremt varm, då det kan bli obehagligt - framförallt i trängslen under sommaren. Nätterna för med sig lite svalka, då temperaturerna ofta faller till runt 15-19°C.

Nederbördsmängden har sin lägsta nivå i juni och juli, men krafiga skyfall, och ibland åskväder, bryter loss cirka 5 dagar i månaden. Nederbördsmängden ökar i augusti och september, då åskväder är mer vanligt. Fantastiskt solsken är det mycket av, och i juli kan det var aupp till 10 timmars solsken om dagen.

Hösten har egenskaper som liknar vårens, men omvänt. Temperaturerna är fortfarande mycket varma i okober, som har högsta genomsnittstemperatur på 21°C och lägsta på 10°C. Oktober har också en anständig mängd soltimmar med 5 timmar om dagen. November är mycket kallare - här ses dagstemperatuerer på 15°C och nattemperaturer på genomsnittliga 6°C. Regnmängden ökar över säsongen och når sin höjd i november. Men regnen hänger också ihop med sällsynta, kraftiga stormar, även på sommaren, och det är sällan det regnar på dagen.

Vintrarna i Florens är kalla och fuktiga. Januari är den kallaste månaden med högsta genomsnittstemperatur på 10°C och lägsta på 1°C. December och februari är endast lite varmare. Nederbördsmängden faller i samband med att säsongen fortskrider. Det faller snö någon gång emellanåt. det är ofta molnigt, med endast 3 timmars solsken om dagen. Stormfulla dagar gör att det känns mycket kallare och det krävs en tjockare jacka. 

Våren i Florens är vacker, när stadens blommor börjar slå ut och parkerna återigen blir gröna. I mars stiger temperaturerna till genomsnittliga 10°C och i april från 14°C hela vägen till 19°C. april har generellt fler regndagar än mars, men mängden är mindre. Maj är praktfull i Florens. Men en genomsnittlig dagstemperatur på 17°C och precis innan turistsäsongen sätter igång, är det den perfekta månaden att besöka Florens på.

Vädret i området runt Pisa

Belägen nära Italiens nordvästra kust, karaktäriseras Pisa av ett typiskt medelhavsklimat med varmt, torrt sommarväder och milda, mer fuktiga vintermånader. Pisa har generellt bra väder året runt, vilket gör staden till en behaglig destination att besöka när som helst på året. Den genomsnittliga temperaturen i Pisa är ca. 20°C.

På sommaren upplever Pisa subtropiska högtryck som driver mot norr på från maj till augusti. Det betyder markant högre temperaturer och lite regn. Sommaren kan vara en mycket jobbig tid i området runt Pisa, då vädret är mycket soligt och temperaturerna kan bli extremt höga. Resenärer kan vänta sig en hög luftfuktighet; speciellt i själva centrum, där den till tiden kan överstiga 70%. Dagarna om sommaren är solskensfyllda och vindstilla, medan kvällarna vanligtvis är kyligare och därmed med behagliga. Högsta temperatur i Pisa upplevs i juli, augusti och september där de ofta kryper upp mot 30°C.

Våren är den tid på året då staden vilar i sig själv. Temperaturerna är på den mest behagliga nivån, men det kan fortfarande vara en av de mer fuktiga perioderna på året. I maj, är regn en sällsynthet, och dagarna blir längre med upp till 10 timmars dagsljus! Medeltemperaturen på den här tiden på året är mellan 18°C och 24°C. Även om Pisas mer lugna säsonger i regel faller under våren och hösten, är temperaturer vid dessa tider de mest behagliga, ochutgör grunden för en perfekt semester.

Pisa har konstanta vintertemperaturer på ca 12°C och har färre regnskurar än under höstmånaderna. I januari faller temperaturerna till 5°C, kanske ännu mer. Men i oktober och november är det vanligt med temperaturer på över 20°C. Även om det är massor av solsken på vintern, kan staden också uppleva dimma som kan få den genomsnittliga nederbörden att öka.

Hösten är en vacker tid att besöka Pisa på. Vädret är fortfarande mycket varmt och lugnt i slutet av oktober, och några gånger ända in i november. Medeltemperaturen om hösten är 21°C till 24°C. Det genomsnittliga antalet timmar med dagsljus varierar mellan 8 och 9 timmar per dag.

Väder och klimat i Italien

Vill du veta mer om vädret på andra resmål i Italien, så kan du hitta inlägg på vår blogg om klimat och geografi. Förutom texter om ämnet klimat och geografi, hittar du där också inspiration till din resa i form av inlägg om klutur, historia, sevärdheter och mycket mer. Vi tar förbehåll för fel i ovanstående informatiom om vädret i Toscana, och hänvisar till hemsidor som SMHI om du önskar mer fakta och information om vädret.

>> Läs mer om vädret i Italien
>> Läs även om kör-själv semester till Toscana