Resor till Uzzano

Uzzano är en pittoresk landsort som ligger på en backe i norra Toscana, nästan mitt emellan Lucca och Pistoia. Uzzano nämns för första gången i historiska dokument runt år 1000. På den tiden byggde man en fästning här för att husera resenärer mellan Florens och Lucca, men då hade här redan funnits en bosättning i flera hundra år tidigare. Stadens långa historia kommer du tydligt att märka, när du promenerar på de snirkliga kullerstensgatorna mellan rustika hus med väldoftande balkonglådor.

Den pittoreska medeltida staden bjuder på en autentisk toskansk atmosfär och är ett bra bevis på att det även i de mest kända delarna av Toscana går att finna platser där det nästan känns som att tiden stått stilla. Här känns det nästan som att du funnit ditt eget hemliga ställe och det finns inget som distraherar dig från den stillhet och ro som man sammankopplar med en traditionell toskansk medeltidsstad.  

Sevärdheter och attraktioner i Uzzano

Uzzano är känt för sin historia, arkitektur och fantastiska utsikt över de omgivande kullarna. En av stadens främsta sevärdheter är Uzzano slott, som dominerar stadens horisont. Slottet har anor från medeltiden och är en imponerande struktur som erbjuder panoramautsikt över den omgivande landsbygden.

På vägen upp genom olivlundarna i Cal di Nievole till själva Uzzano passerar du flera utspridda bebyggelser, bland annat Villa Orsi Bertolini. Här bodde den italienske kompositören Giacomo Puccini (1858-1924) några månader och sägs ha inspirerats av de vackra omgivningarna när han skrev några av akterna till den berömda operan La Bohème. Villan är idag öppen för besökare vid särskilda event.

Under lång tid levde invånarna i Uzzana av att odla oliver och vindruvor för att göra olja och vin. På 1700-talet började man också upprätta silkesmaskar och runt 1900-talets start började man också framställa mursten och odla blommor.

Nära Toscanas största utflyktsmål

I närheten av Uzzano finns det flera utflyktsmål och aktiviteter att utforska, några av dem är Toscanas mest kända attraktioner. Det är exempelvis endast 21 kilometer till centrum av Lucca som är en av regionens vackraste städer. Du kan också besöka staden Pescia, som ligger bara några kilometer bort, och upptäcka dess charmiga torg och medeltida byggnader. Missa inte heller det lutande tornet i Pisa, och inte minst Florens som bjuder på en uppsjö av monument, restauranger och butiker.

För naturälskare finns det vackra vandringsleder i området där du kan njuta av den natursköna skönheten och upptäcka traditionella toskanska lantgårdar och olivlundar.

Gastronomi i Uzzano

När det gäller mat och dryck är Uzzano en del av den rika toskanska kulinariska traditionen. Du bör definitivt prova toskanska specialiteter som ribollita (soppa gjord på bröd och grönsaker), bistecca alla fiorentina (tjock stek) och pappa al pomodoro (en tomatsoppa). Prova också det lokala vinet, som inkluderar kända viner som Chianti och Brunello di Montalcino.

Det finns inte ett jättestort urval restauranger i Uzzano, men har du en bil till ditt förfogande under resan, kan du enkelt ta dig till exempelvis Pescia där du hittar fler valmöjligheter. 

Så reser du till Uzzano från Sverige

För att ta dig till Uzzano från Sverige är den enklaste vägen att flyga till Pisa internationella flygplats. Från flygplatsen kan du antingen hyra en bil och köra till Uzzano, vilket tar cirka en timme, eller så kan du ta tåget till Pescia och sedan ta en kort taxiresa till Uzzano. Alternativt kan du också ta en flyga till Florens och sedan ta tåget eller hyra en bil för att ta dig till Uzzano. 

Hos oss på Escapeaway kan du välja att endast boka hotellet i Uzzano, eller en paketresa som inkluderar både hotell, flygresa och eventuell hyrbil. Använd sökmotorn här på sidan för att hitta bäst alternativ för dig.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Uzzano