Resor till Torrita di Siena

Toscansk idyll på landet med bra läge

Denna gamla fästningsstad ligger på sidorna av Val di Chiana. Även om stadens namn leder tankarna till Siena, så är det hela 55 km mellan städerna.

Ursprungligen var Torrita di Siena endast en liten landsort, men utvecklldes med tiden till en fästningsstad som en del av Sienas försvar i konflikten med fiorentinarna. I stadens gamla kärna känner du fortfarande tydligt hitoriens vingslag, när du t.ex. står framför den gamla stadsmuren.

Karta över Torrita di Siena

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över staden samt de semesterbostäder vi erbjuder i denna del av Toscana.Handplockade hotell, semesterlägenheter och villor

Det stora urvalet på fler än 1800 handplockade semesterbostäder i Italien, som du hittar här hos Escapeaway Resor, inkluderar många olika villor, hotell och semesterbostäder i Toscana.

Använd sökmotorn här ovan, för att få en överblick över de semesterbostäder som finns tillgängliga i och runt omkring Torrita di Siena. Du kan också använda filterfunktionen, om du redan vet vilken typ av bostad du söker.

Ska du på semester tillsammans med många personer, som t.ex. flera generationer eller en stor grupp vänner? Då kan vi varmt rekommendera er att hyra en hel villa i Toscana. I vårt urval hittar du både villor med egen pool, som passar barnfamiljer, och andra villor som är bättre lämpade till vuxna resenärer som prioriterar kvalitet och ett perfekt läge. Du kan också överväga att spendera semestern på en agriturismo i Toscana - ett sätt att komma nära vardagslivet på exempelvis en toscansk vingård.

Har du frågor om de olika bostadstyperna, eller vill ha hjälp med att hitta helt rätt val, är du naturligtvis varmt välkommen att ringa oss - vi sitter redo med en massa tips och goda råd.

Flygplatser och transport

Det finns goda möjligheter att flyga när semestern går till Toscana. Närmaste internationella flygplats ligger i Perugia i grannregionen Umbrien. Denna flygplats betjänas primärt av Ryanair, som flyger hit bland annat från London men i skrivande stund varken från Sverige eller Danmark. Dock är det möjligt att hitta direkta flygavgångar från Skandinavien till både Florens flygplats och flygplatsena i Rom, vilka alla ligger inom räckvidd från Torrita di Siena. 

Urvalet av flygavgångar till de olika italienska flygplatserna varierar från säsong till säsong, och därför rekommenderar vi att du kontrollerar aktuell information i sökmotorn här på Escapeaway. Här är det dessutom lätt att hitta det bästa priset på de flygavgångar som passar till din semester. 

Det finns en tågförbindelse till Torrita di Siena (med några byten på vägen) från bland annat Siena, Arezzo, Florens och Rom. Väljer du att nyttja tåget till att komma från flygplatsen till din semesterbostad, ska du dock vara beredd på att det ofta tar betydligt längre tid än att köra i bil. Vi rekommenderar därför de festa att boka en bil hemifrån, med avhämtning på flygplatsen. Så är du också mer fri att åka iväg på spontana utflykter under resans gång.

Restauranger och inköp

Det ligger ett förnuftigt urval av restauranger - främst pizzerior - i saden, liksom det finns en supermarknad nära stationen där du hittar det mesta du kan tänkas behöva. Är detta inte tillräckligt, är det endast några få kilometer till restauranger och inköpsmöjligheter i grannstäderna. 

Utflykter och sevärdheter

Det bor cirka 7000 människor i Torrita di Siena, så det är inte den minsta byn i regionen, och här finns en del att se på. Vi kan t.ex. nämna resterna av stadsmuren från medeltiden och alla de kyrkor - framförallt den romanska Sante Fiora e Lucilla - som härstammar från 1200-talet. Det är också här, som du i mars månad, kan uppleva den traditionsrika åsenkapplöpningen Palio dei Somari, som hålls för att ära stadens helgon San Giuseppe.

Med sitt läge i sydvästra Toscana ligger Torrita di Siena perfekt för utflykter till städer som Montepulciano (10 km), Pienza (15 km) och Cortona (30 Km), men även till regionen Umbriens pärlor som te.x. Perugia som ligger endast 65 km bort. I dessa städer kan du spendera lång tid på att utforska imponerande arkitektur, historiska sevärdheter och vacker konst. Det är självklart också trevligt att åka på utflykter för att njuta av urvalet av restauranger och butiker i dessa städer. 

Lokala länkar

Stadens officiella hemsida hittar du härPalio dei Somari

Traditionen avhålls varje år i landsorten Torrita di Siena, cirka 50 km från Siena, och är ett ironiskt motstycke till den traditionsenliga och världskända hästkapplöpningen Palio di Siena. Vi pratar om Palio dei Somari, och ja, somari betyder åsnor...

Folkfest för att ära...

Egentligen är det inte menat som ett ironiskt motstycke, utan som en värdig folkfest för hedra snickarnas helgon San Giuseppe. Snickare, för att det i byn länge varit en stolt tradition att bearbeta trä. Man har hållit festivalen sedan 1966, och har byggt upp den med inspiration från många av traditionerna från hästkapplöpningen i Siena, och det är därför stadens 8 stadsdelar som konkurrerar om banderollen.

Händelseförloppet

Händelseförloppet löper från söndag till söndag i mitten av mars, och avslutningen den sista helgen, sker med många festliga inslag. På söndagen avslutas det hela med ett passande upptåg, som går genom staden till kapplöpningsbanan, medan spänningen stiger inför det avgörande loppet på åsneryggen. Det kan rekommenderas att ta del av traditionen hela helgen, så det finns rik möjlighet att smaka på traditionella rätter, närvara vid gatu-underhållning och medeltida föreställningar. Segern firas i den vinnande stadsdelen med en festmiddag och festligheter långt in till morgontimmarna. Och alla är bjudna!

Åsnelopp i allmänhet

Sanningen bakom åsneloppen är, att de är väldigt populära i hela Italien, och därför är det inte menat som ett ironiskt motstycke till hästkapplöpningen i Siena, utan mer som en kulturell och historisk tradition som också kan ses i städer som Alba i Piemonte (i samband med höstens tryffelfestival) och Asciano i Toscana, för att endast nämna några få.

För ytterligare information om åsnekapplöpningen Torrita di Siena se: http://www.paliodeisomari.it/

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Torrita di Siena

Vad tycker gästerna om i Torrita di Siena?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 11 recensioner