Resor till Terricciola

Kombinera toskansk landsortsidyll med urgammal vinkultur, årliga vinfestivaler och närhet till Toscanas största kulturella och historiska attraktioner - så som Lucca, Florens och Pisa - i lugna och vackra Terricciola. Boka din resa till Terricciola med Escapeaway i dag!

Om du tycker att en blandning av urgammal vinkultur, toskansk lantsortsidyll och närhet till några av regionens största attraktioner låter bra, då är Terricciola ett perfekt resmål för dig.

Den lugna, autentiska och charmerande landsortstaden Terricciola, som har omkring 4 000 invånare, ligger i ett vackert böljande landskap längs floden Era i provinsen Pisa i den västra delen av Toscana. Härifrån är det bara omkring 50 kilometer till Lucca (en timmes körning den snabbaste vägen), 80 kilometer till Florens (en och en halv timmes körning snabbaste vägen) och omkring 40 kilometer till Pisa (omkring 50 minuters körning den snabbaste vägen).

Etruskerna och goda viner

Den lilla staden som har rötter ända tillbaka till etruskernas tid är mest känd för sina goda viner, men eftersom det är tal om vardagsviner är de inte kända utanför Toscanas gränser. En av de mest kända vinproducenterna i Terricciola med omnejd är vingården Badia di Morrona, som ursprungligen var ett gammalt historiskt munkkloster. Klostret som byggdes på 1100-talet ägdes sedan av kyrkan ända fram till 1870, då det gjordes om till en vingård. 

Vinproduktionens stora betydelse för staden och landet runt omkring understryks av att det varje år under andra och tredje helgen i september hålls en traditionell vinfest, Festa dell'Uva e del Vino ("Festen för druvan och vinet"), som med sin historia ända tillbaka till 1960-talet är den äldsta i hela Pisa-provinsen. Här erbjuds du rikliga möjligheter att smaka på de lokala vinerna som görs på de för området typiska druvsorterna, Sangiovese, Trebbiano, Malvasia, Ciliegiolo och Merlot, och som du kan köpa med hem som välsmakande souvenirer.

Upplevelser och sevärdheter

Med sin beskedliga storlek finns det begränsat med sevärdheter i själva Terricciola, men det finns trots allt ett par historiska sevärdheter i området, så som det arkeologiska museet och den moderna amfiteatern Fonte Mazzola (från 2007) i staden Peccioli, bara omkring 8 kilometer från Terricciola. 

Det kan som tidigare nämnt även rekommenderas att avlägga besök på någon eller några av de många vingårdarna som finns i området, ett besök för att smaka på de lokala vinerna och däribland naturligtvis Badia di Morrona.

Dagsutflykter

Terracciola är ett idealiskt resmål att göra dagsutflykter ifrån i Toscana. Den lilla staden ligger bara omkring 80 kilometer (en och en halv timmes körning, snabbaste vägen) från regionhuvudstaden Florens, som en gång i tiden var ett av västvärldens konstnärligt, ekonomiskt och politiskt största kraftcenter och som än idag bjuder på ovärderliga konstnärliga och historiska skatter, inte minst från renässanstiden.

Du kan också besöka Lucca, som bara ligger omkring 50 kilometer från staden (en timmes körning, snabbaste vägen), som en gång i tiden var en av Italiens största stadsstater och som idag är känd för sina många historiska byggnader, häribland den välbevarade stadsmuren från renässanstiden; eller Pisa, som bara ligger omkring 40 kilometer från staden (omkring 50 minuters körning, snabbaste vägen) och som bland annat lockar med sitt berömda torg, Piazza dei Miracoli, som är förklarat som världsarv. Det är här du hittar stadens religiösa och historiska centrum med domkyrkan, dopkapellet och stadens mest berömda sevärdhet, kampanilen (det lutande tornet).

Så hittar du resan till Terracciola

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Terracciola med möjlighet för avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Terracciola - och resten av Toscana. Vi sätter samman allt till en paketresa med resegaranti så att du får det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om vistelse på Agriturismo i Toscana
>> Läs om kör-själv semester till Toscana här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Terricciola

Vad tycker gästerna om i Terricciola?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner