Resor till Suvereto

Pittoreskt vid Toscanas kust

Suvereto är svaret om du söker en genuin semester vid den toskanska kusten. Här i det vackra Maremma i södra Toscana är omgivningarna sköna, inte bara inne i landet utan även vid kusten. Kom hit och skörda frukterna av det bästa med Toscana.

I den södra delen av Toscana, i Maremma-området ligger den fina lilla medeltidsstaden Suvereto som har blivit tilldelad Den Orangea Flaggan (Bandiera Arancione) av Touring Club Italiano för sin besöksvärdighet. Namnet kommer av sughero, som på italienska betyder korkek, och när man kommer till staden förstår man varför.

Området - Maremma

I området kring staden finner man vinmarker och olivplantager, som är så typiskt toskanskt och dessutom skogområden med fina korkekar, som ser allra bäst ut när de har "skalats" för deras värdefulla bark. Den bara delen av trästammen har en varm mörkbrun färg, medan resten av trädet har en matt grön färg, liknande olivträdens färg. Suvereto ligger inte långt ifrån havet, och även fast man känner sig som man är på landet, så ser sig lokalbefolkningen som kustbor, och framhåller långt hellre kusten snarare än det fina landskapet som omger orten.

Staden

Suvereto ligger i det etruskiska kustområdet, men man kan med säkerhet datera staden tillbaka till 1100-talet. Sin storhetstid hade staden först under 1300-talet. 1201 fick staden sitt Charta Libertas och blev en självständig stadsstat, och från den perioden härstammar även en av Maremma-områdets finaste exemplar av medeltida arkitektur, nämligen Il Palazzo Comunale. Suveretos stadsmur omger den än så länge lilla staden, och när man kommer innanför en av portarna kan man lätt drömma sig tillbaka i tiden. Här har århundradena nästintill spårlöst försvunnit förbi. och då man börjat restaurera många av byggnaderna, ser de ut som de nyligen byggts.

Suvereto är utan tvekan värt ett besök - och man kan med stor fördel passa på att åka förbi restaurang Ombrone vid lunch- eller middagstid för att där få sig en kulinarisk upplevelse. Restaurangen ligger mitt i stadens centrum.

Ristorante Enoliteca Ombrone


Mitt i Suveretos centrum hittar man Paris, som det står på en tidningsartikel som hänger på väggen i restaurangen - och helt osant är det inte. Restaurang Ombrones ägare, som själv betjänar gästerna är en välkänd person inom vin- och olivoljeområdet både i och utanför Italien. Detta är inget man tar fel på när man ser honom korka upp vinflaskorna eller ser hans stora rulllvagn, fylld med olivoljer av alla tänkbara slag. Hans fru står för matkonsten, och gör själv den utsökta maten. Rätterna som serveras här har alla grund i det traditionella italienska köket, men maten som tillagas är helt franskinspirerad. Allt är mycket delikat och läckert, och dessutom en fröjd för ögat, men portionerna är franska, så för att bli mätt på italienskt manér ska man nog äta ett par rätter!

När man har provat dessa olika delikatesser, ska man inte glömma kaffet. Här finns en stort utbud, men det bästa är sockerutbudet, som är enormt och hämtat från världens alla hörn. Staden erbjuder dessutom flera matställen, butiker, banker, posthus och apotek samt marknadsdag som äger rum måndagar.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Suvereto