Resor till Sovana

I Maremma finns ännu en tuffstensby som dessutom är med på listan över de vackraste medeltida byarna i Italien: I Borghi piú belli d’Italia.

Suana är namnet romarna gav byn då de erövrade marken vid Vulci i 278 f.Kr. Namnet härstammar från det etruskiska ordet som betyder: den gröna jorden.

Historia:
- VII årh. f.Kr. uppfördes de äldsta etruskiska begravningsplatserna vid Sovana.
- 350 f. Kr. är Sovana redan ett levande centrum. Byn förblir etruskisk även efter Roms intrång i Etruria: de stora gravplatserna bevisar hur viktig Sovana var i den hellenistiska-romerska period.
- 594 blir byn belägrad av longobarderna som ger den vidare till den maktfulla familjen Aldobrandeschi.
- 1020 ca. blir Ildebrando född i byn. Han blir framtida Påve Gregorio VII och förblir protektor för Aldobrandeschi’erna och värnar om utvigdningen av grevskapet.
- XII-XIII årh. kappas Republiken Siena och kommunen Orvieto med familjen Aldobrandeschi om Sovana och familjens ägodelar över områderna mellan Orvieto och havet.
- 1312 övergår grevskapets jordägor genom äktenskap till den romerska Orsini-familjen och härmed flyttas familjens makt till Pitigliano och Sorano.
- 1410 Sienas intagande av byn försämrar Sovanas situation och byn reduceras till att ha endast 86 invånare.
- 1560 besegrar Florens Siena och byn kommer under Florens vingar.
- 1640-50 för att motverka avfolkningen av Sovana insätter Storhertigen Ferdinando II 200 grekiska emigrant-familjer i byn. Men malarian motarbetar detta försök på att befolka byn så våldsamt att Pietro Leopoldo från Lorena i 1783 förklarar byn upplöst.

Men så dåligt har det inte fortsatt att gå för byn, för visst är den liten men den har dock några invånare idag och består annars av en huvudgata med en lugn omgivning av antikvitetsbutiker, konsthantverk, restauranger, caféer, vinbarer och glassbarer – med andra ord, allt det man kan önska sig att finna under en utflykt. Och dessutom rymmer byn en del intressanta och väldigt gamla monument såsom La Rocca Aldobrandesca, kyrkan Santa Maria, domkyrkan, de etruskiska nekropoler och gravplatsen Ildebranda samt en vacker brokonstruktion.
Det är svårt att säga om det är etruskernas närvaro eller medeltidens avtryck som gör Sovana till det den är idag, men ett är säkert, detta lilla centrum är präglat av medeltidens religiösa monument och även om det är svårt att föreställa sig, så var den en gång huvudsäte för ett utbrett grevskap, garnison och födelseplats för en påve.

Produkter från Sovana: Rödvinet Rosso Doc Sovana är ett kraftfullt vin från Maremma som har sin styrka från de ideala förhållanden druvorna mognar under. Vinkulturen härstammar från etruskerna, men den har också hebreiska rötter eftersom man fortsättningsvis producerar kasher-vin eller kosher-vin till minne av det israelska samfund som hade synagoga i området.
Olivolja är en annan traditionell produkt som är känd för sin kvalitet, vilket sätter den på nivå med några av de bästa i regionen.

Förslag till utflykter: Medan man är här bör man se både Sorano och Pitigliano. Dessutom är det uppiggande att besöka Bolsena och Bolsenasjön, källorna vid Saturnia, vinbyn Scansano och den frodiga halvön Argentario.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sovana