Palio

Palio är att vara senes och den som inte har upplevt en Palio känner inte till Siena. Två gånger om året når denna mer eller mindre vetenskapliga strid sin höjdpunkt med il palio, som vid första anblick är en hästkapplöpning med 10 deltagare på världens vackraste plats, Piazza del Campo, som blir täckt med jord och således omvandlad till kapplöpningsbana.

Att beskriva palion är en omöjlig uppgift. Du kan försöka att definiera känslor, tro eller livets mening och det är inte heller fel att säga att för en sann senes så är detta de tre beståndsdelarna.

Siena är inte som någon annan stad i världen och det är så seneserna uppfattar sig, speciellt då de känner sig förmer och att de står över t.ex. fiorentinarna, milaneserna, romarna eller andra italienare. Men så snart de är innanför murarna så är invånarna uppdelade i 17 självständiga stater med nogranna gränser, flaggor, skyddshelgon, nationalsånger, nationalmuseum, kyrkor, regeringar, administrativa organ och konstitution. Dessa "nationer" heter contrade och när du går på gatan i Siena kan man se många små skyltar med djursymboler som indikerar var gränserna går. Alla contrade har fast egendom (lägenheter, hus osv. ). Contradet är även en social organisation: medlemmarna stöttas materiellt och moraliskt, man anordnar dansaftnar, arrangemang för barnen samt utflykter osv. Contrade är även mycket intresserade i hedersbevisningar och titlar. Man påpekar alltid med stolthet de aristokrater, som är beskyddare, samt de contrade som har fått titlar av en eller en annan monark använder sig även konsekvent av dem. I det stora hela så går man mycket upp i sin framtoning t.ex. som att hålla flotta fester, att smycka "sin huvudgata" finast osv.

Två gånger om året når denna mer eller mindre vetenskapliga kamp sin höjdpunkt med palion, som vid första anblick är en hästkapplöpning med 10 deltagare på världens vackraste plats, Piazza del Campo, som blir täckt med jord och således omvandlat till kapplöpningsbana. Loppen hålls på kvällen den 2 juli samt den 16 augusti och lockar varje år till sig tusentals intresserade, men egentligen så hålls palion året runt , i alla fall enligt seneserna. Det kan nämligen vara så att hästarna galopperar på platsen fyra gånger på 1½ minut två dagar om året men förberedelserna till nästa lopp och diskutionerna omkring de lopp som varit har ingen säsong. Glädjen över att ha vunnit en palio, smärtan över att ha förlorat, speciellt om en ärkefiende (för en sådan har ju varje nation) har vunnit, nervositeten fram till loppet, festerna före och efter loppet och så vidare kan ofattbara för utomstående.

Om du vill uppleva en palio rekommenderar vi att man läser minst en bok i ämnet och därefter besöker Siena i minst 3 dagar före själva loppet. Kommer du till staden på självaste kapplöpningsdagen finns det en risk för att du inte kommer att förstå eller endast tycka att det hela är kaotiskt, meningslöst och löjligt. Då är det bättre att helt enkelt hålla sig borta. Kom ihåg att både de utvandrade Sienaborna som turister vill bo i Siena dagarna från den 29 juni till den 2 juli samt från den 13 till den 16 augusti, därför är många hotell uppbokade just dessa dagar, även långt i förhand.

Palio är självaste syntesen i att vara senes och den som inte har upplevt den minst en gång känner inte heller till det riktiga Siena.