Resor till Siena

Boka din resa till Siena i Toscana - paketresor med flyg, hotell och bilhyra

Siena upphör aldrig att imponera. Oavsett om du kommer hit för första eller för tolfte gången så finns här alltid något nytt att upptäcka. När du reser till Siena med Escapeaway har du allt det praktiska ordnat redan hemifrån,  samtidigt som du har flexibiliteten att uppleva Siena och Toscana i det tempo som passar dig.

Siena ligger i hjärtat av Toscana bland böljande backar, vinmarker, olivträd, gröna skogar och underbara landsbyar där dofter och färger från andra tider lever kvar. Sienas centrum är helt obeskrivligt. När du väl kommit innanför stadsporten möts du av en vy som får dig att tänka på tider då invånarna varken hade tillgång till el eller industri. Piazza del Campo med rådhuset, domkyrkan, Basilica di San Domenico, La Torre del Mangia och framförallt stadens gator och hus som ger ett oförglömligt intryck.

Välkommen till Medeltiden

Du kan inte säga Siena utan att säga Medeltiden. Stadens storhetstid var under 1200- och 1300-talet och innanför stadsmuren har förhållandevis lite ändrat sig med tiden. Om det beror på nostalgi, konservatism eller förkärlek till arkitektonisk harmoni kan vi inte svara på, men genom århundraden har man i Siena fortsatt bygga i gotisk stil, som i dag därför präglar stadsbilden med praktfulla byggnader som domkyrkan, rådhuset Palazzo Pubblico och Palazzo Marescotti, för att inte nämna de otaliga mer eller mindre vackra byggnader runt omkring i centrum.

Il Palio - hästloppet som är grädden på moset

I Siena finns det berömda Il Palio två gånger om sommaren på Piazza del Campo. Hela staden deltar i denna historiska händelse. Även många turister och personligheter från hela världen kommer för att se hästarnas vilda lopp på stortorget. Därefter är det vin och fest för alla.

Utflykter i massor

Siena är dessutom omgiven av några fantastiska medeltidsstäder som Montepulciano och Pienza med sina renässanskonstverk, San Gimignano där du kan beundra dåtidens mest fantastiska arkitektoniska lösningar (staden kunde överleva flera månader av belägring), Monteriggioni som ligger imponerande och fascinerande på toppen av en backe med fullt av olivträd och byggnader som fått stå helt orörda genom historien. Värt att besöka är också Colle Val d´Elsa, Bagno Vignoni, San Quirico d´Orcia etc. Här finner du nya upplevelser och historia för varje backe du kör upp för. Har du en gång besökt Siena är det mycket troligt att du återvänder.

Paketresor till Siena med resegaranti

Res till Siena med Escapeaway och utforska staden från topp till tå med utgångspunkt från ett av våra centralt placerade hotell eller i en semesterlägenhet med plats för alla. Upptäck varför UNESCO har tillfört Sienas gamla centrum på sin lista över bevarandevärt kulturarv, och använd staden som utgångspunkt för utflykter i det toskanska höglandet med sina böljande kullar och frodiga dalar. Bokar du flygbiljett och semesterboende på samma gång hos oss är du täckt av resegarantifonden. Du väljer själv flygstolar, resedatum och reslängd och du kan även få med en prisvärd hyrbil i paketet. Du kan flyga från flera flygplatser i Sverige och Danmark och landa i till exempel Florens eller Pisa. 

Var i Sienna ska du bo?

Hos Escapeaway hittar du en handfull charmiga och noga utvalda hotell och semesterlägenheter i centrala Siena. Många väljer även att bo lite utanför stadskärnan för att få lätt tillgång till det toskanska landskapet. Oavsett vilket du föredrar så kan du boka hotell eller lägenhet i Siena hos Escapeaway, inklusive flygresa och eventuell hyrbil för att på det sättet säkra dig om resegarantin. Se ett urval av de populäraste semesterbostäderna i Siena här nedan.

Res till Siena med flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn

I Escapeaways sökmotor hittar du flygbiljetter till samma låga pris som de du hittar i de stora sökmotorerna. Du reser med reguljärflyg från antingen Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn och tillsammans med ditt semesterboende är din resa till Siena täckt av resegarantin. När du söker flygbiljetter till Siena - direkta eller med mellanlandning - kan du välja att landa antingen i Florens, Pisa eller kanske till och med i Rom.

Låt bilhyran ingå i paketet

När du bokar resa till Siena, blir du även erbjuden att hyra bil på flygplatsen vid ankomsten. Att boka en hyrbil tillsammans med hotell och flygbiljett är inte bara praktiskt utan även riktigt smart för då inkluderas den i din paketresa. Liksom när det gäller flygbiljetter så söker vi hyrbil hos alla de största uthyrarna - etablerade och lågpris - för att säkra dig det bästa priset på din bilhyra.

Mer information angående din resa till Siena

Siena som är beläget i den centrala delen av Toscana är en av de mest besökta och berömda städerna i mellersta Italien och är känd för sin vackra medeltida arkitektur, sina stora konstnärliga traditioner, sin fantastiska gastronomi och sin historiska stadskärna som fått världsarvsstatus av UNESCO. 
 
Staden som ligger vackert omgiven av vinodlingar, olivträd, skogar och små genuina byar är även känd för sin hästkapplöpning, Il Palio, som hålls två gånger om året och som lockar besökare från när och fjärran.
 
Sienas historia
Sienas tidiga historia går helt tillbaka till de sagoomspunna etruskerna som grundlade en stad i området omkring 900-400 f.Kr. Under kejsare Augustus (63 f.Kr. – 19 augusti 14 e.Kr.) grundlades dessutom i området en stad med namnet Saena Julia. Senare kom staden under langobardernas herradöme, innan Karl den Store, som vid den tiden härskade över Frankerriket erövrade staden. 
 
I perioden 1125 till 1555 ingick staden som en del av Republiken Siena och befolkningen ökade under denna period till 50 000 invånare innan Diger Döden 1348 satte stopp för stadens tillväxt. I april 1555 annekterades kungadömet av den spanske kungen innan den lades under Storhertigdömet Toscana som staden tillhörde fram tills den blev en del av Kungariket Italien på 1800-talet.

Sevärdheter i Siena

Till stadens största sevärdheter hör katedralen som räknas som ett mästerverk inom romansk-gotisk arkitektur. Katedralen började byggas under 1100-talet men stod inte färdig förrän 1380. Katedralen rymmer bland annat en åttakantig predikstol som är ett skulpturelt mästerverk från 1200-talet med lejonfötter och bibliska bas-relieffer. 
 
En annan av stadens stora sevärdheter är torget Piazza del Campo där bland annat palatset Palazzo Pubblico och tornet Torre Del Mangia ligger. Här hittar du även det gotiska palatset Palazzo Salimbeni, som idag hyser en av världens äldsta banker. Det är även på detta centrala torg som hästkapplöpningen Il Palio går av stapeln.
 
Bland andra sevärdheter kan nämnas kyrkorna Basilica dell'Osservanza, Santa Maria dei Servi och San Domenico; villorna Villa Chigi, Villa Cetinale och Villa Celsa; samt den botaniska trädgården Orto Botanico dell'Università di Siena.
 
Aktivitetsmöjligheter i Siena
Det finns många olika aktivitetsmöjligheter i Siena. Utöver möjligheten att få uppleva hästkapplöpningen Il Palio - om du har turen av att befinna dig i staden vid den tidpunkten  - kan du välja att göra en dagsutflykt till städer som Montepulciano och Pienza, där du kan uppleva renässansens arkitektur och konstverk, Rapolano Terme, där du kan se de romerska baden, och San Gimignano med sina många medeltida torn. 

Beställ din resa till Siena online och få lägsta pris

Om du är redo att boka en härlig semester i Toscana, så använd sökmotorn längst upp för att hitta den rätta resan till Siena, med flexibla resdagar och med största trygghet genom resegarantin. Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen i vårt andra hemland, Italien!

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Siena

Populära hotell i Siena

Italien, Toscana, Siena
8,9
Mycket bra
2939 omdömen
  • Närmaste flygplats: 85 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Toscana, Siena
8,7
Mycket bra
3085 omdömen
  • Närmaste flygplats: 81 km
  • Avstånd till centrum: ca. 3 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Siena
9,0
Fantastiskt
2519 omdömen
  • Närmaste flygplats: 81 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Mer information om Siena

Det finns två slags människor, de som föredrar Florens och de som älskar Siena över allt annat. Det är som med hund och katt, vilket man gillar mest. Alltså man kan säga att det är en fråga om personlighet och smak. Gillar du moderna storstäder med gamla särdrag då ska du välja Florens. Men håller du av städer som har förblivit i en förtrollande Törnrosa- dröm, då bör du välja Siena.

Siena är enastående, harmonisk och ofantligt vacker. Idag är det en medelstor provinsstad med ca. 60.000 invånare men en gång i tiden var det en av västvärldens stormakter som under lång tid stred mot Florens om makten över Toscana. Siena förlorade denna kamp och därför har utvecklingen nästan stått still i staden. Staden ser alltså ut så som den gjorde på 1300-talet och dess invånare håller stadigt fast vid deras identitet, inte som italienare, inte heller som en invånare  av Toscana utan som sienesiska. Vid sportevenemang mot Florens kan man fortfarande höra "Kom ihåg Montaperti!" det är fiorentinarna som påminner om det nederlag i Siena år 1260.

Det är omöjligt att fånga Sienas magiska väsen i prosa, men vill man försöka förstå den så är den bästa tiden sommarmånaderna. Siena är uppdelad i 17 stadsdelar som kallas contrade. Dessa stadsdelar fungerar som självständiga stater var med sin flagga, sin regering och sina fester. Alla har ett djur som symbol och varje stadsdel har sina fiender och sina vänner bland de andra.

En som kommer utifrån kan inte förstå hur djupt detta går, för han upplever endast staden på dagarna runt Il Palio (2:a juli och 16:e agusti). Här slåss stadsdelarna om att vinna den besynnerliga hästkapplöpningen på stadens musslingsskalsformade torg, Piazza del Campo, var ryttarna utan sadel försöker komma först i mål efter fyra omgångar runt torget. Denna fest kostar stadsdelarna en mindre förmögenhet och det enda de kan vinna är en flagga. Men det handlar om mer än det, nämligen om äran och sieneserna lever denna fest som om det vore fråga om liv eller död.

Siena är inte en stad som man ska se på en halv eller en hel dag, som så många försöker. Gör man det upplever man endast en liten del av dess attraktioner men man ser inte stadens helt enastående förtrollning. Man ska se upp så man inte blir beroende av stadens charm, för blir man det och det går för lång tid mellan gångerna man besöker staden, så kan man få abstinensbesvär...

Det är alltså först och främst stadens själ, denna oändliga harmoniska och betagande som man ska söka i Siena. Men det finns ingen grund till att inte se de många historiska byggnader, konstverk eller de gastronomiska upplevelser som staden kan bjuda på.

Vad tycker gästerna om i Siena?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 16 recensioner